PROMO

Hrvatska tvrtka svoj uređaj za borbu protiv koronavirusa prodaje diljem Europe

U trenutku svjetskog lockdowna, zatvaranja granica i ekonomsko-gospodarskog zastoja, samozatajna hrvatska tvrtka Metalis odlučno je krenula u utakmicu protiv korone s uređajem pod nazivom M-CARE.
promo 
 Sincek

Od početka Covid-19 pandemije zdravstveni stručnjaci upozoravaju na važnost provođenja preventivnih mjera u svrhu suzbijanja širenja zaraze virusom. Rješenju epidemioloških zahtjeva, u jeku prvog vala pandemije, doskočio je Metalis, metalurška tvrtka iz Donje Stubice, koja ispod radara hrvatske javnosti uspješno posluje punih 60 godina, zapošljavajući preko 140 radnika. Metalis se upravo u trenutku proboja korona krize, kada nitko nije točno znao s čime smo suočeni niti što nas čeka, drznuo izaći izvan okvira svoje proizvodne zone komfora, ponudivši tržištu uređaj za borbu protiv širenja koronavirusa.

M-Care: uređaj koji vraća sigurnost u prostore

Tako je nastao M-CARE, inovativan proizvod koji istovremeno omogućuje beskontaktnu dezinfekciju ruku i mjerenje temperature kože zapešća, uz signalizaciju izmjerenih vrijednosti te dodatne funkcionalnosti poput fotografiranja lica u slučaju povišenih vrijednosti temperature. Uređaj je vrlo jednostavan za korištenje - dovoljno je pružiti dlan u uređaj kako bi se pokrenuli svi potrebni mehanizmi. Bez obzira gdje postavljeni, uređaji se jednostavno mogu umrežiti u M-Care sustav, omogućavajući administratoru centralno upravljanje i nadzor nad svim ulazima u prostore, uz mogućnost suptilnog reagiranja u slučaju povišenih temperatura.

image
promo

Kompletna hardverska i softverska podrška proizvoda, konstrukcija, dizajn te svi modularni sustavi u potpunosti su razvijeni unutar tvrtke Metalis. Ovo je jedini takav proizvod na tržištu, koji uz sve osnovne funkcije pruža i modularni, integrirani, mrežni sustav upravljanja. M-Care je cjelovito plug’n’play rješenje s dodanom vrijednošću koje svojom kompaktnom konstrukcijom i modernim dizajnom oplemenjuje svaki prostor, istovremeno omogućujući ljudima da nesmetano obavljaju svoj posao, preuzimajući brigu o provođenju preventivnih epidemioloških mjera.

Od ideje do finalnog proizvoda u samo 30 dana

Od ideje i formiranja projektnog tima pa do izrade prototipa prošlo je samo 30 dana. Metalis je prihvatio izazov i prvi M-Care uređaj prezentiran je već 15. svibnja 2020. Iako je cijeli proces predstavljao borbu protiv vremena, Metalisovi stručnjaci ni u jednom trenutku nisu zanemarili visoke standarde, sigurnost i kvalitetu proizvoda, po čemu je ova tvrtka poznata na domaćem i inozemnom tržištu. Vođeni znanjima i pogonjeni adrenalinom, nisu odustajali usprkos izazovima koji su im se našli na putu. S jednom od prepreka susreli su se već sredinom ožujka u uvjetima svjetskog lockdowna, kada su se zbog zatvaranja granica suočili s problemom nabave pojedinih komponenti iz inozemstva.

Proizvod je vrlo kompleksan i svaki njegov segment predstavljao je svojevrstan izazov, od beskontaktnog mjerenja temperature sve do razvoja vlastitog rezervoara i pumpe pogodnih za sve vrste tekućih i gel dezinficijensa. Takva rješenja nisu postojala na tržištu, pa se tako Metalis hrabro upustio u razvoj i dizajn vlastitih rješenja svih komponenti. Posebni su napori uloženi kako funkcionalnosti ne bi ugrozile industrijski dizajn uređaja zaštićen pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Tijekom razvoja i opsežnih ispitivanja funkcija uređaja, stručnjaci iz Metalisa postepeno su konfigurirali pojedine sklopove, a svako od testiranja iznjedrilo je nova rješenja u smislu optimizacije, kao i nova znanja i iskustva za Metalis tim, otvarajući nove poslovne potencijale.

