Djeca traže zaštitu vlastitih vozila: za bicikle, romobile, role i skejtove žele ni manje ni više nego kasko osiguranje!

Školarci osiguranje smatraju mudrom odlukom, što je dobar pokazatelj za budućnost jer se prema razini financijske pismenosti RH nalazi na pri dnu europske ljestvice
 Shutterstock

Iako je kultura osiguranja u našoj zemlji na niskim razinama, s 3 do 7 puta nižim premijama po stanovniku u usporedbi s premijama koje izdvajaju stanovnici ostalih članica Europske unije, u kratkoj video anketi informativno-edukativnog projekta 'Sigurnije sutra' ispostavilo se da – kada je riječ o razumijevanju pojma osiguranja – mlađi hrvatski školarci imaju iznenađujuće visok stupanj pismenosti.

To se posebice odnosi na prepoznavanje važnosti osiguranja automobila i ostalih prometala, što je svakako ohrabrujući podatak budući da Hrvatska za razvijenim zemljama zaostaje u korištenju glavnih vrsta osiguranja pa tako i osiguranja vozila. Na hrvatskim cestama i danas se nalazi tridesetak tisuća vozila čiji vlasnici nisu sklopili ugovor o osiguranju prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu dok podaci krovnog europskog udruženja osiguratelja i reosiguratelja Insurance Europe pokazuju da je naša zemlja tek 25. na ljestvici po visini prosječne premije za osiguranje motornih vozila po stanovniku (EU: 244 EUR/HR: 148 EUR).

Budući da se Hrvatska, prema dostupnim podacima o razini financijske pismenosti na području osiguranja nalazi na samom dnu europske ljestvice, već od malih nogu važno je poticati djecu na usvajanje znanja, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje pametnijih i zdravijih financijskih odluka u budućnosti. Upravo iz tih razloga, djeca su upitana što bi sama najradije osigurala da mogu, a vezano za njihov vlastiti vozni park. Ispostavilo se da školarci, ne samo da razumiju važnost osiguranja u smislu zaštite njima važnih i vrijednih predmeta poput vlastitog voznog parka, već smatraju poželjnim da njihova prometala – poput bicikala, romobila, rola i skejtova – budu osigurana kasko osiguranjem.

Shvaćaju da ako vlastitom nepažnjom nanesu štetu vozilu, ili im to učini netko drugi, putem ove vrste dobrovoljnog auto osiguranja ne bi morali sami snositi troškove, zbog čega su odlučili svoje zahtjeve staviti na papir i poslati zajedničko pismo upućeno Hrvatskim osigurateljima. Primarna uloga kasko osiguranja je omogućiti financijsku stabilnost vlasniku vozila u slučaju velikih šteta ili totalne štete, a prema provedenim istraživanjima, čak ni mnogi odrasli hrvatski vozači nisu dovoljno upoznati s prednostima kasko osiguranja. Nerijetko smatraju kako se ono odnosi samo na štetu koja nastane u prometnim nezgodama ili zbog krađe automobila. No, kasko osiguranje pokriva i mnoge izvanredne situacije poput oštećenja nastalih zbog požara, udara groma, elementarnih nepogoda poput tuča, oluja i poplava, pada ili udarca nekog predmeta, štete na parkiralištu, odrona stijene i sl.

Iz provedene ankete, zaključuje se kako djeca osiguranje doživljavaju mudrom životnom odlukom što je dobar pokazatelj za budućnost s obzirom na to da je u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijena svijesti o nužnosti ulaganja u osiguranje.

Video anketa dio je ovogodišnjeg informativno-edukativnog projekta SIGURNIJE SUTRA, pokrenutog upravo s ciljem podizanja razine financijske pismenosti na području osiguranja u Republici Hrvatskoj. Provode ga društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore, a u okviru Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine. Nove, zanimljive i edukativne informacije kreirane u okviru projekta SIGURNIJE SUTRA potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:59