DOMOVI BUDUĆNOSTI

Ekološka održivost temelj je inovacijama u stanogradnji, ovo su glavni trendovi u Zagrebu

Napredna rješenja čine boravak u stanu još ugodnijim, a sve u skladu s ponajboljim svjetskim praksama
Suvremeni objekt “Veslačka” u Zagrebu
 Marko Mihaljević

Jedna od najuspješnijih domaćih tvrtki u građevinskom sektoru, Alfa stan grupa, kontinuirano podiže razinu izvrsnosti koristeći inovativne, ali i ekološki odgovorne sustave. Njihovi objekti diljem Zagreba prepoznati su u profesionalnim i javnim krugovima, a neki od novijih su veliki stambeni kompleks u Veslačkoj ulici i projekt “Jordanovac - Home of the future”, dok se trenutno gradi još jedan suvremeni kompleks na lokaciji Bužanova - Štrigina. Svaki od njih ima svoju posebnost, od raskošnog ozelenjenog prostora i iskorištenosti društvenog potencijala cijelog krova, do naprednih tehnoloških rješenja i dostupnosti vlastite službe održavanja stanova i okolice. O dugogodišnjoj prepoznatljivoj kvaliteti svjedoči i podatak da je većina stambenih jedinica rasprodana mjesecima prije završetka gradnje objekata.

„Pored suvremenog izgleda objekata koji nastaju suradnjom s ponajboljim arhitektima, naš je cilj pružiti osjećaj doma apsolutno svakome. Za ljubitelje prirode tu su vrtovi i rekreacija na krovovima zgrada poput onih u Veslačkoj ulici, dok vanjština objekta mora odgovarati sredini u kojoj se nalazi kako bi se uspješno integrirao u postojeću zajednicu. Umjesto kreiranja nove kvartovske kulture, uvijek nastojimo nadograditi i nadopuniti onu postojeću, poštujući prirodu, kao i odnos javnog i privatnog prostora zgrade. Važan je svaki takav detalj jer kvaliteta življenja mora biti i elegantna i održiva“, poručuje Dean Šparavec, predsjednik uprave Alfa stan grupe.

image
Krov objekta “Veslačka” kombinacija je privatnih zelenih oaza i dijeljenih sportskih terena
Marko Mihaljević

Iako je jedan od najpoznatijih dijelova suvremenih stanova upravljanje temperaturom ili svjetlima na daljinu, oprema stambenih i poslovnih zgrada u glavnome je gradu posljednjih godina višestruko napredovala. Od navedenih SMART home funkcija do grijanja i hlađenja bez korištenja radijatora ili klime, ova tvrtka svojim inovativnim sustavima podiže kvalitetu življenja i ugodu boravka u vlastitome domu, značajno umanjujući vrijeme potrošeno na svakodnevne obaveze u kućanstvu.

Sustav rekuperacije zraka posebno pogoduje osobama s teškim alergijama

Jedna od inovacija na kojoj Alfa stan grupa inzistira je rekuperacija zraka koja je, od prvog postavljanja na projektu „Jordanovac – Home of the future“ 2014. godine, postala dijelom gotovo svakog novog objekta. Sustav, koji se trenutno ugrađuje u najnoviji suvremeni objekt Bužanova - Štrigina, omogućuje izmjenu zraka unutar prostorije bez otvaranja prozora, istovremeno uklanjajući sve alergene i nečistoće. Spajajući rekuperaciju zraka s pametnim funkcionalnostima stana, moguće je prilagoditi brzinu izmjene zraka stanju prostora. Tako se unaprijed može programirati scena za veća okupljanja u stanu koja će, na primjer, istovremeno prigušiti svjetla, pustiti glazbu i pojačati rad rekuperacijskog sustava za željeni postotak. Upravo se u proljeće ostvaruje njegova dodatna vrijednost jer pruža mir i utočište od sitnih čestica koje izazivaju neizdrživ kašalj.

image
“Jordanovac – Home of the future" ima ugrađene dizalice topline i rekuperatore zraka
Vanja Šolin

Toplinske inovacije koriste podzemne vode i vraćaju ih u tok bez zagađenja

Takozvane dizalice topline jedan su od trenutno najnaprednijih sustava grijanja i hlađenja prostora, a u potpunosti su ekološki održive. Postoji više načina njihova korištenja, pa se tako u domovima budućnosti na Jordanovcu koristi sustav zrak-voda, dok u luksuznoj zgradi Alfa stan grupe u Veslačkoj ulici ugrađene pumpe koriste prirodni potencijal podzemnih voda. Oba sustava prolaze jezgrom objekta, a cijevi su ugrađene u beton same zgrade. Ovakav način rada uklanja neugodno ispuhivanje toplog ili hladnog zraka u prostorije, dok svaki stan ima vlastiti senzor koji automatski može regulirati temperaturu u stanu ili poslovnom prostoru.

Natječaji za arhitekte donose izbor najkvalitetnijih prostornih rješenja

Iako je Alfa stan grupa u potpunosti u privatnome vlasništvu, jedan dio svojega poslovanja odlučno provode putem pozivnih natječaja. Naime, u sklopu svakog novog stambenog ili stambeno-poslovnog projekta, tvrtka raspisuje natječaj za arhitekte i arhitektice koji mogu ponuditi vlastita rješenja i viziju novog objekta, vodeći se pritom odgovornošću prema javnome prostoru. Uzevši u obzir, prije svega, održivost njihovih rješenja, zatim funkcionalnost koja je profinjena i integraciju u lokalnu zajednicu, odabiru se najbolji projekti. Na taj način dodatno se podiže ljestvica u svakom nadolazećem projektu, generiraju se suvremene ideje i ponajbolje svjetske prakse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:11