Jesenske priče Slavonije i Podravine od prekrasne vinske ceste, elegantnih gradova i toka rijeke Drave koja će vas dovesti do zanimljivih posjetiteljskih centara

Tamo gdje je rijeka Drava duboko ukorijenjena u tradiciju, gdje je nekada odmarao grof Drašković nastala je jedna od najljepših priča Slavonije i Podravine - posjetiteljski centar Dravska priča.

promo

Tu ćete osjetiti spokoj, uživat ćete u zvukovima prirode, poželjet ćete prošetati poučnim stazama, otkriti vrt s perunikama, ptičju pjevaonicu, hotel za kukce, ali i odmoriti se u ugodnom hostelu te krenuti dalje…Da se u Posjetiteljskom centru Dravska priča lako može spojiti na prvi pogled nespojivo, no itekako isprepleteno i utkano u način života Slavonaca i Podravaca, mnogi su zaljubljenici u prirodu i gastronomiju mogli vidjeti proteklog vikenda kad je u sjeni stabala stoljetnog perivoja vino bilo glavna tema! Tako bi se najjednostavnije mogao opisati Vinski party u drevnom perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča, u UNESCO-vom prekograničnom rezervatu biosfere Mura Drava Dunav, kojeg je uz zvukove tamburice TS Suhopoljski Tamburaši na jedinstven način moderirala enologinja Ivana Nemet. Nemet je pomno odabrala vina koja su se kušala na ovom party-u, koji je samo jedan u nizu evenata rujanske manifestacije Slavonija i Podravina Wine not!?, u organizaciji Turističke zajednice Virovitičko podravske županije, a Maja Božičanin sljubila je vina s unikatno kreiranim zalogajima kroz koje se ispreplitao spoj Podravine i Slavonije. Zagrijavanje je počelo uz Sivi Pinot 2020 Vina Historica, potom su uzvanici kušali vrhunsku Graševinu 2017 Podruma Vineda, a večer je završila uz Silvanac Zeleni Jezerac kasna berba 2011 PP Orahovica.

image

promo

image

promo

No, sa završetkom manifestacije Slavonija i Podravina Wine not!? (čiji je zadnji dio programa vinski maraton Wine&run 30.09. u Orahovici) ne prestaju aktivnosti u spoju Podravine i Slavonije. Ovdje žive veseli i vedri domaćini, priroda je toliko posebna, da ćete istražujući gradove i okolicu - biciklom, automobilom ili pješice, zastati pred pravim biserima - posjetiteljskim centrima koji pričaju posebne priče. Dravska priča, domaćin četvrtog događaja u sklopu Wine not-a, je jedno takvo mjesto koje svakodnevno otkrivaju brojni stranci koristeći ga kao točku s koje će krenuti istraživati Slavonski dio Virovitičko-podravske županije. Funkcionira kao hostel s ugodnim spavaonicama i interijerom koji vas brzo opušta pružajući osjećaj doma. Uz ugodan smještaj, Dravska priča je pravi biser za istraživače svih dobnih skupina, a u razgled perivoja i laboratorija te prostorija u centru povesti će vas biolozi i rendžeri pričajući vam priče o flori i fauni, o sovama, šišmišima, leptirima, kornjačama... Na kraju za sve posjetitelje slijedi i priča o Bugi i Janu posebno osmišljena na ovom mjestu. Za razgled vam je potrebno tri sata, pa boravite li na ovom mjestu tijekom vikenda, za bolji doživljaj razgledajte centar razdvajajući perivoj od sadržaja unutar centra.

image

promo

image

promo

image

promo

image

promo

No, krenete li iz Zagreba na izlet u ovu županiju, prvo ulazite u ‘podravsku stranu‘ prateći tok rijeke Drave. U njenom toku, nedaleko od mjesta Pitomače, nalazi se otok Križnica koja neka bude i prva stanica za istraživanje i odmor. Jedini je to riječni otok u našoj zemlji, nastao prirodnim tijekom moćne Drave, na koji se može doći 250 metara dugim mostom ili skelom. Most je brži i jednostavniji način posebno idete li pješice, dok se za prijelaz skelom mora gledati na sat i pratiti vrijeme kad skelar krene na drugu stranu rijeke. Na Križnici danas živi samo 76 stanovnika no preko skele u jednoj godini prijeđe preko 35 000 putnika. Što vam to govori? Ovo je jedna od vrlo popularnih turističkih destinacija (bez Interneta, samo mir i priroda) koja je jasno ucrtana na must have turističkoj ruti suvremenih putnika. Može se istražiti biciklom ili električnim vlakićem (automobil neka bude zadnja opcija), a jedan od razloga za posjet Križnici svakako je novi Centar za posjetitelje koji se nalazi u samom naselju, u nekadašnjoj vojnoj karauli. Što ćete doživjeti u ovom centru? Kroz zanimljiv interpretacijski postav čut ćete priču o tome koliko je Drava utjecala na Podravinu, otkriti ćete najvažnija dravska staništa, upoznati način života orla štekavca te se popeti na sam vrh objekta kako biste i sami zavirili u njegovo gnijezdo. Za posjet ovom centru potrebna su vam dva sata i sadržaj je odličan (i jako zabavan) za cijelu obitelj!

