Istražite čari Svijeta graševine - vinogradi koji pričaju priče

Doživite čaroliju Svijeta graševine: Putovanje kroz vinograde i vinsku baštinu koja oduzima dah!
 TZ PSZ

Dobrodošli u Svijet graševine - jedinstveno mjesto koje vas vodi na putovanje kroz ljepotu vinograda i vina te otkriva izvanredno kulturno nasljeđe regije Zlatne Slavonije. Vinogradarstvo i vinarstvo nisu samo gospodarska djelatnost, već čuvari tradicije, života i kulture već generacijama. U srcu ovog iskustva stoji graševina, sorta koja je postala simbol regije i čini neraskidivu vezu s načinom života i identitetom regije.

image
Borna Subota/

Graševina ima dugu povijest u Hrvatskoj i smatra se autohtonom sortom u Zlatnoj Slavoniji. Njeno postojanje već stoljećima svjedoči o vinogradarskoj tradiciji koja je sastavni dio identiteta ovog kraja.

image
D.Fabijanic/ TZ PSZ

Graševina je pravo blago, jer donosi ne samo izvanredne okuse, već i prenosi duh Zlatne Slavonije i njene bogate tradicije vinogradarstva. To je vino koje priča priču o ljubavi prema zemlji, vinogradima i vinu, o pažnji i stručnosti vinara koji njeguju ovu autohtonu sortu s posebnom pažnjom.

image
Borna Subota/ TZ PSZ

Svijet graševine okuplja tri prekrasna vinogorja - Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica, Vinogorje Pakrac, te vam pruža jedinstvenu priliku da uronite u svijet vina i upoznate predivnu kulturnu baštinu Zlatne Slavonije. Ovaj izvanredan projekt, Svijet graševine, uključuje Muzej bećarca u Pleternici koji je otvoren ove godine te Spahijski podrum u Pakracu i Kuću graševine u Kutjevu koji su u nastajanju, a koji zajedno čine srce i dušu regije.

image
Borna Subota/ TZ PSZ

Kako biste što bolje razumjeli važnost graševine, bitno je upoznati njezine karakteristike i razlikovati je od drugih sorti vina. Graševina je sinonim za vrhunsku kvalitetu i prepoznatljivost na svjetskoj razini. Zlatna boja nježno igra po stijenkama čaše, a miris zrelih i sočnih aroma, s notama jabuka i u kasnijim berbama i dunja, širi se oko nas. Ponekad nas očara cvjetnim notama ili nježnim mednim nijansama. Baš kao da zapjeva i potvrdi svoju slast, pozivajući nas da okusimo ovu nevjerojatnu ravnotežu okusa.

image
Borna Subota/ TZ PSZ

Graševina nudi raznolike stilove i okuse, od suhih i pjenušavih do slatkih i kasnih berbi. Graševina se ističe u kombinaciji s različitim jelima. Možete ju upariti sa slavonskim specijalitetima poput aromatičnih kobasica, pikantnog kulena i kulenovih seka. Za one koji uživaju u jelima od riječne ribe, graševina će sjajno nadopuniti okus pastrve, a preporučuje se i uz perkelt od soma ili bogati fiš paprikaš.

image
Borna Subota/ TZ PSZ

Uđite u Svijet graševine i otkrijte tajne ovog blaga Zlatne Slavonije, istražite njenu izuzetnost i raznolikost okusa te se prepustite čaroliji ovog vrhunskog vina. Uz graševinu, Zlatna Slavonija će zasigurno osvojiti vaša srca i stvoriti nezaboravne trenutke uživanja u ovom prekrasnom kutku svijeta vina.

Projekt Svijet graševine je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i Kohezija 2014. - 2020.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:23