INA Klub volontera – predvodnik korporativnog volontiranja u Hrvatskoj

INA Klub volontera
 INA

Tijekom više od pet desetljeća poslovanja INA je uvijek bila pouzdan partner lokalnim zajednicama u kojima djeluje te društvu u cjelini. INA zajednički sa svojim radnicima gradi sustavniji pristup volontiranju u organizacijama. Kao kompanija smo uložili puno truda i vremena, ali i ljubavi u mnogobrojne volonterske projekte koje smo proveli. INA je 2011. pokrenula Projekt korporativnog volontiranja svojih radnika s ciljem dobrovoljnog ulaganja osobnog vremena, truda, znanja i vještina za opću dobrobit. Tako je nastao INA Klub volontera, koji broji više od 1.400 članova i preko 240 održanih volonterskih akcija čime je INA postala predvodnik korporativnog volontiranja u Hrvatskoj.

INA je unatoč pandemiji nastavila s volonterskim i donatorskim aktivnostima

I volontiranje se ove godine moralo prilagoditi pandemiji, epidemiološkim mjerama i svemu ostalom s čime smo se nosili u 2020., no INA nije stala s volonterskim i donatorskim aktivnostima unatoč ekonomskoj krizi. INA je do sada za borbu protiv pandemije COVID-19 i sanaciju šteta nastalih potresom već donirala više od 3.900.000 kn. Donacijom su obuhvaćene zdravstvene ustanove u Zagrebu, Sisku, Rijeci i Puli, zagrebačke kulturne i znanstvene institucije stradale u potresu, akcija „Zajedno za Zagreb“, Crveni križ, udruga Kamensko i Tehnička škola R. Boškovića, Stožer CZ RH, zagrebački domovi za starije osobe.

image
INA Klub volontera
INA

INA Klub volontera sudjelovao je u brojim aktivnostima u 2020. godini. Odmah nakon što je Zagreb pogođen potresom, INA Klub volontera je pozvao radnike na uzajamnu pomoć oko obilaska starijih osoba i nabavke namirnica svima kojima je potrebno, a slična akcija organizirana je i u srpnju kad smo prikupljali razne potrepštine, odjeću, obuću za potrebitu obitelj u sklopu inicijative „Ljudi za ljude“. U suradnji s udrugom eStudent u ožujku smo prikupljali školski pribor, koji je doniran humanitarnoj udruzi Dora. Nadalje, radnici INA Grupe imali su se priliku putem INA Kluba volontera uključiti u projekt „Upletimo se” Udruge Ozana za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama, čiji je cilj potrebitima u Hrvatskoj osigurati tople deke. Da bismo obiteljima s djecom olakšali i uljepšali dane provedene kod kuće u sklopu preporuka Stožera civilne zaštite i kompanije, Inini volonteri objavljivali su zanimljive dječje priče tijekom travnja u kojima mališani bezbrižno uživaju, a možete ih pronaći na INA YouTubeu. Podržali smo i Svjetski dan osoba s Down sindromom u ožujku, a tijekom lipnja su članovi INA Kluba volontera iz Rafinerije nafte Rijeka oslikavali platnene vrećice za potrebe Udruge za sindrom Down Rijeka 21, koja je njihovom prodajom osigurala dio sredstava za djelovanje udruge. Tijekom srpnja INA Klub volontera organizirao je prikupljanje i prijevoz čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, a u suradnji s Udrugom Prijatelji životinja, Azilom Čakovec i kompanijama INA Grupe CROSCO I STSI postavljeni su donirani transportni kontejneri na lokaciji Azila Čakovec. Također, bili smo i Prijatelj Volonterskog doručka što je bio službeni početak manifestacije Hrvatska volontira, a tog dana je u Čučerju održana i volonterska aktivnost uređenja vrta, bojanja ograde i izrade murala. Već godinu dana kontinuirano radimo na uređenju okoliša ustanove Stančić u suradnji s Udrugom Smiješak za sve, a u rujnu je svečano otvoren Centar za volontere u rehabilitacijskoj ustanovi Stančić. U listopadu smo podržali inicijativu „Lajkam Sisak“ i sudjelovali u uređenju školskog dvorišta i vrtova u Osnovnoj školi Viktorovac, a zaslužni smo i za obnovljene vrtove i postavljene klupice te kućice za ptice u Osnovnoj školi Bakar.

