U PRODAJI NOVI BROJ OTVORENOG MORA

Dok brod spava, nad njim bdiju pametni senzori

Kraj sezone plovidbe ne znači i prestanak brige o brodu, pa sve više vlasnika ugrađuje pametne senzore za zaštitu od požara, prodora vode ili opasnog pada napona u bateriji s kojima je puno lakše ostaviti plovilo na zimskome vezu. Manje je poznato da takve uređaje proizvodi i hrvatska firma s Krka.
Otvoreno more

Nemaju svi vlasnici brodova privilegij da im je ljubimac cijele godine privezan ispred kuće. Većina nautičara izvan sezone pošteno strepi za svoj brod kod svake vremenske nepogode. Jesu li konopi dobro pritegnuti, je li baterija dovoljno napunjena, radi li kaljužna pumpa… Od svih strahova najveći je onaj od požara koji svaku barku u tren oka može pretvoriti u hrpu pepela. Upravo takav događaj od prije deset godina ponukao je direktora marine Punat na razvoj senzora za siguran zimski san. Mali pametni uređaji imaju vlastitu bateriju i vezu s internetom tako da u svakome trenutku vlasnika i osoblje marine mogu alarmirati u slučaju pojave dima ili prodora vode. Sve o im korisnim igračkama donosimo u novom broju Otvorenog mora.

image
Tonci Stipanovic, jedrilicar JK Mornar, osvajac dvije olimpijske medalje u klasi Laser. Bozidar Vukicevic/CROPIX
Bozidar Vukicevic/Cropix


O elektronici kao načinu suzbijanja divljanja skutera blizu obale već smo pisali, a sada donosimo prijedlog da se na isti način obuzdaju sva brza plovila i podigne razina sigurnosti kupača i ostalih sudionika u pomorskom prometu. S današnjom tehnologijom je moguće napraviti čuda samo je potrebna vizija zakonodavaca i potpora svih 130 tisuća vlasnika plovila u Jadranu koji u špici sezone svjedoče sve većem kaosu.

image
Novinarska ekipa na jedrilici Grandioso, model Dufour 500. Srdjan Vrancic/CROPIX

Srdjan Vrancic/Cropix


S krajem turističke sezone kreću velika sportska natjecanja pa s posebnim zadovoljstvom predstavljamo zlatnu udičarku Marinu Mavrinac Matulju, brončanog strijelca Stjepka Kesića, te srebrne jedriličarke Eniu Ninčević i Mihaelu de Micheli Vitturi. Za dvostrukog olimpijca i friškog viceprvaka svijeta u zvijezdi Tončija Stipanovića očito nema pauze pa smo mu pripremili novi izazov u obliku leteće klase moth.

Uz novosti i zanimljivosti iz svijeta nautike i ribolova, pročitajte pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Šime Duvančića, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:15