‘’Inženjerka godine’’ želi zainteresirati djevojke za inženjerska zanimanja

Kako bi potaknuli djevojke da se odluče za STEM studije, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK), uz suorganizatora Mediade i inicijatora Siemens Hrvatska, prvi put u Hrvatskoj organiziraju izbor ‘’Inženjerka godine’’. Prijave su otvorene do 30. ožujka, a proglašenje ‘‘Inženjerke godine‘‘ održat će se 17. svibnja u Zagrebu.

Siemens, predsjednica Uprave Medeja Lončar

 Neja Markičević/Cropix

Inženjerstvo je dugo bilo područje u kojem su dominirali muškarci, no, posljednjih godina taj trend se mijenja i sve se više mladih žena odlučuje za karijeru u inženjerstvu. Mlade, ambiciozne i talentirane žene ruše barijere i razbijaju stereotipe, dokazujući da spol ne bi trebao ograničavati ničiju sposobnost da uspije u ovom području.

Svjesni su toga i u Siemensu, tehnološkoj kompaniji koja se uspješno mijenja već 175 godina. Prije 12 godina kompanija si je zadala ambiciozan cilj: do 2015. godine povećati postotak žena na više plaćenim položajima u Njemačkoj s 10 na 12 ili 13 posto. Danas je u Siemensovom managementu 20,6 % žena. U top managementu ih je čak 27,7 %, a do 2025. godine žele doći na 30 %.

“Timovi u kojima su i muškarci i žene su uspješniji, inovativniji, a i istraživanja potvrđuju, da su tvrtke s raznolikim rukovodstvom također i profitabilnije” objasnila je Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, direktorica Siemensa Slovenija i Siemensa Srbije. Lončar vjeruje da je inženjerstvo poziv budućnosti i da će ekonomska snaga biti u rukama onih koji će upravljati tehnologijom, a to je područje gdje je zastupljenost žena i dalje na niskoj razini.

image

Siemens, predsjednica Uprave Medeja Lončar

Neja Markičević/Cropix

Kako bi potaknuli djevojke da se odluče za STEM studije, Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK), uz suorganizatora Mediade i inicijatora Siemens Hrvatska, prvi put u Hrvatskoj organiziraju izbor ‘’Inženjerka godine’’.

‘‘Nedostatak inženjera globalni je izazov, a u toj utakmici će neke države povesti, druge zaostati, dok će treće ispasti iz igre. Logika je jednostavna: zašto bi uzimali ljude samo iz polovice kapaciteta talenata? Kad promatramo brojke, ocjene i medalje na natjecanjima te na istraživačkim kampovima, one nam ukazuju na jednake uspjehe učenica i učenika u fizici, matematici, kemiji, biologiji. Zašto se onda djevojke, odlučujući o smjeru studija, rjeđe odlučuju za STEM?‘‘.

Istraživanja su pokazala da je za većinu mladih ljudi prilikom odabira tehničkog zanimanja odlučujući bio uzor iz mladosti, muškarac ili žena, a Inženjerka godine bi trebala inspirirati mlade djevojke da se odluče za ovo zanimanje.

‘‘Inženjerke koje sudjeluju u izboru mogu biti uzor djevojkama koje se još nisu odlučile za svoje zanimanje, ali i inspiracija diplomiranim djevojkama i mladim zaposlenim inženjerkama da suvereno rade na svojim radnim mjestima i da ne ostanu samo na inženjerskim zanimanjima, već da sustavno napreduju. One su dragocjene, jer mijenjaju razmišljanja mladih o sebi, o tome koje studije mogu odabrati i kako mogu profesionalno rasti.‘‘

Izbor “Inženjerka godine” projekt je koji ima i društveni, ne samo gospodarski utjecaj, s obzirom na to da mu je svrha razviti interes žena za zanimanja koja su jako tražena i vrlo dobro vrednovana u cijelom svijetu.

“Budućnost koja je pred nama bit će obilježena još snažnijom digitalnom transformacijom. Pred nama su sigurno uzbudljiva vremena, puna prilika i stoga su nam apsolutno potrebni i svi ženski inženjerski talenti koje imamo” zaključno je poručila Lončar.

Pojedinci, same inženjerke, odnosno tvrtke u kojima su zaposlene, do 30. ožujka mogu prijaviti svoju kandidatkinju za „Inženjerku godine 2023.“ putem obrasca na web stranici. Među pristiglim prijavama žiri će izabrati deset kandidatkinja koje će javnost upoznati na predstavljanju 20. travnja, a samo proglašenje ‘‘Inženjerke godine‘‘ održat će se 17. svibnja 2023. godine u Zagrebu.

image

logo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 21:51