I Istra ima svoj kosi toranj!

Jeste li znali da Istra ima svoj kosi toranj visok čak 22 metra?

Gotovo svako istarsko mjesto ima svoju crkvu, a svaka crkva svoj zvonik
promo

Naš najveći poluotok svjetski putnici često upoređuju s Toskanom, no znate li da Istra ima i svoj kosi toranj? Zvonik-kula visok je 22 metra i nagnut čak 40 centimetara, a pronaći ćete ga u Završju, u susjedstvu puno poznatijeg Grožnjana.

image
promo
image
promo

Gotovo svako istarsko mjesto ima svoju crkvu, a svaka crkva svoj zvonik, kampanil. Različitih su oblika, različitih visina i starosti - stotinu čedrdeset i tri zvonika ukrašavaju istarske krajolike. Neki su od njih i do 60 metara udaljeni od crkve, dok su neki, poput prvog zvonika sv. Eufemije u Rovinju, nastali čak pola stoljeća prije nje.

Novigradski zvonik dominira vizurom cijelog grada. Nekoć su se sva slavlja, svečanosti i druženja događala oko njega, na glavnome trgu. Sagrađen je 1883. godine, a na vrhu se nalazi kip sv. Pelagija, zaštitnika grada. Ljeti se možete uspeti na sam vrh zvonika i uživati u pogledu.

image
promo

Već i činjenica da je Sveti Lovreč jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrđenih gradova i prva organizirana općina u Istri, dovoljno je atraktivan poziv da ga posjetite i prošetate njegovim kružnim oblikom. Ime je dobio po crkvici sv. Lovre, dok je trobrodna bazilika sv. Martina najveća crkva iz prve polovice 11. st. u Hrvatskoj.

Grad mozaika doista s ponosom nosi svoje ime zahvaljujući prije svega Eufrazijani. Datirana u 6. stoljeće, kompleks porečke bazilike uvršten je na popis UNESCO-ove svjetske baštine od 1997. godine.

image
promo
Nenad Simunic

Tinjan se, uz Gračišće, ubrajao među najbogatija mjesta Istre u srednjem vijeku. Segmenti bogate povijesti ogledaju se u županskom stolu pod ladonjom, župnoj crkvi sv. Šimuna i Jude apostola iz 18. stoljeća i njezinom neobičnom, odvojenom zvoniku, visokom 28 metara.

image
promo

Svojim uskim ulicama, trgovima i venecijanskim palačama kao i čarobnim pogledom na Istru koji se pruža iz njegove gradske lože, Oprtalj je pravi dragulj kojeg vrijedi dobro istražiti prije no što vas put odvede dalje preko Livada do prepoznatljivog obrisa Motovuna.

image
promo

A naspram najnižeg, šest metara visokog zvonika crkvice sv. Rite u selu Oslići u općini Cerovlje, titula najvišeg pripada čak 10 puta višem tornju sv. Blaža u Vodnjanu (63 m). Prolazite li kraj kojega od njih, zastanite i podignite pogled, visoko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:52