PROMO

Hrvatski transplantacijski program pred izazovima COVID-19 pandemije

Povodom obilježavanja Europskog dana doniranja i transplantacije organa 10. listopada, tvrtka Astellas d.o.o. u sklopu kampanje »Što vas inspirira na darivanje« organizirala je web konferenciju s uvaženim hrvatskim stručnjacima s područja transplantacijske medicine.
promo 

U želji za educiranjem, dijeljenjem važnih informacija sa širom javnosti i inspiriranjem ljudi da budu donori i govore o ovoj temi, kampanja je pokrenuta na web stranici budidonor.hr te Facebook i Youtube kanalu, a održana web konferencija posvećena je tematici transplantacije u doba COVID-19 pandemije, ali i budućnosti transplantacijskog programa u Hrvatskoj.

Članstvo u Eurotransplantu - međunarodnoj organizaciji čija je zadaća raspodjela organa za presađivanje primateljima iz zemalja članica - osiguralo je Hrvatskoj ravnopravno mjesto u društvu visoko razvijenih zemalja Europske Unije. Ožujak 2020. dovodi nas u situaciju na koju nitko nije mogao biti spreman, a značajan utjecaj COVID-19 pandemije odrazio se i na kvalitetu i opseg Hrvatskog transplantacijskog programa koji je zahtijevao određenu prilagodbu.

Transplantacijski program

- Zbog nepoznavanja virusa bilo je dosta straha i među liječnicima i među ljudima, a s druge strane tu je i nepoznavanje ponašanja virusa kod transplantiranih pacijenata. Iz tog razloga se na razini bolnice, a onda i u dogovoru s drugim centrima koji transplantiraju organe - Rebro, Osijek i Rijeka, odlučilo da bi prestali s transplantacijama koje nisu vitalne - izjavio je prim. dr. Branislav Kocman, dr. med., voditelj Centra za transplantaciju solidnih organa i hepatobilijarnu kirurgiju KB-a Merkur. Slično su iskustvo podijelili i prof. dr. sc. Željko Kaštelan, dr. med., predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb te prof. dr. sc. Sanjin Rački, dr. med., pročelnik Zavoda za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega KBC-a Rijeka.

U dogovoru s Ministarstvom zdravstva i Povjerenstvom za transplantaciju organa, krajem trećeg mjeseca u Hrvatskoj su zatvoreni transplantacijski centri za elektivne transplantacije. Bez obzira na zaustavljanje transplantacijskog programa na nacionalnoj razini, centri su nastavili s dnevnim pregledima bolesnika, aktivnim savjetovanjima i rješavanjem nefroloških i kirurških komplikacija ako je to bilo potrebno.

image
promo
image
promo

Krajem svibnja nastavljen je uobičajen transplantacijski program pod uvjetima koje nalaže doba pandemije. Pojačano provođenje epidemioloških mjera osigurano je od strane transplantacijskih timova u koje su inkorporirani mikrobiolozi i epidemiolozi, a u transplantacijskim centrima osiguran je sustav koji pacijentima, donorima, ali i samom osoblju ulijeva povjerenje da će se, ako dođe do drugog vala pandemije, transplantacijski program nastaviti odvijati poštujući sve propisane epidemiološke mjere i stavljajući živote i zdravlje bolesnika na prvo mjesto.

image
promo

Više informacija o kampanji možete pronaći na:

www.budidonor.hr

https://www.facebook.com/budidonor.hr/

https://www.youtube.com/channel/UCbaZo63j_UCD87eGmt511Mw/featured?pbjreload=101

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:44