Hrvatska čipka na zlatnicima

Branimir Kralj

 Branimir Kralj

Vještina, tradicija, kulturna baština, umjetnost i hrvatski ponos. Svi ovi pojmovi pripisuju se našoj čipki, jednom od zaštitnih simbola tekstilnog rukotvorstva u Hrvatskoj, koji već stoljećima odolijeva protoku vremena i danas predstavlja neprocjenjiv rezultat rada vrijednih ruku generacija i generacija žena. Hrvatsku čipku slavi i najnovija zlatna numizmatička eurokovanica Hrvatske kovnice novca koja nosi prigodan naziv „Čipkarstvo u Hrvatskoj“.

U 15. stoljeću, na teritoriju Europe nastala je čipka i položila temelje onoga što ćemo i nekoliko stoljeća kasnije smatrati neprocjenjivom kulturnom baštinom. Čipkarice su najprije stvarale čipku za svećenstvo i plemićki stalež, a zatim je ona ušla u narod i postala dio etnografske baštine. Ukrašavala je žensku tradicijsku odjeću i platneno posoblje, no s godinama joj je počeo prijetiti zaborav. Svijest o nužnosti njene zaštite rezultirala je mnogim školama, radionicama i tečajevima kroz koje se tradicija nastavila prenositi s koljena na koljeno, ali i UNESCO-vom poveljom i mjestom na reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

image

Zlatnici "Čipkarstvo u Hrvatskoj"

Promo
image

Zlatnici "Čipkarstvo u Hrvatskoj"

Promo
image

Zlatnici "Čipkarstvo u Hrvatskoj"

Promo

Danas se smatra da čipkarice u Hrvatskoj koriste dvije glavne tehnike izrade čipke, šivanje iglom i preplitanje niti uz pomoć batića. Također u Hrvatskoj razlikujemo i nekoliko centara izrade čipke: grad Lepoglava s čipkom na batiće, grad Pag s čipkom na iglu, grad Hvar s čipkom od agave i općina Sveta Marija iz Međimurja sa svetomarskom čipkom, čija je najveća posebnost izrada iz jedne neprekinute niti.

Nastavljajući s odavanjem počasti znamenitim hrvatskim tradicijama, inovacijama i ličnostima, Hrvatska kovnica novca izdala je zlatnike koje slave domaću baštinu. Riječ je o novom likovnom rješenju izdanja zlatnika „Čipkarstvo u Hrvatskoj“ od sada i u euro nominalnoj vrijednosti. Zlatnici se pojavljuju u tri nominalne vrijednosti:

100 € (masa 1 unca), 25 € (masa 1/4 unce) i 10 € (masa 1/16 unce).

image

Zlatnik "Čipkarstvo u Hrvatskoj"

Promo

Likovno rješenje zlatne numizmatičke kovanice „Čipkarstvo u Hrvatskoj“ djelo je domaćeg akademskog kipara Stjepana Divkovića. Lice kovanice prikazuje stilizirani motiv paške, lepoglavske i hvarske čipke, od kojih je svaka specifična ili po načinu šivanja/kukičanja ili po materijalu od kojeg se izrađuje. Naličje kovanice s druge strane prikazuje motiv svetomarske čipke.

image

Zlatnik "Čipkarstvo u Hrvatskoj" 1/4 unca

Branimir Kralj

Svaka kovanica iz ove serije dolazi u prigodnoj poklon kutiji s omotom na kojoj su istaknute značajke kovanice i certifikatom koji potpisuje guverner Hrvatske narodne banke. Hrvatska kovnica novca ovim se putem zahvaljuje općini Sveta Marija, Udruzi „Svetomarska čipka“, gradu Pagu, gradu Lepoglavi, Zadruzi lepoglavska čipka i gradu Hvaru na danoj potpori i ustupanju prava za korištenje motiva čipke na svojim novim numizmatičkim kovanicama.

image

Zlatnik "Čipkarstvo u Hrvatskoj" 1/4 unca

Branimir Kralj

Zlatna numizmatička kovanica „Čipkarstvo u Hrvatskoj“ od danas je dostupna u prodaji. Nabaviti ju možete u web trgovini Hrvatske kovnice novca i na sljedećim prodajnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2024 02:48