Grad Dubrovnik

JASPERS odobrio 881 milijun kuna za izgradnju dubrovačkog vodovoda i kanalizacije – Aglomeraciju Dubrovnik!

Nakon dugotrajnog postupka uspješno je završen težak i opsežan posao u kojem su sudjelovali Vodovod Dubrovnik, Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvatske vode. Projekt Aglomeracije Dubrovnik ‘Razvoj vodno-komunalne infrastrukture‘ dobio je ‘‘zeleno svjetlo‘‘ tijela Europske komisije JASPERS, odnosno pozitivno mišljenje Independent Quality Review.
promo 

Slijedi potpisivanje ugovora čime će započeti najveći infrastrukturni zahvat u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Dubrovnika u njegovoj povijesti, uz osigurana bespovratna sredstva iz fondova Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta 'Aglomeracije' iznosi 881.208.682,00 kuna, a njegova provedba između ostalog obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te izgradnju cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području cijelog grada Dubrovnika.

image
promo

Projektom su obuhvaćena ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet.

''Ovim projektom rješavamo veliki problem i činjenicu da sedamdeset posto objekata u Dubrovniku nije imalo priključak na kanalizaciju'', kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, naglašavajući i kako je ovim projektom Grad Dubrovnik osigurao preko milijardu kuna iz europskih fondova.

image
promo

U posljednje tri godine Grad Dubrovnik je uložio nešto više od 30 milijuna kuna u sustave oborinske odvodnje, čiji nedostatak još uvijek predstavlja jedan od ključnih problema komunalne infrastrukture grada. U tom je smislu prvo riješena najkritičnija Vukovarska ulica, a potom i Ulica kardinala Stepinca.

Trenutačno su u tijeku radovi na oborinskoj odvodnji u sklopu rekonstrukcije državne ceste DC8 na dionici Zaton Veliki – Štikovica, Vodovod Dubrovnik već izvodi radove na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Zatonu Malom, u tijeku su i radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje naselja Orašac te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otoku Lopudu.

image
promo
image
promo

Oborinska odvodnja Lapadske obale bit će riješena kroz projekt rekonstrukcije Lapadske obale, što je najvažnije kapitalno ulaganje u gradsku prometnu infrastrukturu, a isto je u cijelosti financirano kroz dostupne fondove Europske unije i druga izvanproračunska sredstva.

U završnoj su fazi ishodovanja dozvola i projekti oborinske odvodnje Montovjerna-Batala te izgradnja oborinskog kolektora u Ulici Andrije Hebranga na potezu od Kunske ulice do postojećeg ispusta oborinskih voda u luci Gruž, čime će biti sanirane najkritičnije točke na području grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:35