CRO Race kreće u utorak 28. rujna iz Osijeka

BICIKLISTIČKA UTRKA CRO RACE BIT ĆE PONOVNO NAJLJEPŠA RAZGLEDNICA HRVATSKE U VIŠE OD 190 ZEMALJA SVIJETA
CRO Race
 Kl-photo

Šesto izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race održat će se od 28. rujna do 3. listopada kroz šest etapa, na trasi većoj od 1.000 kilometara diljem Hrvatske. I ove će godine utrka CRO Race ponuditi brojna uzbuđenja i atrakcije, a prolazit će kroz trinaest županija te obuhvatiti neke već poznate, ali i nove destinacije.

Ovogodišnja će utrka, nikad jača dosad, ugostiti dvadeset svjetskih biciklističkih timova iz Europe, Azije, Amerike i Australije, iz kategorija natjecanja World Teams, Professional Continental i Continental. Vozit će sljedećim etapama: 1. Osijek – Varaždin (237 km), 2. Slunj – Otočac (187 km), 3. Primošten – Makarska (167 km), 4. Zadar – Crikvenica (197 km), 5. Rabac/Labin – Opatija (137,5 km) i 6. Samobor – Zagreb (156,5 km). Kraj posljednje etape i proglašenje ukupnog pobjednika ove će godine biti kod Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu.

U ovom je trenutku prijavljeno 140 biciklista koji dolaze sa šest kontinenata, a među zvučnim timovima ističu se nizozemski Jumbo – Visma, trenutno drugi tim u svjetskom poretku te Bahrain Victorius iz Bahreina koji drži četvrto mjesto na svjetskoj ljestvici te je ujedno i ekipa koja je s 27 pobjeda u sezoni 2021. najviše napredovala na svjetskoj ljestvici s 11. na 4. mjesto. Tu su i timovi iz Australije, Belgije, Izraela, Norveške, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije, iz Italije i Poljske dolaze po dva tima dok po tri tima stižu iz Austrije i Španjolske. Ukupno će na utrci sudjelovati i šestorica Hrvata – Antonio Barać (Meridiana Kamen Team), Matija Beđić (Meridiana Kamen Team), Filip Kvasina (Meridiana Kamen Team), Lorenzo Marenzi (Meridiana Kamen Team), Fran Miholjević (Cycling Team Friuli) i Josip Rumac (Androni Giocattoli – Sidermec).

Organizator je utrke tvrtka Top Sport Events koja je već dokazala uspjeh tijekom proteklih pet izdanja CRO Racea, a na čelu joj je proslavljeni bivši hrvatski biciklist Vladimir Miholjević. „Zahvaljujem svim državnim institucijama, županijama, gradovima, općinama i ostalim destinacijskim partnerima te svim partnerima i sponzorima koji su uz nas i podržavaju ovaj projekt. Ove smo godine još snažnije motivirani da Hrvatskoj i svijetu pokažemo spremnost za organizaciju ovakve manifestacije na najvišoj razini koja na najbolji način promovira našu zemlju i njezine prirodne ljepote. Kao što već znate, CRO Race ima odličan status u biciklističkom svijetu, što potvrđuje i uvrštenje utrke u kalendar Svjetske biciklističke organizacije (UCI) i rang kvalifikacije utrke 2.1. Dosad su na prethodnim izdanjima utrke sudjelovala i najveća imena profesionalnog biciklizma, a sa svakim novim izdanjem nastojimo podići ljestvicu pa tako ove godine dovodimo vodeće biciklističke timove te ponovno šaljemo sliku iz najveće hrvatske sportske arene u više od 190 zemalja diljem svijeta“, istaknuo je Vladimir Miholjević, direktor utrke CRO Race.

Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija, a izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu. Zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O. televizijski signal emitirat će se na šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – u čak 190 zemalja.

Utrka i ove godine starta iz Osijeka, prolazi kroz Ludbreg, a završava u Varaždinu. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Grad Ludbreg i Grad Varaždin.

image
CRO Race

Drugu etapu otvara grad Slunj te se potom biciklisti spuštaju u Ličko-senjsku županiju koja će s finišem u gradu Otočcu prvi put pružiti domaćinstvo završetku jedne etape. Na ovoj su etapi destinacijski partneri Ličko-senjska županija, Grad Slunj, Općina Perušić i Grad Otočac.

Cijela se karavana nakon toga seli na obalu, točnije u Primošten odakle će treća etapa duga 167 kilometara voditi kroz Rogoznicu do cilja u Makarskoj, s prolaskom kroz najjužniju točku dosad – Živogošće. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Splitsko-dalmatinska županija, Općina Primošten, Općina Rogoznica, Općina Tučepi, Općina Podgora i Grad Makarska.

Četvrta etapa starta u Zadru te preko Starigrada Paklenice nastavlja dinamičnom vožnjom po Jadranskoj magistrali, vodi bicikliste do bonifikacijskog cilja u Senju pa do cilja u Crikvenici. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Primorsko-goranska županija, Zadarska županija, Grad Zadar, Općina Starigrad-Paklenica i Grad Crikvenica.

Početak pete etape, koja zahvaća Istarsku i Primorsko-goransku županiju, smješten je u Rabac i Labin, s prolaskom kroz Pazin, Kastav, Viškovo i Rijeku te završetkom u Opatiji. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Istarska županija, općina Viškovo te gradovi Rabac/Labin, Pazin, Kastav, Rijeka i Opatija.

image
CRO Race

Završna, šesta etapa, startat će u Samoboru s prolaskom kroz Svetu Nedelju, Veliku Goricu, Dugo Selo i Vrbovec te posljednji brdski cilj utrke u Svetom Ivanu Zelini nakon kojeg će završiti u Zagrebu. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Zagrebačka županija, Grad Samobor, Grad Sveta Nedelja, Grad Dugo Selo, Grad Vrbovec, Grad Sveti Ivan Zelina i Grad Zagreb.

Od prvog izdanja CRO Race podržavaju najviše državne institucije, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Nacionalni park Plitvička jezera, Grad Zagreb, Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski biciklistički savez te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi nekih od ovogodišnjih etapa. Pored HEP-a kao jednog od glavnih sponzora u projekt su uključeni i drugi brojni sponzori i partneri: Valamar Riviera, Škoda, Uniline, Keindl Sport, Jadran Crikvenica, Maslinica Rabac, Nacionalni park Brijuni, Nacionalni park Krka, Avis, Vinistra, Ale, Caffe Borbone, Elite i Bilić-Erić osiguranje te medijski i produkcijski partneri Sportske novosti, Hrvatska radiotelevizija, Amaury Sport Organisation i Croatel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:24