Ekskluzivni vinski festival Slavonija i Podravina, wine not!? završava hedonističkim maratonom u Orahovici

U najljepšim ambijentima Virovitičko-podravske županije predstavljena su vrhunska vina poznatih lokalnih proizvođača, a treće izdanje sve atraktivnijeg festivala završava sutra u Orahovici

promo

 Kristijan Toplak/

Da je Virovitičko-podravska županija sve atraktivnija vinska destinacija potvrđuje vinski festival Slavonija i Podravina, wine not!? koji završava u subotu, 30. rujna, Vinskim maratonom u Orahovici, koji se u hedonističkom duhu ne trči nego hoda uz posjet vinarijama.

Ovaj ekskluzivni događaj već treću godinu svakog vikenda u rujnu spaja povijesne ambijente jedinstvene Plemićke rute, prekrasnu zelenu priču i vrhunska vina lokalnih vinara.

Vino je umjetnost

Za prvi susret pod nazivom Wine&Art odabran je prekrasan virovitički dvorac Pejačević i tri top vina virovitičkih vinara. Sjajna Graševina Vina Dvojak iz 2022., inspirirana Vivaldijevim koncertom za violinu Četiri godišnja doba potvrdila je Franju Dvojaka kao velikog kreativca u podrumu. S dominantnim mirisom zelene jabuke, cvjetnih i voćnih nota i s tragovima herbalnih mirisa, vino je pitko, harmonično s prepoznatljivom ugodnom gorčinom na završetku, pravi užitak za ljubitelje ove sorte.

Nakon Dvojakove Graševine slijedio je Rajnski rizling Podruma Barčan iz 2022. Još jedan kreativac iz Virovitice, Zlatko Barčan unatoč iznimno zahtjevnoj vinogradarskoj godini uspio je ugodno iznenaditi odličnim vinom. Njegov Rajnski rizling zavodi mirisom jabuke i limete, na okusu je svjež s istaknutom kiselinom i velikim potencijalom odležavanja.

Večer je završila kompleksnim crnim vinom, Decanterovim zlatom nagrađenim Cabernet Francom iz 2021. vinarije Apolitico. Profinjen, tamne rubinske boje, s mirisom sušenog bobičastog voća, višnje, papra i začinskog bilja, na okusu slastan, živ, finih tanina i dugog aftertastea… Poziva na još jedan gutljaj.

image

promo

Kristijan Toplak/

Čarolija i vino idu zajedno

Novi susret sljedećeg vikenda, 8. rujna, u Centru za posjetitelje – Dvorac Janković ponovo je oduševio. Event Magic&Wine savršeno se uklopio u bajkoviti ambijent ovog suhopoljskog dvorca u kojem je vinoljupce zabavljao poznati slatinski iluzionist i mađioničar Magic Leon, prošlogodišnji pobjednik Supertalenta.

Na početku nazdravilo se odličnim Pjenušcem Podruma Vineda iz Vukosavljevice, sorte chardonnay iz aršanjskih vinograda. Slijedila je iznimna Graševina Agroland Personal Collection iz Suhopolja, a potom Anđeo s greškom crni, vinarije Apolitico, sjajna kupaža cabernet sauvignona, merlota, frankovke i cabernet franca, izražene voćnosti i ugodne svježine, pitka i harmonična…

Savršeno se sljubljuje s urbanim ritmom, ali i mitologijom

Ljubitelji urbanog ritma nisu propustili Urban Wine Party 15. rujna na terasi Geo bara futurističkog Geo-info centra Voćin na zelenim padinama Papuka. Uz glazbu DJ Marija degustirala su se tri vina mlađe generacije vinara Virovitičko-podravske županije. Večer je otvorio odličan polusuhi Rose 2022. vinarije Iskrena vina Matković.

Podrum Patkoš poznat po vrhunskim crnim sortama, predstavio se s vrlo pitkom i ozbiljnom Frankovkom iz 2020., a vinsku priču na padinama Papuka zaokružilo je harmonično i vrlo fino Incanto voćno vino kupine obitelji Kostelac.

Sljedeći dan, 16. rujna, zabava se preselila u mistični pitomački kraj. Na eventu Vino i mitologija u novom Turističko-informativnom centru Klopotec na Kladarskom bregu otkrivali su se mirisi i okusi s padina Bilogore uz priče o njezinim mitološkim bićima.

image

promo

Kristijan Toplak/

Na početku večeri predstavljen je Cuvée OPG-a Kožar iz 2022., iznimna kombinacija graševine, rajnskog rizlinga i sauvignona kojoj mali ostatak šećera daje dugi i nježan završetak. Slijedio je poluslatki Rose Vina Harsan iz 2022. sorte frankovka, ugodnih šećera i svježine, lijepog dugog završetka. Za kraj aromatičan i homogen Thesarium, zanimljivo voćno vino Haskap, ili u prijevodu sibirska borovnica.

Vinski party u drevnom perivoju Dravska priča u Noskovcima

Pretposljednji vikend u rujnu započeo je druženjem s odležanim vinima u zelenom ambijentu stoljetnog perivoja Posjetiteljskog centra Dravska priča smještenom u nekadašnjem ljetnikovcu grofa Draškovića. Večer je otvorio topao, dotjeran, skladan Pinot sivi iz 2020. Agrolanda, voćnih aroma, u ustima slankast, primjerene kiselosti usklađene s blagom slasti, lijepo zaobljen.

Graševina vrhunska iz 2017. Podruma Vineda veliko je vino za užitke, zlatne, slamnato-žute boje, mednih nota s primarnom aromom dozrelih graševina, ali i prosušenih grožđica, voća te s tragovima sijena, suhe trave… Na okusu gusto, traje…

Za kraj vinske večeri najstarije od tri vina, Silvanac Zeleni Jezerac, kasna berba iz daleke 2011. PP Orahovice. Dominiraju mirisi zrelih krušaka i marelica, a vino ozbiljne strukture i kompleksnosti, puno, slasno… Za hedoniste.

image

promo

Kristijan Toplak/

Butik vinska destinacija

Ovu lijepu vinsku priču prije tri godine pokrenula je Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, a njezina direktorica Martina Jakelić ističe kako je na području destinacije Slavonija i Podravina posljednjih godina sve veći broj malih obiteljskih vinarija koje su sastavni dio turističke ponude temeljene na zelenom i održivom turizmu.

„S ovom pričom želimo brendirati Virovitičko-podravsku županiju kao atraktivnu butik vinsku destinaciju sa sve većim brojem malih obiteljskih vinarija. Naša destinacija neočekivano je lijepa i neočekivano blizu pa jedva čekamo da nas posjetite“, poručuje Martina Jakelić. A mi možemo samo dodati – wine not!?

image

promo

Kristijan Toplak/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:30