Kontinuirano poboljšanje proizvoda

Lansiranjem proizvoda na tržište, priča o razvoju M-Care uređaja ne prestaje. Uvažavajući povratne informacije korisnika, u Metalisu su nastavili s unaprjeđenjem uređaja u obliku sustava. Sustavi su oplemenjeni centralnim mrežnim upravljanjem, web i mobilnom aplikacijom za praćenje događaja sa svih uređaja u realnom vremenu, bazom podataka i nizom korisničkih izvještaja.

Unatoč kratkom roku razvoja, Metalisov uređaj prošao je više od 20 ispitivanja u specijaliziranim laboratorijima. Zahvaljujući tome M-Care je jedini takav proizvod na tržištu koji je u potpunosti certificiran u skladu sa svim relevantnim EU direktivama, što korisnicima garantira kvalitetu i sigurnost proizvoda. Uzimajući u obzir kompletan raspon funkcionalnosti, M-Care je jedini uređaj na tržištu koji nudi takvo cjelovito rješenje u jednom proizvodu.

image
promo

Izvozno orijentirana poslovna strategija

Da je tržište prepoznalo vrijednost M-Care sustava, govori u prilog kako je do sada postavljeno više od 200 uređaja u raznim hrvatskim objektima. Moguće ih je pronaći u brojnim državnim i zdravstvenim institucijama, privatnim poliklinikama i u većem broju poslovnih objekata (HEP ODS, C.I.O.S. grupa, Messer, T-com, CC Real, PlinaCro, KBC Sestre milosrdnice, Rodilište i poliklinika Podobnik, Alati Stuhne, Elemed, Cemex, Staražaplastika i drugi).

S obzirom na to da je Metalis unutar svog metalurško-proizvodnog segmenta izvozno orijentirana tvrtka (više od 75% proizvoda izvozi na strana tržišta), M-Care uređaj već u startu opremljen je sučeljem na pet stranih jezika, a značajan broj uređaja već je distribuiran kupcima u Njemačkoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Danskoj i Švicarskoj.

Donacije M-Care uređaja lokalnoj zajednici

Osim uspješnog poslovanja, Metalis odlikuje i društvena odgovornost s ciljem prevencije širenja koronavirusa u lokalnoj zajednici. Zahvaljujući Metalisovoj donaciji, M-Care uređaji postavljeni su na ulaze u dječje vrtiće, škole i sportske objekte gdje čuvaju sigurnost posjetitelja i omogućuju opušteniji život sugrađana.

Uzimajući u obzir i najoptimističnije procjene vezane uz razvoj cjepiva, svijet i dalje čeka suživot s koronavirusom i upravo će zato potreba za ovakvim sigurnosnim rješenjima biti prisutna još dugo vremena.

Veliki investicijski ciklus od 15 milijuna kuna

Za Metalis, ovaj proizvod ne znači samo proširenje proizvodnog i prodajnog asortimana: „Kako god završila priča o M-Careu, naša najveća vrijednost je spoznaja da imamo fantastične ljude koji su bili kadri razviti tako zahtjevan proizvod iz ničega. To nam je najveća snaga za godine koje dolaze. Energija koja je kolala unutar tvrtke tih dana, od ideje do razvoja, kada je većina zbrajala gubitke, daje nam veliku obvezu da nastavimo s razvojem proizvoda“, pojasnio je direktor tvrtke Marko Lovrenčić.

image
promo

Više od 60 godina tradicije i akumuliranog znanja te visoka motiviranost zaposlenih, za Metalis su dobitna kombinacija. Metalisu se dogodio savršeni trenutak - spoj znanja i iskustva s mladosti koja je preuzela ključne funkcije unutar tvrtke, dobitna kombinacija za buduće poslovne prilike. Nastale prijetnje na globalnoj razini u Metalisu su uspješno pretvorili u prilike te u ovoj nepredvidivoj godini definirali dugoročne ciljeve i plan njihova ostvarenja.

Dok su mnogi bili prisiljeni staviti ključ u bravu, Metalis je tijekom hirovite 2020. godine pokrenuo veliki investicijski ciklus vrijedan 15 milijuna kuna. Osim za nabavku novih strojeva, ulaganje će iskoristiti i za povećanje i optimizaciju proizvodnih kapaciteta te prostora poduzeća (s obzirom na da je tvrtka u zadnjih pet godina dvostruko narasla prometom, kao i brojem zaposlenika), kao i uvođenje nove proizvodne linije perforiranih kabelskih kanala s ciljem dominacije u tom segmentu na domaćem tržištu, ali i kao jedan od elemenata nove izvozne strategije.

Nema sumnje da će u Metalisu novi uzlet svjetskog gospodarstva dočekati spremni!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:50