Edukacija

Edukativni mjuzikl: Đak veseljak i prometni znak - edukacija i prevencija u doba pandemije

Dana 19. rujna u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski održan je edukativno preventivni mjuzikl Đak veseljak i prometni znak
Đak veseljak 2020. 1

Kao i mnogih godina prije, ovaj program se održava u rujnu kako bi najmlađi sudionici u prometu kroz pjesmu i ples učili o prometnim znakovima. Ove godine organizatori su imali dodatne izazove da prvašići generacije 2020/2021 imaju istu mogućnost uživati i učiti o prometnim znakovima kao i generacije prije njih.

„Organizirati predstavu u MD Vatroslav Lisinski s djecom značio je veliki izazov, ali nismo mogli dopustiti da ova generacija bude zakinuta za edukativan i zabavan program, stoga smo podignuli standard u očuvanju zdravlja djece. Osim što je dvorana bila postavljena tako da je maksimalan kapacitet bio 63 sjedeća mjesta, djeci smo poklonili male maske s veselim motivima te postavili dezinfekcijski tunel koji se pokazao kao najsigurniji način dezinfekcije s obzirom na to da ne ispušta kapljice dezinficijensa koji može biti štetan za djecu, već maglicu, stoga su djeca i svi drugi sudionici programa bili dezinficirani pri ulasku u dvoranu“ – rekla nam je suorganizatorica programa Iva Šalamon Reškovac.

Programu su se priključili i PU Zagrebačka, Služba prevencije. Voditelj službe prevencije Velimir Tišma rekao nam je: „Ovom prilikom apeliramo na vozače da zbog velikog broja prvašića i ove školske godine osobito budu oprezni u zonama osnovnih škola, kao naravno i svim drugim mjestima njihova kretanja.

S obzirom na to da djeca i mladi uče od starijih, oponašaju svoje roditelje u svemu, pa tako i u prometu, pozivamo i roditelje da im budu primjer odgovornog ponašanja u prometu.”

Podaci iz izvještaja Ministarstva unutarnjih poslova ukazuju da je broj poginule djece veći za 150%, što u brojkama znači da je 2019. poginulo petero djece, u odnosu na dvoje u 2018. godini. Od tog broja, čak četvero djece smrtno je stradalo u svojstvu pješaka. Teško ozlijeđene djece je manje za 32,5%, a lakše ozlijeđene je manje za 9,3 posto. Porast smrtno stradale djece-pješaka, poziva na uzbunu i zahtijeva ulaganje dodatnih napora da bi se spriječilo daljnje stradavanje djece – najranjivije skupine sudionika u prometu.

Stoga je od iznimne važnosti, svake godine provoditi preventivne programe na temu sigurnosti u prometu.

Kad tvrtka ima tako velik utjecaj na društvo kao što ima Hrvatska elektroprivreda i kad društvo na različite načine snažno utječe na poslovanje HEP-a, brojna su dodirna područja u kojima se mogu provoditi partnerski projekti usmjereni na rast kvalitete života.

„HEP je i ove godine prepoznao značaj preventivno edukativnog programa za najmlađe. Bez njihove pomoći, djeca jedne osnovne škole bila bi zakinuta za osmijeh, veselje ali i učenje o prometnim znakovima. Zato zaista možemo reći da je HEP- više od struje!“ zaključila je Šalamon Reškovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 06:03