Drama o čuvenom zavodniku ponovno u zagrebačkom HNK

Veliki ansambl od trideset glumaca preispitat će autoritete i zadane društvene norme te građanski moral.

Don Juan

Španjolski plemić Don Juan Tenorio, ako je uopće postojao, vjerojatno ni u snu nije mogao zamisliti kako će u stoljećima koja slijede postati junakom mnogih književnih i glazbenih djela te sinonimom vječnoga zavodnika. U svijet umjetnosti uveo ga je početkom 17. stoljeća Tirso de Molina dramom „Seviljski zavodnik i kameni gost“, a priču o bespoštednom zavodniku žena i oskrvnitelju umrlih preuzeo je jedan od najvećih dramatičara svih vremena Jean-Baptiste Poquelin Molière.

Molièreov „Don Juan“ u režiji Dejana Projkovskoga praizvedbu na daskama zagrebačkog HNK imao je 8. listopada 2022. godine, a avanture lika koji se vodio motom „što veća prepreka, to je veća slava u njenom prevladavanju“ publika u zagrebačkom HNK može pogledati opet već od 30. rujna te 3., 4. 10. i 11. listopada.

image

Don Juan

image

Don Juan

image

Don Juan

Prema legendi, Don Juan svoj je šarm temeljio na arogantnoj hrabrosti, smislu za humor i živahnom duhu, a iako oženjen s Elvire, nemilosrdno progoni žene i opsjednut je seksualnim osvajanjem. Njegovo duboko nepoštivanje pravila i autoriteta proteže se na financijska pitanja i izdaju njegovih prijatelja. Nesposoban ili nevoljan za reformu, ignorira posljedice svojih postupaka, a kad se obrati nebu kako bi riješio svoje probleme, njegovo licemjerje ga dovodi do vatrenog prokletstva.

„U predstavi postavljamo pitanja tko je Don Juan i zašto Don Juan danas. Od vremena Molièrea do danas čovjek se zapravo nije puno promijenilo. On je ista čokolada s izmijenjenom ambalažom. A Don Juan je čovjek koji pokušava otvoriti ambalažu i demistificirati stvari. Govorimo o velikome zavodniku i ljubavniku, ali to je samo površina. On uvijek daje ljudima ono što oni negdje duboko u sebi žele te je Don Juan ogledalo u kojemu se svi možemo ogledati danas“, rekao je Dejan Projkovski, kojemu je režija predstave Don Juan prvo gostovanje u Drami zagrebačkog HNK.

image

Don Juan

image

Don Juan

image

Don Juan

Veliki ansambl od trideset glumaca preispitat će autoritete i zadane društvene norme te građanski moral. Uz Igora Kovača kao Don Juana, uloge tumače Iva Mihalić, Dušan Bućan, Kristijan Potočki, Franjo Kuhar, Tesa Litvan, Filip Vidović, Luca Anić, Nikša Kušelj, Milan Pleština, Slavko Juraga, Ivan Jončić, Silvio Vovk, Ivan Colarić. U predstavi sudjeluju i mladi glumci, glumice, plesači i glazbenici: Lucija Alfier, Lucija Dujmović, Tana Mažuranić, Mateja Miković, Tonka Mršić, Silvija Musić, Dominik Čičak, Lovro Juraga, Rok Juričić, Vibor Kreković, Martin Kuhar, Kristijan Petelin, Marin Stević, Petar Sekelez, Ante Vukov, Monika Popović i Maja Mustapić.

Duh Francuske u Zagreb donijeli su i kostimi Doris Kristić te scenografija Valentina Svetozareva. Predstava se igra u prijevodu Radovana Ivšića u redakciji Sanje Ivić. Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, skladatelj glazbe je Goran Trajkovski, suradnica za scenski pokret Olga Pango, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a jezični savjetnik Dušan Gojić.

Ulaznice se mogu kupiti na mrežnim stranicama kazališta: https://www.hnk.hr/hr/drama/predstave/don-huan/#30.09.18.00 ili direktno na blagajni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:14