Ne propustite

Izbor za Smart i Eco City 2020.

Svečano proglašenje pobjednika izbora za Smart i Eco City 2020. možete danas pratiti na portalu Jutarnji.hr od 10 do 13 sati.
Smart city 2020.

Hanza Media treću godinu za redom provodi izbor za Smart i Eco City 2020. u suradnji s projektom Gradonačelnik.hr i tvrtkom Apsolon.

Uvodno će nam se obratiti Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Prošle godine Jutarnji list je održao konferenciju “Strategija razvoja pametnih gradova” kao pripremu za nagradni natječaj i izbor za nagradu “Smart City” u sklopu izbora za najbolje hrvatske gradove. Tada je po prvi put predstavljeno istraživanje tvrtke Apsolon o digitalnoj spremnosti gradova u Republici Hrvatskoj. Apsolon je razvio metodologiju koja za jedinice lokalne samouprave daje najrelevantnije rezultate, pritom nam omogućavajući da ih međusobno uspoređujemo, ali i da u vremenskoj perspektivi pratimo njihov napredak. Prilikom izbora pobjednika za nagradu Smart City uzeti su u obzir realni kriteriji prema kojima možemo ocijeniti gradove s pametnim, odnosno tehnološki naprednim rješenjima, prepoznati originalnosti i učinkovitost pojedinih projekata.

Nakon što saznamo tko je pobjednik ovogodišnjeg izbora za Smart City 2020., dodijelit ćemo nagradu i za najbolji Eco City 2020. Gradovi su se sami prijavljivali za ovaj natječaj, dosadašnji pobjednici bili su Jastrebarsko (2018.) i Koprivnica (2019.). Do isteka roka za ovu godinu pristigla je 21 prijava.

Ova nagrada metodološki prepoznaje sva rješenja koja gradove čine čistim i ekološki prestižnim. Konačnu ocjenu za ovu nagradu dao je stručni žiri u sastavu gospođa Marijana Palijan članica Uprave tvrtke EKO FLOR PLUS, Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zdravko Ivić savjetnik projekta Gradonačelnik.hr i Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije.

Nakon svečanog proglašenja slijedi panel-rasprava na temu „Održivi gradovi“ na kojoj sudjeluju

Đuro Horvat, vlasnik i direktor Tehnixa, dr. sc. Goran Leci, član Uprave KONČARA, Mirjana Samardžić Novoselec, članica Uprave, Apsolon, pobjednik u kategoriji Smart City i pobjednik u kategoriji Eco City, moderator panela je Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije.

Pratite nas na portalu Jutarnji.hr od 10 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:24