Kako uspješno spojiti turizam i održivosti? Dva hrvatska resorta najbolji su primjer da se može!

Spoj maslina, mora, krša, domaćih proizvoda, uzgoja namirnica, edukacija za one najmlađe – ma nude baš sve
 Ustupljena fotografija

Ekologija i održivost. Dva pojma za koje je čuo baš svatko od nas jer se posljednjih godina o njima puno govori. No, što se iza njih krije? Očuvanje prirode, njenih resursa i okoliša te zdrav način života. A kako onda sve to povezati s užurbanim i konzumerskim načinom života? Maslina Resort i Valamar Amicor Green Resort na Hvaru daju nam odgovor na to pitanje jer su savršeni primjeri spajanja turizma i održivosti.

Za ova smo dva resorta saznali iz kampanje Hrvatske turističke zajednice „Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku!“, koja je usmjerena na održivost u turizmu, odnosno na primjere dobre prakse u samim destinacijama, a izdvojeni su i projekti pojedinih turističkih subjekata.

Povodom toga su obuhvaćene dvije destinacije u Starom Gradu na Hvaru koje su savršeni primjer toga kako u dva posve različita slučaja ideja održivog, planskog, zelenog turizma može funkcionirati. Spoj maslina, mora, krša, domaćih proizvoda, uzgoja namirnica, edukacija za one najmlađe – ma nude baš sve.

Uklopljen u okoliš

Maslina Resort krije jedan potpuno zaokruženi koncept održivog i ekološki prihvatljivog turizma. Ovo je mali resort kojemu je cilj pružiti gostu personalizirani luksuz, no osim za gosta, takav luksuz pruža i prirodi koja zbog turizma često pati.

Priča je promišljena od samog početka i upravo je to jedan od glavnih aspekata kada se krene u održivi biznis. Vlasnici resorta na ideju o izgradnji su došli još desetak godina prije same izgradnje, a poziciju u Starom Gradu na Hvaru su uvijek držali kao jednu od boljih opcija.

image
Ustupljena fotografija

Budući da su dugo promišljali o samo ideji, čim su krenuli u izgradnju imali su zadani cilj, a to je da cijela priča bude maksimalno zelena te da resort ne utječe previše na blagodati prirode koje se ondje nalaze. To je područje specifično po maslinama koje su ondje više desetljeća pa je bilo važno ukomponirati ih u cijelu priču.

Danas je u ovom hotelu maslina vidljiva na svakom koraku jer je uz pomoć botaničara veliki dio njih ukomponiran u eksterijer, ali vlasnici su smatrali da tako ne čine dovoljno za prirodu pa su se okušali i u nekim drugim održivim idejama, poput potpunog izbacivanja plastike iz svakodnevne uporabe.

- Ne radi se o trendu, za nas je održivost stil života. U većini hotela, primjerice, vidite papuče u kupaonama ili ormarićima umotane u plastične vrećice, ali mi ne želimo koristiti jednokratnu plastiku. Naš osnivač i vlasnik pronašao je rješenje i za to – papuče peremo i tako ih iznova koristimo – objasnila je Carmen Hackmann, menadžerica Maslina Resorta.

Domaći proizvodi

Također, kozmetika koja se ovdje nudi gostima napravljena je pretežno od masline i ostalih trava s lokaliteta kako bi održali povezanost s lokalnom proizvodnjom te im tako dali vjetar u leđa.

- Naš cilj je u potpunosti izbaciti jednokratnu plastiku pa tako šampone i kozmetiku koju gosti koriste držimo u staklenim bočicama koje peremo i iznova nadopunjavamo. Sve je proizvedeno na našem otoku i potpuno je individualizirano za hotel – objasnila je Hackmann.

image
Ustupljena fotografija

Dio ponude su i drveni bicikli koje možete iznajmiti za nezaboravne vožnje otokom. Luksuz kojeg ovdje dobiju, odnosno potpuno zdrav okoliš, gost je spreman platiti više, istaknuli su iz hotela i dodali kako cijene nikada nisu problem, već ono što gosti mogu dobiti za njih.

- Ekologija je uključena u baš svaki aspekt djelovanja. Primjerice, u bazenu koristimo elektrolizu, a ne kemikalije te imamo bio filter koji razgrađuje otpadne vode.Od samog početka razvrstavamo otpad, kada smo počinjali na Hvaru takav zakon još ni nije bio na snazi. Također, gledamo da što manje otpada proizvedemo, primjerice, talog kave koju gosti popiju završi kao gnojivo na našem organskom vrtu – objasnila je Sanja Huljić ambasador brenda Maslina Resort.

Održivost je donekle lako provediva u malim resortima kao što je Maslina, no u većim kompleksima je sve teže. No, to je za rukom pošlo Valamar Amicor Green Resortu. Baš kao i prethodna priča, i ova je planirana do detalja koji se mogu vidjeti na svakom koraku.

- Svaki dio operacije hotela je planiran do detalja. Hrana koju koristimo je 70 posto iz lokalnog uzgoja, svi procesi koji su mogli biti optimizirani su upravo takvi. Također, pokušavamo izbaciti papir iz svakodnevne upotrebe tako da je veliki naglasak na digitalizaciji svih potrebnih procesa – objašnjava Željko Bjelobaba, direktor Valamar Amicor Green Resorta.

image
Ustupljena fotografija

Smo jedan od primjera detalja o kojima govorimo je mali poklon pažnje kojeg dobivaju djeca na ulazu. Riječ je o drvenoj kućici za ptice ili kukce koju najprije moraju sami složiti, a onda ju postaviti i brinuti o svojim „posjetiteljima“. Uz to dobivaju i drvene olovke i platnene vrećice, a poanta poklona je pokazati što se sve može reciklirati i ručno izraditi.

Tik uz recepciju smješten je mali vrt u kojem djeca uz pomoć osoblja sade začinsko bilje i razno povrće, a koji na kraju završi na njihovom stolovima.

Edukacije najmlađih

Naglasak je na učenju od malih nogu tako da se u dječjem klubu svakodnevno organiziraju radionice na kojima se govori o ekologiji, recikliranju i planetu kakav bi morao biti da bismo ga sačuvali za budućnost.

image
Ustupljena fotografija

Na kućicama u kojima gosti borave postavljeni su solarni paneli. Pri gradnji pazilo se da je što više biorazgradivog i za okoliš manje štetnog materijala, dok se u kuhinji koristi što više lokalnih namirnica i još mnoštvo toga. Sva vozila koja se koriste u ovom restortu su električna.

Dobra stvar je što gosti ovakav sustav dobro prihvaćaju. Svi razdvajaju otpad, poštuju prirodne procese oko njih, vegetacija buja i čini se kako je to dobar primjer masovnog, a istovremeno održivog turizma kakav nam je za budućnost nužan.

image
HTZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:47