Donosimo mjesta u Slavoniji i Baranji koje obavezno moraju posjetiti svi pravi gradski tipovi

Mi u Slavoniji vrlo dobro znamo u kakvim sadržajima uživaju istinski kozmopolitski putnici, trendseteri i ljubitelji vrhunskih urbanih doživljaja.

promo

 Nenad Milić

Nebrojene široke, prozračne aleje, simetrično posložene dokle pogled seže. Svjetlost što se lomi pod tisućama kuteva. S obiju strana šetnice kojom kročite ozelenjena pročelja – jer svaka prava metropola ekološki je osviještena. A tek izlozi i modeli u njima – kakve boje i prelijevanje dezena, kakav sklad oblika, koja čarolija mirisa u zraku. Ukratko, takav je svaki pravi velegrad, a pogotovo - slavonsko-baranjski Vinograd.

image

Gatori - vinski podrumi u Zmajevcu, Baranja

Nenad Milić
image

Bansko brdo

Nenad Milić

Šalu na stranu, ako nam podarite još minute-dvije svoje pažnje, otkrit ćete vrhunsku vinsku destinaciju nadohvat ruke, a rekli bismo – što u ovim teškim vremenima nije beznačajno – i novčanika. Slavonsko-baranjski vinogradi i njihove vinarije mjesta su višestoljetne vinarske tradicije. Zbog toga danas i najzahtjevnijem posjetitelju mogu ponuditi eno-gastronomski doživljaj ravan iskustvima najpoznatijih domaćih i inozemnih vinarija. Tko ne bi kušao odležana misna vina (i produhovljenje koje ih prati) u tristoljetnoj đakovačkoj vinariji? Plemenitu baranjsku kapljicu iz pola milenija starog, u ujedno i najvećeg hrvatskog povijesnog vinskog podruma u Kneževim Vinogradima (podjednako fascinantni su i njegova suvremena verzija i vidikovac ponad nje)? Suncem opaljena vina s Dunava, uzgojena na erdutskom platou, mikrolokaciji koja godišnje upije jednaki broj sunčanih sati kao i jadranski otoci? Nemojte zaboraviti ni Feričance, malo kraljevstvo crnih sorti podno obronaka Krndije. Ipak su Rimljani došli do zaključka da je in vino veritas ispijajući crno vino…

image

Vinski podrum

Denis Despot
image

promo

Efekt Media

Kad je tako, zašto odoljeti i čemu čekati? Od istoka do zapada, od čuvenih velikih podruma do malenih boutique vinara, Slavonija i Baranja mame ugođajem skrivenog vinskog Eldorada. Otkrijte ga!

image

Zalazak sunca na vinskoj cesti Belje

Nenad Milić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:37