Genijalna kombinacija: urbani Osijek Wine and Walk povezao gradske vizure i enogastronomske užitke

Što dobijete kada spojite ljepotu grada poznatog po svojoj arhitekturi i parkovima, vrhunska vina baranjskog i erdutskog kraja s ljubavlju pripremljene gastronomske delicije te kulturno-zabavni sadržaj?! Prvi urbani Osijek Wine and Walk i savršen vikend u Gradu na Dravi!

Osijek Wine and Walk

 Mario Durkic

Otkrijte kako se proslavljeni koncept šetnje i užitka u dobroj kapljici prilagodio urbanoj kulisi i zašto je privukao ne samo Osječane i Slavonce, već i sudionike iz Zagreba, Splita, Novog Sada, Ljubljane…

Manifestacija je započela u petak, Masterclassom „Wein šmekeraj“, u jedinstvenom ambijentu Arheološkog muzeja prigodno smještenog na nekadašnjem Weinplatzu, današnjem Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, gdje su predstavljena vina „osječkih vinara“ i rakije pod nazivom Jedna, uz stručno vodstvo sommeliera Damira Zrne te polaznika CafeWineSchool u Bordeauxu Zorana Vorkapića i Albina Smiljana. Originalnim vinskim koktelima publiku je oduševila miksologinja Stela Baričević, a plesnim nastupom osječka udruga Fenix. Prostor je odzvanjao zvucima gramofonskih ploča udruge „Volim gramofonske ploče“, a radionicu je posjetio i pravi osječki pandur koji je vinoljupcima ispričao vinske anegdote iz prošlosti Tvrđe.

image

Osijek Wine and Walk

Mario Durkic

Sljedećeg dana, u subotnje popodne, na Trgu Ante Starčevića započeo je Osijek Wine and Walk na kojem su sudjelovali sudionici koji su platili „bećarinu“ (stari namet iz 18. st. kojim se globio svatko tko se u kasne sate skitao gradom). U vinskoj kućici ekipe su dobile startne pakete, a nakon toga su kušali vina vinarija Iuris i Erudutskih vinograda u simpatično ukrašenom vinskom tramvaju. Doista prigodno jer Osijek je grad prvog tramvaja u Hrvatskoj koji je počeo prometovati davne 1884.!

image

Osijek Wine and Walk

Bruno Jobst
image

Osijek Wine and Walk

Bruno Jobst

Tri ekipe uputile su se u šetnju romantičnom Europskom avenijom u kojoj se smjestio poznati osječki secesijski niz i stigli u dvorište Muzeja likovnih umjetnosti gdje su ih dočekala vina vinarija Royal Hill i Kalazić. Za gastronomsku ponudu na postajama pobrinuli su se učenici i učitelji Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku, stoga je u dvorištu Muzeja posjetitelje dočekao buketić štapića od sira, maka, paprike i drugih domaćih dodataka. Svi koji su na licu mjesta oslikali i vinsku razglednicu ujedno su si omogućili besplatan posjet Muzeju likovnih umjetnosti do kraja lipnja!

image

Osijek Wine and Walk

Mario Durkic
image

Osijek Wine and Walk

Mario Durkic

Šetnja se nastavila do Sokolskog doma gdje je sudionike raspjevao i rasplesao sjajni Dinko Pleša, a osim u trima vrhunskim vinima vinarija Antunović, Siber i Brzica, posjetitelji su mogli uživati i u vinogradarskom gulašu. U prekrasnom Parku kralja Držislava, u ružičnjaku u kojem je zasađena i najstarija vinova loza na svijetu iz prijateljskog grada Maribora, posjetitelje su oduševili studenti osječke Akademije koji su na zabavan način ispričali i otpjevali priče o „bećarini“ i drugim činjenicama i legendama Osijeka. Posjetiteljima su ponuđena vina vinarija Josić, Kusić i Svijetli dvori te čokoladne Sofijine praline đakovačkih učenika strukovne škole.

image

Osijek Wine and Walk

Mario Durkic
image

Osijek Wine and Walk

Bruno Jobst

Urban Wine Party kod Kulturnog centra Osijek bio je savršena završnica otvorena za sve posjetitelje, gdje je atmosferu podignuo NO Jazz Bend. Prostor su obogatile i svjetlosna instalacija, 360 photo booth i gastronomska ponuda pa nije ni čudo da se dobar provod nastavio još dugo u noć!

image

Osijek Wine and Walk

Mario Durkic

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka podržavaju partneri: Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Regionalni centar kompetentnosti Osijek, Kulturni centar Osijek i Glas Slavonije d. d.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:36