image

promo

image

promo

image

promo

image

promo

Kad ste u Pitomači i okolici, ne propustite još jedan turistički biser. Od Križnice je udaljen tek nekoliko kilometara, na vinskoj cesti ovog kraja na koju se dolazi iz Pitomače. Ime mu je Klopotec, nalazi se na Kladarskom bregu, a dizajniran je baš onako kako su ga nekad ‘sklepali‘ vrijedni vinogradari želeći komade drva predati vjetru kako bi njegova snaga proizvela buku (klopot) kojem je bio zadatak tjerati ptice sa zrelih grozdova. Današnja turistička atrakcija Klopotec sastoji se od Turističko-informativnog centra, s ižom i vinskim podrumom (u kojeg svakako zavirite i kušajte čašu vina toga kraja) te prekrasnog 8 metara visokog vidikovca, na čiji se vrh svakako treba popeti i pogledati na sve četiri strane svijeta. Vidjet ćete ovdje susjednu Mađarsku, tok rijeke Drave, ponosan Papuk i Psunj... Kad ste već na Kladarskom bregu istražite i susjedni Aršanjski breg jer upravo oni predstavljaju jedinstvenu vinsku regiju ovog kraja, s podrumima dobrih domaćina, vinskim etiketama koje su nagrađene na brojnim natjecanjima ali i kućama za odmor visoke kategorije. Vikend u ovom kraju je jedinstven doživljaj za sve generacije i odlična lokacija za istraživanje cijele županije.

image

promo

image

promo

Za one koji žele spavati, dalje od vinskih kleti, na ovom području doživljaj nudi Seoski turizam Zlatni klas, koji se nalazi u Otrovancu (nedaleko središta Pitomače). Prekrasno imanje, koje oblikuju tri generacije obitelji Tkalčec - Branko, Bernard i Martin koji su zapravo djed, otac i sin koji svakog dana ugošćuju brojne goste. Ovo imanje posebno je po mnogočemu. Na njemu se nalaze kućice za odmor s namještajem starim preko 100 godina, upotpunjenim pomno biranim suvremenim detaljima smještenim u prirodu. Odmor je ovdje, kažu, potpun, jer osim što su vam na raspolaganju kućice za odmor, neprestano miriši podravska hrana. Na ovom se mjestu svakog dana peče kruh od koprive (jede se uz sve), domaći mlinci, zlevanke, ali i kuhaju tipični podravski obroci u kojima je sljubljena tradicija i moderno. Kušajte bijele žgance s buncekom, svinjska rebarca s domaćim krumpirom, racu sa zelenim mlincima, zlevanku s domaćim pekmezom od šljiva ili šipka.

image

promo

Podravina je divan domaćin ali i mjesto za opuštanje, kako biste napunjenih baterija krenuli dalje. Naravno - ne prema kući, već zakoračili u Slavonski dio ove županije. Središte je elegantna i ponosna Virovitica s očaravajućim dvorcem Pejačević u kojem se nalazi gradski muzej, mostovima koji sviraju kako vi hodate njima, ali i pružaju jedinstven pogled na sve važne dijelove Virovitice - od gimnazije, do crkve sv.Roka, zaštitnika grada, pa sve do neobično obojene plavo-crvene zgrade koja priča priču o životu i uspjehu virovitičke transavangardne umjetnice Edite Schubert. Kad ste u Virovitici ne propustite pojesti slavonsku palačinku s kulenom i pogledom na Dvorac ali i jedinstvenu izložbu vlakova koja se nalazi na virovitičkom željezničkom kolodvoru s kojeg se možete vratiti kući planirajući ponovni posjet ovom prekrasnom kraju ili krenuti dublje u Slavoniju - prema Papuku, Geo info centru u Voćinu zatvarajući krug u Dravskoj priči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:29