FIFA zaoštrila uvjete za nogometne agente – uveden ispit za dobivanje licence

U prosincu 2022. godine krovna nogometna organizacija FIFA vratila se davno ukinutom licenciranju nogometnih agenata.

promo/ Aspira

Objavljen je novi pravilnik, a jedna od najvažnijih promjena je uvođenje sustava ispita. Cilj novih propisa i uvođenje ispita je uspostava transparentnijeg i profesionalnijeg standarda za posao nogometnog agenta, a neki od najvažnijih razloga za ovakvu odluku FIFA-e su zaštita interesa igrača, regulacija transfera igrača i podizanje profesionalnih standarda.

No, što to u praksi znači za postojeće agente?

Od 1. listopada 2023. licenca će biti obavezna za sve postojeće, ali i sve buduće agente, a put do licence je polaganje ispita FIFA-e. Koncept ispita je jasan – 20 pitanja iz postojećeg fonda od 200 pitanja, open book princip rješavanja ispita te 75 % točnih odgovora za prolaz. No, na prvi, premijerno održani ispit u travnju, pristupilo je 3800 kandidata, a čak 48 % kandidata nije uspješno položilo ispit što znači da trenutno ne ispunjavaju uvjete koje trebaju za licencu.

Sljedeći ispit, ujedno i zadnji prije formalnog stupanja na snagu novog pravilnika, je 20. rujna 2023, a budući ispiti su planirani za travanj 2024. i studeni 2024. S obzirom na prve brojke o prolaznosti, koje i nisu posve ohrabrujuće, Veleučilište Aspira organizira online pripremni seminar za FIFA-in ispit kako bi za sve kandidate osigurali bolju prolaznost.

Online seminar: Priprema za FIFA-in ispit za licencu nogometnog agenta

Cilj online seminara je sustavna priprema za ispit pod mentorstvom Aspirinih predavača. Sam datum ispita je blizu, nastavni materijali broje 528 stranica i uz sve obaveze, ali i novosti koje ispit donosi, online seminar je prilika da prođete kroz FIFA-ine regulative, dobijete sva znanja, okušate se u probnom ispitu, te u konačnici uspješno položite ispit. Nastava će biti organizirana kroz nekoliko modula koncipiranih da obuhvate najvažnije dijelove samog ispita: pravila poslovanja nogometnih agenata, FIFA-ina pravila o statusu i prijelazu igrača, službeni statuti i dokumentacija te probni ispit. Seminar će se održavati od 25. kolovoza do 18. rujna te se mogu prijaviti već postojeći nogometni agenti, ali i svi koji se tek žele početi baviti ovim dinamičnim poslom.

Uvodno KICK OFF predavanje održat će se 19. srpnja, a na njemu će se predstaviti sve promjene i obaveze za nogometne agente kako biste na vrijeme mogli saznati sve o samom ispitu i proceduri prijave.

Više o online seminaru i prijavama saznajte na ASPIRA.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:43