MEKO I SOČNO

Crni slavonski biser omiljena je namirnica među svim ljubiteljima gastronomije

Zamislite savršenu jesensku idilu. Putovanje kroz predivne, zlatne nizine, šum moćnih rijeka, mirisi i okusi koji ostaju urezani duboko u sjećanju. Tako izgleda jesen provedena u unutrašnjosti Hrvatske, jednoj od naših najljepših regija. Slavonija je kraj bogate kulturne baštine, autohtone gastronomije, brojnih vinskih puteva, narodnih običaja te očuvanih oaza prirode koji uvijek iznova, bez obzira na to koliko puta se vraćaju u Slavoniju, oduševljavaju goste. Okusi i mirisi ovog kraja u autentičnom ambijentu idealan su lijek protiv svakodnevnog stresa užurbanog života, a čarobna kombinacija prirode i vrhunske gastronomije, zasigurno ostaju uspomena koju ćete vrlo brzo poželjeti obnoviti.
Promo
 Gmvozd

Ove jeseni najviše se veselimo autohtonim slavonskim receptima, a namirnica koja će zasigurno biti prvi odabir svih ljubitelja mesnih jela je upravo crna slavonska svinja koja nas oduševljava posebnošću okusa i mekanom i sočnom strukturom mesa. Crna slavonska svinja, poznatijeg naziva – fajferica, autohtona je hrvatska pasmina, nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na imanju baruna Karla Pfeiffera u blizini Osijeka. Vlastelin po kojemu je nazvana bio je vrlo uspješan selekcionar u stočarstvu te je planskim križanjem više pasmina nastojao stvoriti svinje kvalitetnijih proizvodnih svojstava.

Slobodni uzgoj na otvorenom i specifičan način hranidbe, baziran na ispaši uz dohranu žitaricama, mesu ove pasmine daju brojne prednosti. Upravo zbog veće čvrstoće mišićnih vlakana i značajno manjeg postotka otpuštanja mesnog soka, ova namirnica idealna je za proizvodnju tradicijskih suhomesnatih proizvoda, ali i za konzumaciju u svježem obliku. Svježe mesnate proizvode slavonske svinje ove jeseni možete pronaći u Lidl trgovinama, a mi vam donosimo recepte koje jednostavno možete pripremiti kod kuće i u svoj dom unijeti dašak čarobne slavonske jeseni.

TRADICIONALNI SVINJSKI KOTLETI S KRUMPIRIMA

image
Promo
Haoliang

Za ovo tradicionalno slavonsko jelo bit će vam potrebna 1 kg kotleta crne slavonske svinje, mast, ulje, sol, 2 kg krumpira, mljevena paprika, peršin i papar. Priprema je uistinu jednostavna, u prethodno zagrijanu pećnicu stavite u veliku namašćenu vatrostalnu posudu poslagane svinjske kotlete i posoljene krumpire. Kotlete prije pečenja posolite, začinite mljevenom paprikom i paprom. Tijekom pečenja povremeno kotlete i krumpire zalijte vlastitim sokom, a ako je jelo „usahlo“, malo ga podlijte vodom ili graševinom. Okus je naprosto očaravajuć.

VRATINA IZ PEĆNICE

image
Promo
Alleko

Vratina s krumpirom iz pećnice savršen je recept za nedjeljni obiteljski ručak. Kod pripreme ovog jela, za početak krumpire ogulite i narežite na deblje ploške, a potom ih začinite mješavinom začina i slatkom paprikom. Vrat crne slavonske svinje možete pronaći u obližnjoj Lidl trgovini, a prije same pripreme operite ga pod mlazom hladne vode. Potom rasporedite meso u lim i ravnomjerno ga posolite. Utrljajte senf u meso te ga prelijte uljem i ostavite da se marinira. Nakon što se meso neko vrijeme mariniralo, izvadite ga van, na dno lima rasporedite krumpir, a potom preko krumpira stavite meso. Sve zajedno pecite pola sata, a potom meso okrenite i ostavite još pola sata da se peče na istoj temperaturi. Nakon što se meso ispeklo, izvadite ga van, a krumpir vratite na pojačanu temperaturu da se zapeče. Nakon što su krumpiri gotovi, vaš nedjeljni ručak spreman je za posluživanje.

GUSTI PIVSKI GULAŠ

image
Promo
Freeskyline

Za pripremu tradicionalnog pivskog gulaša potreban vam je svježi file crne slavonske svinje, luk, tamno pivo, mesni temeljac, 2 mrkve, celer, 1 žlica slatke mljevene paprike, 1 žlica ljute tucane paprike, 2 žlice koncentrata od rajčice, lovorov list, peršinov list, sol, papar i svinjska mast. Ovo posebno jelo je specifična kombinacija određenih obilježja gulaša, perkelta, ragua i paprikaša, a svidjet će se i onom najzahtjevnijem nepcu. Kod pripreme, svježi svinjski file narežite na kockice podjednake veličine. Nasjeckajte luk. Mrkvu narežite na malo deblje kolutove, a korijen celera na sitne kockice. Skuhajte temeljac. U loncu zagrijte ulje pa na njemu kratko pržite meso dok ne posmeđi. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Zatim dodajte mrkvu i korijen celera. Nakon nekoliko minuta pospite mljevenom slatkom i ljutom paprikom. Ulijte u lonac pivo, ubacite koncentrat rajčice i lovorov list pa promiješajte. Podlijte dijelom temeljca tako da svi sastojci u loncu budu prekriveni. Smanjite vatru na sasvim laganu, poklopite, neka se jelo polako krčka oko sat i pol vremena. Povremeno promiješajte i dolijte još temeljca ako je potrebno. Na kraju pospite nasjeckanim peršinovim listom i vaš topli jesenski ručak spreman je za jelo.

PEČENA SLAVONSKA KOBASICA

image
Promo
Nikolaeva Elena

Pečene kobasice idealno su jesensko jelo koje možete kombinirati s bilo kojom vrstom priloga, a naš izbor za jesensku sezonu je restani krumpir i zapečeni kiseli kupus. U Lidl trgovini potražite svježu kobasicu pripremljenu upravo od crne slavonske svinje, a za jednostavnu pripremu dovoljno ih je staviti u tavu s graševinom i masti. Pripremu ovog jela započnite s kiselim kupusom kojeg ćete isprati u hladnoj vodi i dobro ocijediti. U posudu stavite malo ulja te ga zagrijte, a na vruće ulje ubacite na trakice narezan crveni luk. Kad luk omekša, dodajte kiseli kupus i mljevenu slatku crvenu papriku i dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne ispari sva voda i kupus postane mekan. Potom krenite s krumpirom kojeg ćete kuhati u posoljenoj vodi. Kada je krumpir gotov, Izrežite luk na trakice i dinstajte ga na malo svinjske masti dok ne pozlati pa dodajte na to skuhani, oguljeni i narezani krumpir. Dobro popaprite i dodajte crvenu dimljenu papriku pa sve sjedinite.

Prema potrebi podlijte s mrvicu vode i dinstajte još pet minuta. Nakon što je krumpir gotov, zapecite kobasice, na prethodno spomenutoj mješavini. Nakon što su kobasice gotove, okupite ukućane i servirajte im ovaj tradicionalan jesenski obrok.

Ne propustite

Potrebne namirnice od crne slavonske svinje potražite u obližnjoj Lidl trgovini od četvrtka 17. rujna do nedjelje 20. rujna. Uživajte i ove jeseni u tradicionalnim okusima Slavonije. U slast!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:25