Kako je razvoj tehnologije unio revoluciju u svijet sporta

promo

Tehnologija grabi krupnim koracima naprijed u 21. stoljeću i prodire u svako područje ljudske djelatnosti, pa tako ni sport nije nikakva iznimka. Popularni sportovi poput nogometa, košarke ili tenisa iz 70-ih i 80-ih godina gotovo su neprepoznatljivi u usporedbi s onime što danas pružaju gledateljima i kako su se prilagodili tehnološkim inovacijama i trendovima.

Svi smo već naviknuli na korištenje hawk-eye sustava u tenisu, kamere na kacigama u Formuli 1, detaljne analitičko-statističke obrade, krioterapije u oporavku sportaša ili VAR-a u nogometu i nizu drugih sportova, no u posljednje vrijeme tehnologija je otišla i korak dalje.

Pametni stadioni

U posljednje vrijeme sportski klubovi i organizacije prihvatile su nova tehnološka rješenja kao što su dubinska analiza sportskih podataka, stadioni opremljeni umjetnom inteligencijom i dronovima, te nosivi uređaji na sportašima kako bi se poboljšale performanse, postigla idealna forma, izbjegle ili ublažile ozljede i privukli navijači ili televizijski gledatelji.

Inovativna obrada podataka s nosivih uređaja u realnom vremenu omogućuje ne samo nova iskustva za gledatelje sportskih događaja, nego i za ljubitelje online klađenja. Ako ste ljubitelj klađenja iz Hrvatske, onda ste na pravom mjestu. Organizirali smo veliko istraživanje kako bismo svima pomogli pronaći idealnu web-lokaciju za online klađenje i ispunili je korisnim detaljima. U našem vodiču online kladionice opisujemo ponude kladionica u Hrvatskoj gdje možete ponaći detaljne usporedne i informacije o svim aspektima klađenja koja su dostupna u Hrvatskoj.

Pogled u budućnost još je uzbudljiviji. Već se počinju koristiti dosad nezamisliva tehnološka pomagala poput SwingTrainera, simulacijskog uređaja koji golferima omogućuje da izvan terena i natjecanja uvježbaju savršeni pokret i udarac prilagođen njihovim individualnim tjelesnim mogućnostima.

Hologram sportaša u vlastitom domu

Razloga za zadovoljstvo imaju i navijači, jer se veliki dio sportske tehnologije kreće u njihovom smjeru, kako bi im omogućio potpuno nova iskustva i doživljaje. VR tehnologija poznata nam je iz računalnih igara, a posve novu primjenu pronašla je u sportu. Navijači koji iz bilo kojeg razloga ne mogu nazočiti sportskom događaju moći će bilo gdje preko VR uređaja iskusiti atmosferu stadiona ili dvorane za vrijeme utakmica.

A što kažete na inovaciju pod nazivom FameDays, koja omogućuje da se bilo gdje u svijetu, recimo u vašu domu tijekom rođendanske proslave, pojavi hologramski prikaz Tysona Furyja, Novaka Đokovića ili Lionela Messija koji će slavljeniku poželjeti sve najbolje? Da, tehnološki napredak omogućuje čak i takvo nešto.

Procjenjuje se da će globalno tržište sportske tehnologije do 2026. godine vrijediti oko 40 milijardi dolara godišnje. U konačnici, razvoj tehnologije posljednjih desetljeća omogućio je stvaranje i uspon cijele jedne nove sportske grane - e-sportova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:47