Ne gubite živce

Internet vam je spor zbog ovih osam razloga, evo kako im doskočiti

Iako smetnju u internetskoj vezi mogu uzrokovati brojni faktori ipak postoji nekoliko stvari koje možete provjeriti i sami
 Istock

U današnjem svijetu, nezamislivom bez interneta, brzina i stabilnost prijenosa informacija od iznimne su važnosti za obavljanje svakodnevnih zadataka. Da prijenos podataka ponekad zna zadati glavobolje svi smo osjetili na vlastitoj koži. Taj „prekrasni” osjećaj kada pokušavate poslati email, otvoriti neku zanimljivu internet stranicu ili pak pogledati video na YouTubeu, a vaš internet upravo u tada odluči ići brzinom puža može vas dovesti do ludila.

Iako smetnju u internetskoj vezi mogu uzrokovati brojni faktori, od interne infrastrukture u vašem domu do vanjske mreže samog operatera, ipak postoji nekoliko stvari koje možete provjeriti i sami, prije nego krenete u raspravu s korisničkom podrškom.

Prije svega, ustanovite stvarnu brzinu vašeg interneta. Ponekad sporo učitavanje digitalnog sadržaja može imati veze s propusnošću podataka. Kako bi otkrili trenutnu brzinu internetske veze najbolje je posjetiti stranicu speedtest.net. Putem ove stranice pritiskom na oznaku GO, u svega nekoliko trenutaka dobit će te detaljnu analizu mreže. Speed Test, kako mu i samo ime govori, zapravo mjeri brzinu internetskog prometa. Preciznije rečene, stranica mjeri tri parametra. Ping odnosno latenciju, točnije brzinu komunikacije računala sa serverom i obratno, te brzinu downloada i uploada podataka. Nakon što ste ustanovili vrijednosti ta tri parametra, potrebno je pronaći i ostale smetnje koje mogu usporiti internetsku vezu ili oslabiti signal.

Prevelika udaljenost rutera i računala

Kada je riječ o bežičnoj vezi poznatoj pod akronimom Wi-Fi, udaljenost između routera i računala uvelike može utjecati na brzinu prijenosa podataka. Što je router udaljeniji od računala to su brzina i signal, naravno, slabiji. Stručnjaci savjetuju da je router najbolje držati u središnjem dijelu stana kako bi signal dopirao do svih prostorija.

Ugovorena internetska brzina

Prilikom sklapanja ugovora s operaterom morali ste odabrati brzinu prijenosa podataka. Ova stavka je iznimno važna za pravilno funkcioniranje mreže, a ukoliko na to niste pazili prilikom ugovaranja paketa nabolje je nazvati operatera i raspitati se o svom statusu. Ako dugo niste mijenjali svoj internet paket, provjerite s operatorom je li na vašoj lokaciji danas dostupna neka novija tehnologija, poput VDSLa ili optike, koji mogu ponuditi mnogo veće brzine od ADSL interneta.

Veći broj zidova u kući ili stanu

Opće je poznato da armirani beton ne propušta bežični signal, a sličan problem može nastati i kod većeg broja zidova u objektu. Naime, bez obzira na materijal od kojeg su napravljeni zidovi, ako signal, odnosno val prolazi kroz više prepreka sasvim je prirodno da će što ide dalje biti slabiji. Kako bi riješili taj problem, u svoj dom postavite proizvod koji, metaforički rečeno, „bilda” kućni Wi-Fi signal. Jedan od takvih uređaja je i Iskonov MESHtar koji „ruši“ pregradne zidove i sve ostale smetnje koje ne dopuštaju signalu da dođe do računala, tableta, mobitela ili nekog drugog uređaja.

image
Wi-Fi MESHtar poboljšava internetski signal
Iskon promo

Smetnje koje dolaze od drugih uređaja

Router nije jedini uređaj koji odašilje bežične signale. Oni dolaze od električnih uređaja, drugih routera, satelita, odašiljača i sličnih uređaja. Premda Wi-Fi obično radi na drugim frekvencijama, ipak dolazi do određenih smetnji. Primjerice, starijem tipu routera može smetati rad mikrovalne pećnice, a sličnu prepreku signalu može stvoriti i bluetooth signal. Stoga je ovakve uređaje najbolje držati podalje od routera.

Dvokatni stanovi ili kuće s više kvadrata

Osim materijala koji se nalaze u našim domovima ili poslovnim prostorima velike kuće, pogotovo dvokatnice prava su muka za signal. Naime, većina rutera isprogramirana je da pokriva manje prostore ispod 100 kvadratnih metara. Osim pojačivačima, koji često znaju biti komplicirani, ovaj problem može se riješiti i uz pomoć Iskonovog Wi-Fi MESHtra koji signalom bez ikakvih problema može pokriti i do 230 kvadratnih metara. Naime, ovaj uređaj puno je kvalitetniji od pojačivača signala jer počiva na tzv. MESH tehnologiji koja se u prošlosti koristila samo u velikim pogonima poput bolnica i vojnih postrojenja.

Nepozvani gost na kućnoj mreži

U gusto naseljenim područjima može doći do preklapanja kanala, ali noviji routeri automatski biraju slobodne kanale, pa je možda veći problem opasnost da vam se susjed „zakači” na vašu mrežu i to bez vašeg znanja. Vodite računa o tome da imate dobru lozinku za svoj Wi-Fi i s vremena na vrijeme provjerite posuđuje li netko vaš signal.

Previše uređaja koji su spojeni u isto vrijeme

image
Fabio Principe/iStock

Ako vaše kućanstvo broji više članova ili sami posjedujete pozamašni broj uređaja koji su spojeni na Wi-Fi također možete osjetiti smetnje na mreži. S obzirom da je svaki router ograničen na određeni broj uređaja koji se na njega mogu spojiti lako može doći do pada brzine. Uz Iskonov MESHtar problem veće količine uređaja brzo nestaje. Uz to, za roditelje ovaj uređaj nudi opciju Parental control putem koje mogu pratiti vrijeme koje djeca provode na internetu.

Virusi i malveri

Nepouzdane stranice, nepoznati mailovi, upitne aplikacije. Sve su to mjesta na kojima možete pokupiti neki virus. I dok mnogi smatraju kako virusi mogu samo stvoriti problema na računalu oni mogu usporiti i internetsku vezu. Iz tog razloga važno je s vremena na vrijeme pregledati uređaje s kojima se spajate na kućni internet i provjeriti krije li se na njima neki neželjeni virus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:33