Iz garaže u Rimcu do poslovne liderice: Zašto ne smijete propustiti PEP talk Monike Mikac

Karijeru je započela kao COO u Rimac Automobilima te je ubrzo nagrađena kao jedna od europskih zvijezda u usponu u svijetu automobilske industrije

Monika Mikac

 Vedran Peteh/Cropix

U susret trećoj po redu konferenciji Women of Luminous Future, sa željom da posjetitelje dodatno zaintrigiramo za WOLF, odlučili smo predstaviti Moniku Mikac, serijsku poduzetnicu sa preko 10 godina iskustva u prikupljanju kapitala i velikim investicijama za start-upove u području električne mobilnosti. Ime je to koje je zaduženo za brojne pozitivne promjene na području električne mobilnosti i njezin panel 1na1: Promjena za uspjeh možete poslušati prvi dan konferencije, 6. listopada u 17h, u Kaptol Boutique Cinema.

Karijeru je započela kao COO u Rimac Automobilima te je ubrzo nagrađena kao jedna od europskih zvijezda u usponu u svijetu automobilske industrije. Trenutačno je CEO u NAD Capitalu (UK), investicijskom fondu koji ulaže u električnu mobilnost, a nakon uspjeha s Rimcem pomogla je brojnim tvrtkama u razvoju i rastu njihovog poslovanja.

Što biste vi poručili mladim poduzetnicama i poduzetnicima? Gdje da crpe ideje, kontakte, tržišta i projekte?

Mladim poduzetnicama i poduzetnicima bih poručila da nikad ne odustaju ali i da povremeno zastanu. Potrebno je imati vjere u sebe, jasan fokus na cilj i mnogo strpljenja i volje. Ideje i projekti dolaze iz najneočekivanijih izvora, najbolje ideje dođu najčešće kad si damo vremena i odmorimo; u šetnji, pod tušem, u opuštenoj igri s djetetom ili pak na druženju s prijateljima. Važno je imati otvoren um koji može prepoznati priliku, a što se tiče tržišta, svijet je postao globalno selo, važnije je znati kome se obraćamo i koji problem rješavamo s našom idejom ili proizvodom, nego pronalazak tržišta.

Što sudionici mogu očekivati na vašem panelu na WOLF-u?

Mogu očekivati iskrenu priču o tome kako sam se ja snalazila u svojim počecima, a i kako sada još uvijek učim i nastojim napredovati. Iako ja ne volim raditi razliku između muških i ženskih poslova nažalost očito je da je automobilska industrija još uvijek dominirana muškarcima. Želim osnažiti žene, potaknuti ih na poduzetništvo, dati im osjećaj da i one mogu izgraditi karijeru na neočekivane načine i da su jedine stvarne granice one koje same sebi nametnemo.

Na koliko paralelnih projekata sada radite, kamo sve putujete?

Uvijek radim paralelno na nekoliko projekata, trenutno na 3-4, što ne znači da sam superžena, nego je opis posla takav. Iako ako savjetujem nekog tko pokreće svoj start up moram naglasiti da je prilično bitno u početku posvetiti se samo jednoj kompaniji. Naravno, u svemu je bitan balans, što meni ponekad teže ide, jer uz supruga i malo dijete, ponekad nije lako imati tako pretrpan raspored, ali uz dobru podršku (tu mislim na vrtić i baka servis), nekako uspijevam. Putujem po cijelom svijetu, tako sam prije nekoliko tjedana posjetila Monterey Car Week u Californiji, a često sam i na relaciji Barcelona-Zagreb, dok sam recimo početkom godine boravila u Meksiku na drugom automobilskom eventu koji je bitan za odnose s investitorima. Vodim užurbani tempo i to mi za sada odgovara, ali svjesna sam da imam privilegiju raditi od doma, u Zagrebu, pa mi česta putovanja ne padaju teško. Uvijek se da spojiti i malo uživanja uz posao, pa mi se nekad pridruže suprug Andrija i naša trogodišnja kćerkica Ria, a i moja mama Antonija neizostavan je suputnik na mojim putovanjima, bez nje teško da bih stizala sve.

Koje je vaše mišljenje kada govorimo o budućnosti žena u biznis sektoru? Što nas očekuje?

Ja nažalost neki put zaboravim statistiku koja je još uvijek poražavajuća. Čak u razvijenim zemljama npr. u Americi – na jednu ženu CEO tu je 17 muškaraca koji drže CEO poziciju. Malo je bolji omjer ako gledamo sve c level pozicije gdje je omjer 38% žena i 62% muškaraca. Ali pandemija je uvelike promijenila svijet, odnosno percepciju poslodavaca, ali i zaposlenika, i mislim da nas čeka sve više home officea i sve više osviještenih žena koje pokreću vlastite biznise iz udobnosti svog doma. Ne zato što ne žele raditi za druge, već zato što su osvijestile svoje snage i mogućnosti, jer postaju svjesne da mogu biti itekako vrijedan doprinos svijetu biznisa. Također fleksibilnost im dozvoljava bolji balans, mogu se ostvariti kao majke ali i biti uspješne poduzetnice. Biznis možda jest „muška stvar“, ali se poslovi sklapaju na ženski način, na temelju komunikacije i intuicije.

Što biste za kraj dodali?

Vjerujte u sebe i slušajte svoje instinkte, znajte da ste originalne baš takve kakve jeste i da je autentičnost također ključ za dobar posao. Ali budite otvorene za promjenu, osluškujte čak i one koji vam nisu dragi, budite dovoljno samokritični da se mijenjate i postajete uvijek bolja verzija sebe ali i dovoljno nježni da znate da ste kraljica sa svim svojim manama i vrlinama.

Preporučujemo ovaj event. Sve informacije (i program događanja) možete pronaći na službenoj stranici, FB stranici i Instagram profilu. Ulaznice se mogu nabaviti klikom na link.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:03