EU fondovi omogućuju hrvatskim poduzećima bolju prilagodbu novim trendovima i zahtjevima tržišta

Zahvaljujući fondovima Europske unije, malim i srednjim poduzećima omogućeno je financiranje održivih projekata koji utječu na stvaranje kvalitetnog i dinamičnog poslovanja i osnažuju poduzetničku konkurentnost.

HSTec

 Marko Mihaljević

EU fondovi financijski su instrumenti kojim Europska unija podupire kohezijsku politiku za koju je u financijskom razdoblju 2014.-2020. osigurano 376 milijardi eura iz proračuna Europske unije. Operativnim programom „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ definirani su investicijski prioriteti i infrastrukturna ulaganja u Republici Hrvatskoj u područjima istraživanja i razvoja, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, poslovne konkurentnosti, energetske učinkovitosti, zaštite okoliša, razvoja prometa i mobilnosti, obrazovanja, zdravlja, socijalne uključenosti te sanacije šteta od potresa i jačanja oporavka od krize u kontekstu pandemije COVID-19 i priprema za zeleni, digitalni i otporni oporavak gospodarstva.

U okviru navedenog operativnog programa, za projekte jačanja poslovne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća osigurano je gotovo 1,3 milijardi eura, i to kroz financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Dobrobit ovog programa posebno je vidljiva kod mikro, malih i srednjih poduzeća koja su od 2015. godine do danas predložila i provela brojene projekte sufinancirane bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj čime su ojačali konkurentnost i unaprijedili svoje poslovanje.

image

HSTec

Marko Mihaljević

Među projekatima koji su ostvarili bespovratnu potporu ističe se projekt zadarske tvrtke HSTec pod nazivom „Inovacija organizacije poslovanja tvrtke HSTec d.d. u cilju komercijalizacije globalno inovativnog proizvoda HSR-VMS“.

Tvrtka HSTec bavi se izradom pogonske tehnike, specijalnih komponenti strojeva, robotskom automatizacijom, servisom i optimizacijom pogonske tehnike te razvojem specijalnih strojeva za staklarsku industriju. Objavom javnog Poziva „Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu“ od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te HAMAG BICRO-a, HSTec je uz pomoć konzultanata uspješno prijavio spomenuti projekt s ciljem poboljšanja učinkovitost svojih poslovnih procesa.

„Ideje za projekte, pa tako i ovog, uglavnom dolaze iz našeg odjela razvoja i projektiranja, kao rezultat kontinuiranog praćenja novih trendova i zahtjeva tržišta. Također, kroz suradnju s partnerima i kupcima, uviđamo probleme koji mogu nastati u proizvodnim procesima te ih koristeći najnovije tehnologije uspješno rješavamo“, izjavila je Kristina Šimunić, direktorica za strategiju i marketing.

Projektne aktivnosti su podrazumijevale pripremu za proizvodnju i komercijalizaciju novog, inovativnog proizvoda - autonomne robotske stanice za automatizaciju proizvodnje i kontrole automobilskih dijelova - HSR-VMS (HSTec Robotic station - Visual Measuring System).

Riječ je o inovativnoj autonomnoj robotskoj stanici koja radi u integraciji s obradnim CNC strojem, automatizira proizvodnju dijelova u serijskoj proizvodnji i istovremeno mjeri geometriju i površinsku obradu dijelova i to uz pomoć vizijske kontrole (napredne kamere) te izrađuje mjerne protokole. Cijeli proces se odvija bez prisutnosti ljudskog operatera, a stupanj kontrole proizvedenih dijelova je znatno viši nego što je moguće dobiti konvencionalnim metodama kontrole.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 4.897.818,76 HRK, pri čemu bespovratna potpora iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 1.863.903,49 HRK.

Uspješnom provedbom projekta HSTec je unaprijedio vlastite proizvodne kapacitete i organizaciju rada. Dodatno se komercijalizirao novi inovativan proizvod, povećala konkurentnost tvrtke na inozemnom tržištu, ostvarilo povećanje prihoda za oko 20% i zaposlilo 19 novih djelatnika. Njihov proizvod prepoznat je i na tržištu Europske unije i SAD-a, gdje danas izvoze 80% svojih proizvoda te su ujedno jedni od vodećih stručnjaka u tehnologiji pogonskih vretena i industrijskoj automatizaciji.

Usmjereni na nove tehnologije i budućnost industrijskog razvoja, HSTec svakako namjerava nastaviti prijavljivati projektne prijedloge na pozive u okviru EU fondova kako bi održali konkurentnost na tržištu. Od rujna 2021. tvrtka je započela s provedbom još jednog EU projekta, radi se o ulaganju u digitalnu i zelenu tehnologiju u svrhu povećanja sposobnosti tvrtke da odgovori na izazove tržišta uzrokovane krizom nastalom kao posljedica širenja virusa COVID-19.

Nada je da će ovakav uspjeh jedne domaće tvrtke poslužiti kao odličan primjer i poticaj drugim hrvatskih poduzećima da prijave svoje projekte na pozive za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije kako bi dodatno unaprijedili svoje poslovanje te konkurirali na tržištu.

U okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost otvoren je Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Komercijalizacija inovacija" namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima usmjerenima na proizvodnju naprednih i inovativnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Radi o poticanju ulaganja neophodnih za komercijalizaciju inovacija i rezultata istraživanja i razvoja, za proizvode i usluge koji su u fazi spremnosti za tržište. Ukupna alokacija iznosi 380 milijuna kuna, a iznosi potpore koja se može dodijeliti poduzetnicima kreću se između 760.000 kuna i 5.320.000 kuna. Prijave na Poziv „Komercijalizacija inovacija“ zaprimaju se od 20. svibnja 2022.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:35