image
INA Klub volontera
INA

Neven Pavao Poklepović, voditelj INA Kluba volontera:

„Ove okolnosti u kojima smo se svi skupa našli, ne samo da su potvrdile nego i na konkretnim primjerima dokazale koliko ima ljudske dobrote u svima nama. Oduševljen sam što je toliko zaposlenika ponudilo pomoć i odazvalo se akcijama INA Kluba volontera, iako su i sami bili pogođeni izazovnom situacijom u 2020. To mi daju nadu da ipak nije sve tako crno i da zajedničkim snagama možemo sve. I ne zaboravite, volonterski se rad nagrađuje osmjesima!“

INA Panel o korporativnom volontiraju povodom Međunarodnog dana volontera

Povodom Međunarodnog dana volontera koji se održao 5. prosinca u novom Ininom panelu razgovarali smo o benefitima koje kompanija ima od korporativnog volontiranja, iskustvima u pandemiji i suradnji Ine s Volonterskim centrom Zagreb te s Udrugom Smiješak za sve.

image
INA Klub volontera
INA

Sudionici u panelu bili su: gđa Jela Prgić Znika, savjetnica Izvršne direktorice Volonterskog centra Zagreb, Marijana Jergović, predsjednica Udruga Smiješak, Neven Poklepović, voditelj INA Kluba volontera, Marija Kos, komunikacijski i market. partner za Rafinerije i marketing i začetnica INA Kluba volontera, Marina Burazer, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga i Danijela Juren, specijalist za org.dizajn i korp.upravljanje te aktivna članica INA Kluba volontera.

Brojna priznanja u volonterskoj zajednici

Brojnim priznanjima i nagradama INA kontinuirano potvrđuje spremnost za razvijanje dobrih praksi kroz poticanje volonterskih napora svojih radnika. 2010. i 2012. godine Klub je dobio nagradu Volonterskog centra Osijek za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva na području Slavonije i Baranje. Posebna priznanja Volonterskog centra Osijek za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva Klub je primio pet godina zaredom od 2014. godine, a u 2018. godini Klub je osvojio i nagradu lokalnog volonterskog centra Orkas za najbolju kompaniju koja provodi volonterski program. Volonterski centar Zagreb i njegovi partnerski centri iz Osijeka i Splita te Mreža za razvoj korporativnog volontiranja 2017. i 2018., održali su Konferencije o korporativnom volontiranju koje su okupile više od dvije stotine uzvanika korporativnog i neprofitnog sektora iz cijele Hrvatske. INA je sponzorirala ove konferencije, sudjelovala na okruglom stolu, te predstavila svoj volonterski program na Sajmu volontiranja. Osim doprinosa konferencijama, u suradnji s Mrežom volonterskih centara Hrvatske, INA je sudjelovala u izradi Priručnika za korporativno volontiranje te je aktivan suosnivač Mreže za razvoj korporativnog volontiranja sa stalnim članom u Glavnom odboru mreže. U 2019. godini Volonterski centar Zagreb održao je treću Konferenciju o korporativnom volontiranju i Sajam volontiranja u Kongresnom centru Forum u Zagreb. Na konferenciji je Ini uručeno Priznanje za izrazito veliki i značajni doprinos razvoju korporativnog volontiranja u Hrvatskoj kako bi se naglasio doprinos kompanije u području korporativnog volontiranja. Također, kao predvodnik korporativnog volontiranja u Hrvatskoj, kompanija je uz ostalih 20-ak tvrtki i institucija potpisala i Povelju o volontiranju radnika. INA sa svojim iskustvom, stečenim znanjem i resursima kroz Mrežu za razvoj korporativnog volontiranja doprinosi jačanju i širenju svijesti o korporativnom volontiranju i pomaže u svladavanju prepreka ka uključivanju što većeg broja kompanija i radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2021 01:33