Još jedan produženi vikend pa onda ništa do godišnjeg: Imamo sjajnu ideju kako ga provesti (i dobro se najesti)

Donosimo i tri besplatna recepta za jela gotova u svega pola sata

Slana palačinka iz pećnice

Ova nas je godina sasvim dobro „počastila“ tzv. produženim vikendima. Mnogi su spajali sve što se da spojiti i sada je ostao još jedan blagdan u svibnju koji pada u četvrtak – idealno za produljeni odmor do ponedjeljka. Riječ je o ‘posljednjoj prilici‘ za punjenje baterija prije grand finala – završetka školske godine i uobičajeno užurbanog lipanjskog radnog ritma. Zato zaboravite na čišćenje i spremanje, ovo je pravi trenutak za jedan dobar, opuštajući i zabavan piknik! No, kao i svako drugo okupljanje, piknik također treba dobro isplanirati.

Dobro društvo i hrana osnova su svakog piknika. Bez obzira na to što jedete vani, potrudite se da je i taj obrok izbalansiran i raznovrstan. Pakirajte zgodne, male zalogaje, salate u zdjelicama – sve već unaprijed pripremljeno, narezano i začinjeno. Iznenadite ekipu kakvim novim receptom, vjerujemo da je mnogima brze hrane preko glave.

Zapravo, piknik može biti vaša idealna prilika da pokrenete tradiciju spremanja jednostavnih i ukusnih obroka koji, na prvu, nisu uobičajeni za druženja na otvorenom. Počastite se slanim fritulama, palačinkama iznenađenja, polpetama od povrća... Jednostavno, budite drugačiji! Pomaže vam super „šalabahter“ na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/ s besplatnim receptima za zanimljiva jela gotova u svega 30 minuta.

Jeste li znali da prema nekim izvorima, piknik potiče iz vremena Francuske revolucije u 18. stoljeću. Bježeći od revolucije, francusko plemstvo je običavalo zajedno blagovati (u „hodu“), a svaki sudionik bi pritom donio nešto za jesti. Popularan je bio i u 19. stoljeću, a procvao je stoljeće kasnije pojavom plastičnih posuda i termosica. Postoji i ‘Svjetski dan piknika‘ koji se obilježava 18. lipnja.

Za više ideja o tome što možete ponijeti na piknik, donosimo jednostavne recepte za super jela gotova u svega pola sata!

image

Slane fritule sa slaninom i sirom

RECEPT: Slane fritule sa slaninom i sirom

Sastojci za 6 porcija:

Priprema:

  1. U zdjeli sjedinite brašno, vinski kamen i Quick & Easy začin za povrće. U drugoj zdjeli pjenjačom umutite jaje, jogurt i šećer. Dodajte sir i slaninu i kratko promiješajte. Na kraju ubacite suhe sastojke i nježno sjedinite špatulom.
  2. Zagrijte ulje u dubljem loncu dok ne postigne temperaturu od 170 stupnjeva. Provjerite da li vam je ulje dovoljno zagrijano tako da umočite vrh kuhače u ulje. Ako se po stijenci kuhače pojave mali mjehurići možete ubacivati smjesu.
  3. Žlicom vadite smjesu i ubacujte fritule u ulje. Pržite na umjerenoj vatri 5 - 7 minuta (do zlatno smeđe boje) uz povremeno miješanje. Pečene fritule izvadite u sito kako bi se iscijedio višak masnoće, a fritule ostale hrskave. Poslužite ih uz umak po želji.

image

Slana palačinka iz pećnice

RECEPT: Slana dutch baby - Slana palačinka iz pećnice

Sastojci za 2 porcije:

  • 3 jaja
  • 160 ml mlijeka
  • 1 ½ žličica Kotányi Quick & Easy mješavine začina za Krumpir
  • 1 žličica šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • 30 g naribanog parmezana
  • 40 g maslaca
  • Serviranje
  • 100 g šunke
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • Rikola
  • 2-3 rotkvice
  • Papar i sol, po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu zajedno s tavom od lijevanog željeza na 220 stupnjeva. U zdjeli izmiksajte jaja 1 minutu na srednjoj jačini. Dodajte mlijeko, šećer i Quick & Easy začin za krumpir te nastavite miksati još minutu. Na kraju dodajte brašno i parmezan te kratko izmiksajte.
  2. Izvadite tavu, dodajte maslac i lagano protresite dok se maslac ne rastopi. Ulijte smjesu od palačinke i stavite u pećnicu. Pecite 18 minuta bez otvaranja vrata pećnice.
  3. Za to vrijeme pripremite nadjev: rikolu operite i začinite, rotkvice naribajte. Poslužite palačinku uz nadjeve.
image

Polpete od povrća

RECEPT: Polpete od povrća

Sastojci za 4 porcije:

Za umak:

Priprema

  1. Batat ogulite i naribajte na ribež za sir. Tikvicu operite i naribajte na isti ribež. Mladi luk sitno nasjeckajte. U zdjelu ubacite povrće i dodajte sve ostale sastojke te dobro promiješajte.
  2. Zagrijte oko 100 ml ulja na srednje jakoj vatri. Žlicom oblikujte malene polpete i stavljajte ih u ulje. Pržite oko 3 minute sa svake strane. Pečene polpete izvadite na pladanj obložen ubrus papirom.
  3. Za umak u zdjelici sjedinite sve sastojke. Poslužite polpete uz umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 19:13