Isprobajte

Donosimo vam 4 jako ukusna i jednostavna recepta ravno iz kuhinje talijanskih nonna!

U kuhinji svake talijanske bake naći ćete maslinovo ulje, mozzarelu, češnjak, bosiljak i, naravno, tjesteninu
 Maryna Andriichenko/iStock

Sjećate li se filma „Little Italy“ u kojem glumica Emma Roberts naslijedi obiteljski posao u restoranu i dvoumi se između ljubavi prema talijanskoj kuhinji i „dečku iz susjedstva“? Kroz cijeli film Emmino kuhanje izaziva nam zazubice, a slavnim receptima naučila ju je njezina nonna.Upravo su bake, odnosno nonne postale simbolom tradicionalne talijanske gastronomije, a kuhinja im je toliko popularna da su njihovi likovi često utjelovljeni u brojnim filmovima i serijama gastronomske tematike. Neke od najčešćih namirnica u kuhinji svake nonne, ali i sastojci koji se nalaze u većini talijanskih recepata su maslinovo ulje, bosiljak, mozzarella, češnjak, parmezan i brašno, odnosno tjestenina, a sve od navedenih namirnica možete pronaći u Lidl trgovinama u sklopu akcije Veliki tjedan Italije. Donosimo vam 4 tradicionalna talijanska recepta uz koja ćete okusiti domaće okuse proizašle iz kuhinje nonna diljem talijanskih regija.

1. Pizza Napoletana

Ovo tradicionalno talijansko jelo nastalo je u Napulju, gradu na jugu Italije između 1715. i 1725. godine, no moderni uspon ove pizze započeo je 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom, posjetila Napulj i zatražila tada najpopularnijeg pizzaiola Raffaela Espositoa da joj pripremi svoj specijalitet. Rafaele, koje mnogi nazivaju ocem pizze, osmislio je pizzu nadjevenu crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom koja je asocirala na talijansku zastavu. Kraljicu je pizza oduševila, a u njenu čast dobila je naziv "pizza Margherita" i do dan danas najpopularnija je pizza na svijetu.

image
Paolo Paradiso/iStock

Za ovo popularno jelo bit će vam potrebno:

350 grama brašna

svježi kvasac

200 ml vode (mlake)

1 žličica šećera

prstohvat soli

Italiamo ekstra djevičansko maslinovo ulje

Italiamo Mozzarella za pizzu

Italiamo umak od rajčice

svježi bosiljak

Priprema: Svježi kvasac razmutite u malo mlake vode i dodajte mu žličicu šećera. U zdjeli prosijajte brašno, posolite ga, dodajte mu pjenu od kvasca, malo maslinovog ulja i ostatak vode, te od njega zamijesite elastično tijesto. Tijesto pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata. Razvucite tijesto na veličinu kalupa za pizzu prema vlastitoj želji. Ako želite jesti tradicionalnu talijansku pizzu, tijesto neka bude iznimno tanko, pa ostavite još dvadesetak minuta da se diže u kalupu. Na tijesto razmažite umak od rajčice, dodajte sir i svježi bosiljak. Ovoj originalnoj recepturi možete dodati i plodove mora, mesne nareske, raznovrsno povrće…što god poželite. Ipak, imajte na umu da je kralj pizze ukusno i hruskavo tijesto, pa nemojte pretjerati s količinom namirnica na njemu. Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici, u kojoj ste zagrijali i posudu za pečenje pizze, na 250 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta.

2. Aglio, Olio, Peperoncino

Doslovnog naziva „ulje, češnjak i čili“, jedno je od najjednostavnijih i najukusnijih jela također napoletanskog porijekla. Jelo se pravi laganim prženjem narezanog, mljevenog ili prešanog češnjaka na maslinovom ulju, s dodatkom suhih crvenih čili pahuljica. Okretanjem špageta na dobivenoj aromatičnoj smjesi izaziva se nevjerojatan vatromet u ustima! Potrebne začine i namirnice potražite u obližnjoj Lidl trgovini u sklopu akcije Veliki tjedan Italije u trajanju od 19. do 25. listopada, a mi vam donosimo recept za jelo koje je gotovo u samo 15 minuta.

image
Rudisill/iStock

Za pripremu ovog jela u pikantnijoj varijanti bit će vam potrebno:

½ kg Italiamo špageta

1 i pol glavica nasjeckanog češnjaka

Italiamo mljeveni chili u maslinovom ulju

Grana padano po želji

1/2 dl Italiamo ekstra djevičanskog maslinovog ulja

sol

papar

te po želji sitno nasjeckani peršin

Priprema: Nasjeckajte crvenu ljutu papričicu i češnjak na sitne komadiće. Skuhajte špagete u velikom loncu s puno slane vode. U međuvremenu u tavi na maslinovom ulju prodinstajte češnjak i ljutu papričicu. Češnjak mora biti skoro karameliziran, zlatno - smeđe boje. Zalijte s nekoliko žlica vode u kojem se kuhala tjestenina. Posolite i poparite te dodajte ocijeđenu tjesteninu. Povežite okuse protresajući i bacajući tavicu minutu, dvije. Prema potrebi zalijte s još malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, pospite po želji parmezanom i nasjeckanim peršinom i poslužite odmah.

