Dugometražni animirani film „Cvrčak i mravica“ pogledalo je više od 70 tisuća gledatelja u hrvatskim kinima

Ekipa filma Cvrčak i Mravica

 Nina Durdevic/

Sa 70.277 gledatelja „Cvrčak i mravica“ u distribuciji Duplicato Media popeli su se u sam vrh gledanosti hrvatskog filma u domaćim kinima. Riječ je o najgledanijem hrvatskom dječjem naslovu u proteklih deset godina, još od igranog „Šegrta Hlapića“ prikazanog u kinima 2013. godine!

Uz prikazivanje u Bosni i Hercegovini, te Poljskoj, film je do sada u kinima pogledalo više od 91.000 gledatelja, što ga svrstava među deset najgledanijih hrvatskih naslova od osamostaljenja. U svibnju također počinje distribucija u Taiwanu.

Svoj festivalski put „Cvrčak i mravica“ nastavlja u selekciji prestižnog talijanskog festivala animacije “Cartoons on the Bay“ početkom lipnja, te u Busanu u Južnoj Koreji na festivalu dječjeg filma „Biky“. U sklopu Animafesta Zagreb održat će se predavanje o produkciji, te posebna projekcija ovog, prvog hrvatskog dugometražnog 3D CGI filma.

image

Cvrčak i Mravica

„Cvrčak i mravica“ i dalje se može pogledati u kinima kao i na organiziranim školskim projekcijama širom Hrvatske, pošto je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje osnovnoškolcima.

Uz film su već objavljeni i songovi, te video spotovi za pjesme “Pjevati možeš i ti” i „Nema zime“ u izvedbi Tare Thaller i Marka Petrića, a uskoro nas očekuje i spot za duet „Sretni dani“. Autor songova je Coco Mosquito.

U priči o toleranciji i suživotu bučnih cvrčaka i radišnih mrava inspiriranoj Ezopovom basnom, svojim glasovima likove su oživjeli poznati glumci i pjevači Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Dušan Bućan, Dražen Čuček, Damir Martinović Mrle, poznat I kao predstavnik Hrvatske na Euroviziji, te Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đuričić i Mladen Vasary kojemu je ovo bila jedna od zadnjih uloga na filmu.

image

Ekipa filma Cvrčak i Mravica

Nina Durdevic/

Redatelj filma je Luka Rukavina koji je uz Ronu Žulj i koscenarist filma nastalog prema priči Darka Bakliže. Dizajn produkcije radila je Jadranka Soviček Krpan, dok su na konceptu i dizajnu likova surađivali Manuel Šumberac i Darko Bakliža. Supervizor animacijskog tima i glavni animator je Siniša Mataić. Montažer filma je Roman Cernjak, dok filmsku glazbu i dizajn zvuka potpisuje Vjeran Šalamon. U ulozi korežisera i supervizora postprodukcije je Dino Krpan, ujedno i producent filma, dok je Kristijan Milić supervizor režije.

Glavni producent filma je tvrtka Diedra iz Zagreba, a koproducent Zagreb Film. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a podržali su ga Potprogram MEDIA programa Kreativna Europa te Ministarstvo kulture i medija RH. Distributer filma je Duplicato Media, dok je za distribucije glazbe zadužen Aquarius Records.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 01:17