StoryEditor
PROMO

Griffin Ambassador - promotor hrvatske gastronomije

Ali, da ne mora sve biti dosadno i predvidljivo uvjerili su se prošle subote gosti zadarskog wine and dine restorana Pašta & svašta u kojem je pokrenut projekt Griffin Ambassador s ciljem promocije svih vinskih etiketa Plešivičkog vinara Krešimira Ivančića sljubljenih s jelima iz Paštine kuhinje.

image
PROMO

„U našem restoranu pripremamo jela od lokalnih domaćih namirnica koje nabavljamo u suradnji s tvrtkom Marka Duševića Adriatic Shell, Paškom siranom i lokalnim dobavljačima, ali ne bježimo ni od kvalitetnih namirnica iz cijelog svijeta“ – započinje razgovor Ivan Čapeta, sommelier i vlasnik Pašte, i nastavlja: „Kako sam pred nekoliko mjeseci posjetio vinariju Griffin na Plešivici u okviru manifestacije Dani vina u Jastrebarskom, probao sam sva njegova vina i oduševila me kvaliteta i raznolikost Griffin pjenušaca i vina. Stoga sam odlučio u našem restoranu pripremiti menije u kojem svaki slijed prate njegova vina.“

image
PROMO

„I tako se rodila ideja o Griffin Ambassadoru kao lancu restorana u kojima se poslužuju  sva Griffin pjenušava i mirna vina“ – rekao nam je  Krešimir dok prati posljednje pripreme za večeru od pet sljedova koju je pripremio kreativni dvojac chefova Pašte, Marko Valković i Goran Ružić.

image
PROMO

Krešimir je već jednom pripremio sličnu večeru prije četiri godine u suradnji sa poznatim chefom Karlom Navojem u njegovom restoranu Karlo na Plešivici i srušio mit o pjenušcima kao piću isključivo za aperitiv ili kao lagano piće dobrodošlice.

image
PROMO

„Karlo je osmislio meni u kojem je svaki slijed, od predjela do deserta bio praćen s Griffin pjenušcima. Kako su nam u gostima bili i poznati eno-gastro znalci poput Renea Bakalovića, Nenada Trifunovića Vinopije, te poznati sommelier Mario Meštrović, zamolili smo ih, ali i sve ostale goste da ocijene i komentiraju svaki eno-gastro par. I dobili smo potvrdu da lepeza okusa pet vrlo različitih pjenušaca, od laganih, ljetnih i svježih do kompleksnih, punih i voćnih iznimno dobro može pratiti isto tako različite gastronomske okuse i mirise. Nakon toga su se Griffin Brut, Rosé, Zero, Dark Side i Lady pjenušci našli na kartama renomiranih restorana, a kupci su ih tražili i na policama vinoteka, pa ne čudi da je potražnja čak i porasla u vrijeme koronavirus izolacije kad su se mnogi raspitivali gdje mogu kupiti pjenušci i vina od čuvara Dionizova podruma.

Dan je započeo poznatim zadarskim brunchom uz opuštajuću muziku poznatog zadarskog dja Matu Kokića i Griffin pjenušce, a Griffin večeru je otvorio pozdrav iz kuhinje u obliku sočnog, ali nježnog beef tartara uz koji je odlično sjeo dobro rashlađeni Griffin Rosé pjenušac. Juha od poma s aromatiziranim pjenastim oblakom sljubljena je s Ivančić Single Vineyard kupažom chardonnaya i Müller-Thurgaua čija se uljasta tekstura odlično složila sa svježinom tek ubranih i blendanih rajčica.

Prema reakcijama većine prisutnih, pobjednik večeri je bio par Ivančić Sauvignon i orzoto s usoljenim limunom, špekom i čvarcima. Hrskavi ječam i crispy vino – definitivno dobitna kombinacija!

Juneći ragu sa špagetima od tartufa poslužen je uz Ivančić Dark Side Barrique, a „crni šampanjac“ Griffin Dark Side pjenušac od portugisca – poslužen je uz desert, čupavac koji nas je okusom vratio u djetinjstvo.

image
PROMO

Na kraju večere svečano je otkrivena  i ploča s natpisom „Griffin AMASSADOR“ kojom je obilježen ovaj lijepi eno-gastro događaj i suradnja vinarije i restorana u svrhu promocije hrvatske kao eno-gastro destinacije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2020 11:08