Nagradni natječaj

Jedan sretni kupac koji pošalje račun na kojem se nalaze bar 3 proizvoda iz Lidlovog Velikog tjedna Italije ili barem 1 proizvoda iz David Skoko kuhinjskog asortimana, u periodu od 19. – 25. listopada može osvojiti glavnu nagradu, FIAT 500, 1.0 GSE! No to nije sve! Ako ste oduvijek maštali postati masterchef, Lidl je pripremio i 3 dodatne nagrade za sretne dobitnike, školu kuhanja s Davidom Skokom!

3. Caprese salata

Kraljica svih talijanskih salata, njeno visočanstvo - Caprese. Ova popularna salata nastala je na otoku Kapri za vrijeme trajanja drugog svjetskog rata te se vjeruje da upravo zato u svojoj recepturi nosi sastojke boja kao talijanska zastava; zelenu kao bosiljak, bijelu kao mozzarella te crvenu kao rajčica. Caprese salatu naći ćete kao predjelo u svakom rimskom restoranu, ali i u obliku sendviča istoimenog naziva.

image
Miguel Tamayo Diaz/iStock

Za pripremu Caprese salate potrebna su vam 3 osnovna sastojka:

bosiljak

Italiamo Mozzarella di Buffala Campana

4 veće rajčice

Priprema: Rajčici izrežite drvenasti dio, pa ju poprečno, po cijeloj širini, narežite na tanke ploške (5 mm). Kugle mozzarelle narežite također na okrugle ploške, nešto tanje od paradajza. Na tanjuru ploške rajčice i sira slažite naizmjenično, tako da se djelomično prekrivaju, ploške rajčice i sira. Obilato začinite maslinovim uljem, posolite po ukusu i pospite preko svega listove bosiljka, prstima rastrgnute ne krupnije komade. Ako želite dobiti punoću okusa, klasičnom receptu možete dodati i crni papar, masline, vinski Aceto Balsamico ili pak sitno sjeckani češnjak.

4. Canolli Siciliani

Kremasto punjene rolice, pod nazivom cannoli, još su jedan specijalitet talijanske kuhinje, no ovog puta u slatkom ruhu. Potječu iz gradova Palermo i Messina, koji se nalaze na Siciliji te su se tradicionalno pripremali tijekom karnevala. Njihov popularni naziv dolazi od riječi cannolo što u prijevodu znači „male tube“. Punjenje se sastoji od sira ricotte ili mascarpone s raznim dodacima i ekstraktima poput vanilije, čokolade, pistacija, limuna i naranče.

image
Walmor Santos/iStock

Sastojci za čarobni sicilijanski desert:

Tijesto:

250 g glatkog brašna

30 g šećera u prahu

1/2 žličice soli

1 žličica instant kave

5 g kakaa

1 srednje jaje

50 g masti životinjskog podrijetla

4 žlice ruma

(1 bjelanjak za učvršćivanje tijesta i pola litre suncokretovog ulja ili masti za prženje)

Krema:

300 g mascarponea

150 ml vrhnja za šlag

5 žlica šećera u prahu

Posip:

grubo rezani pistacijo

čokoladne kapljice

kandirano voće

Pripremu ovog deserta započnite tako što ćete u jednu posudu staviti brašno, šećer u prahu, sol, kavu, kakao, mast i jaje. Miksajte s nastavcima za tijesto par minuta pa dodajte rum. Zatim ručno mijesite 5-7 min. dok ne dobijete glatko, čvrsto, ali ne tvrdo tijesto. Oblikujte ga u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da odstoji sat vremena. Kad je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj podlozi jako tanko (2-3 mm) pa ga izrezujte na kvadrate ili krugove. Tijesto zatim omotajte oko tube (nisam ju dodatno mastila), s tim da jedan kraj premažete s malo bjelanjka kako bi se krajevi tijesta zalijepili i dobro utisnite. Ulje stavite da se zagrije na 160 C. Pržite cannole 2 min (i to maksimalno dvije tubice odjednom kako se temperatura ulja ne bi smanjila) te ih stavite na tanjur koji ste prekrili salvetom da se masnoća upije. Ostavite da se malo ohlade, zatim izvadite tubice i ponovite postupak za ostatak tijesta (osim ako imate dovoljno tubica za cijelo tijesto). Na kraju ostavite da se tijesto skroz ohladi prije nego ga napunite kremom. Mascarpone, vrhnje za šlag i šećer u prahu stavite u posudu pa kratko miksajte dok ne postane glatko i gusto. Ostavite u hladnjaku dok se tijesto ne ohladi. Napunite tijesto kremom pomoću obične vrećice za zamrzavanje kojoj ste odrezali vrh ili sa slastičarskom vrećicom za zvjezdastim ili nekim drugim nastavkom. Na krajeve stavite grubo rezane pistacije, čokoladne kapljice ili kandirano voće. Ako želite vrhove utopljene u čokoladu, prije stavljanja kreme otopite 50 g čokolade, stavite u malu i usku posudicu pa zaronite oba kraja tijesta i ostavite na rešetki da se stisne. Ako ste se pak zaželjeli ovog talijanskog deserta, a nemate vremena za pripremu, u sklopu Lidlovog Velikog tjedna Italije u ponudi možete pronaći i Italiamo mini sicilijanske cannole!

Potrebne namirnice za pripremu autohtonih talijanskih jela potražite u obližnjoj Lidl trgovini od 19. do 25. listopada. u sklopu akcije Veliki tjedan Italije. Dobar tek, ili kako bi nonne rekle, Buon appetito!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:22