ISPUNJENO OBEĆANJE

Grad Dubrovnik dostigao iznos od milijardu kuna iz EU fondova

Nakon završne potvrde Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za 881 milijun kuna vrijedan projekt Aglomeracije, gradska uprava Grada Dubrovnika dostigla je i prestigla na početku mandata 2017. godine zacrtani iznos od milijarde kuna projekata iz EU fondova.
promo 

Naime, budući su za Grad Dubrovnik do 2017. godine fondovi EU bili nepoznanica nova je uprava, predvođena gradonačelnikom Matom Frankovićem, svoje djelovanje posebno usmjerila u tom pravcu. Stoga je na početku mandata ustrojen poseban Upravni odjel za europske fondove (i međunarodnu suradnju) na čelu s pročelnicom Zrinkom Raguž. Cilj je postavljen visoko - milijardu kuna vrijedni projekti iz EU fondova do kraja mandata.

image
promo

Zrinka Raguž, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove

Iako se takav cilj činio nemogućim izbornim obećanjem, on je ostvaren čak godinu dana prije isteka mandata.

Poseban je problem bio upravo projekt Aglomeracije (sustav vodoopskrbe, javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda) jer je prethodna uprava s procedurom bila u zaostatku više od godinu dana. Uz činjenicu da na području Grada Dubrovnika ne postoji čak 70 posto kanalizacijske mreže i čak 30 posto vodoopskrbne mreže, jasno je kolika je važnost tog projekta za najjužniji hrvatski grad. Ipak, djelovanjem Upravnog odjela i drugih sudionika u projektu, zaostatci su nadoknađeni i projekt je završen u zadanim rokovima.

Uz Aglomeraciju Upravni odjel je realizirao, krenuo u realizaciju ili prijavio čitav niz projekata iz svih oblasti. Tako je završen 33,7 milijuna kuna vrijedan projekt uređenja kompleksa Lazareta, povijesne dubrovačke karantene s početka 17. stoljeća, a čija je namjena - kultura.

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata na užem gradskom području – Lapadska obala neuspješno se pokušao napraviti zadnja dva desetljeća. No tek je nedavno, zahvaljujući Frankovićevoj gradskoj upravi, potpisan ugovor za 70 milijuna kuna vrijednu prvu fazu projekta. Tako je i ovaj dugo očekivani projekt konačno krenuo u realizaciju.

image
promo

Potpisivanje ugovora za rekonstrukciju Lapadske obale

Još jedan od velikih projekata je gradnja širokopojasne infrastrukture sljedeće generacija, a koju će Dubrovnik raditi sa susjednim općinama. Projekt je vrijedan 92 milijuna kuna.

Europska sredstva ulažu se i u zaštitu okoliša pa je za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada osigurano 4 milijuna kuna. Prijavljen je i projekt obnove Botaničkog vrta Rezervata Lokrum za opremanje staze u vrtu, u što je uloženo 3,5 milijuna kuna.

Svi ovi pobrojani projekti ukupno su vrijedni milijardu i osamdeset milijuna kuna. Kako je u procesu kandidature još nekoliko projekata, jasno je da će do kraja mandata dubrovačka gradska uprava i njen odjel za europske fondove svoj cilj od milijarde kuna dobrano prebaciti.

image
promo

Projekt uređenja Lapadske obale

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:08