Klinika Svjetlost izrasla u svjetski centar razvoja nove generacije lasera za skidanje dioptrije

Prije 26 godina putovao sam 27 sati iz Zagreba u Tokio da bih tamo vidio i svladao tehnologiju takozvanog „flying-spot“ lasera, revolucije u laserskom skidanju dioptrije u to doba. Nakon edukacije, laser sam kupio i donio u Hrvatsku kao prvi u širem području od Austrije do Grčke - prisjeća se profesor Nikica Gabrić, oftalmolog s preko 35 godina iskustva koji se može pohvaliti velikim brojem stvari koje je u Hrvatskoj i regiji napravio prvi.

Dr. Ivan Gabrić

 Igor Veres/

Svjetlost je od samih početaka bila „early adopter“. Radili su brzi transfer svjetske tehnologije u Hrvatsku, ovladavali tehnologijom, usvajali nova znanja i postajali stručni prije drugih. To im je dalo prednost pred kolegama koji su bili manje skloni velikim ulaganjima u novu opremu i učenje ovih tehnologija.

Dijeljenje znanja

Nakon što je profesor Gabrić na naše prostore uveo koncept refraktivne kirurgije, operacije oka s ciljem da se smanji ovisnost o naočalama i lećama, ostvareno je preko 14 suradnji s drugim oftalmološkim ustanovama kako bi kolege naučili novim tehnikama i tehnologijama, prenijeli znanje i „kod Svjetlosti“.

Iz Svjetlosti je krenula baza znanja i iskustva koja se proširila na Tuzlu, Banja Luku, Sarajevo, Zemun, Prištinu, Split, Suboticu, Skoplje, Meljine, Budvu, Novi Sad.

image

Dr. Sunay Ertan – suvlasnik lanca 15 klinika iz Turske za vrijeme edukacije na ATOS-u Klinici Svjetlosti

Liječnici iz Svjetlosti bili su podrška mnogim kolegama da pokrenu svoje oftalmološke ustanove i postavili temelje koji su omogućili tisućama ljudi bolji pogled na svijet.

Svjetska klasa

Danas je situacija potpuno drugačija od one s početka, danas u Klinici rade liječnici koji se bave oftalmologijom sutrašnjice, a umjesto da Hrvati putuju u Japan, liječnici iz cijelog svijeta dolaze u matičnu ustanovu Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost u Zagreb da bi ovdje vidjeli nove lasere i nove tehnike.

Prije 10 godina počela je bliska suradnja Klinike Svjetlost s kompanijom Johnson & Johnson, svjetskim liderom u proizvodnji leća koje se ugrađuju kod operacije mrene ili operacije za čitalačku dalekovidnost. Svjetlost je bila jedini istraživački centar izvan zapadne Europe, a to je dokaz da kvaliteta i znanje nisu geografski ograničeni. Ta suradnja na intraokularnim lećama traje i danas. Klinika Svjetlost je uvijek među prvima koji ugrađuju nove leće i rade studije na njima, kao i među onima koji drže edukacije na kongresima ili putem kirurgije uživo.

Referentni centar

Danas, uz Johnson & Johnson, Klinika Svjetlost surađuje i s inovativnom talijanskom kompanijom SIFI. Rade na razvoju nove generacije leća koje omogućuju odličan vid uz bitno smanjene smetnje. Inovacija tih leća zaštićena je brojnim patentima.

image

Prof. Michael Koss – prvi liječnik koji je u Njemačkoj napravio SmartSight zahvat na Schwind Atosu prolazi edukaciju u Zagrebu prije prvih zahvata (na fotografiji u društvu dr. Ivana Gabrića)

- Prošli mjesec je kod nas bio profesor Koss, prvi njemački kirurg koji će raditi na laseru ATOS njemačke kompanije Schwind Eye-Tech-Solutions. On radi u Minhenu, a došao je u Zagreb učiti kako se radi s tim njemačkim laserom. Konteksta radi, ATOS je u Zagrebu već tri godine, to je bio tek drugi takav uređaj na cijelom svijetu, a prvi u Europi. Naše iskustvo s tim uređajem, ali i doprinos u njegovom razvoju, pretvorili su Svjetlost u referentni centar za Schwind. Profesor Koss je bio prvi Nijemac, a do sada smo imali posjete iz Australije, Turske, Švicarske, Austrije, Omana, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih država. Trenutno radimo na razmjeni iskustva s liječnicima iz Kine i Hong Konga. Ono što je moj otac radio prije 26 godina danas je posve obrnuto. Danas liječnici iz cijelog svijeta dolaze u Zagreb - pokušao je dočarati situaciju dr. Ivan Gabrić koji radi na razvoju dvaju lasera za skidanje dioptrije.

Razvojni centar

Uz Schwind ATOS laser za skidanje dioptrije treće generacije, Svjetlost ima još jednu svjetsku perjanicu. Američki Johnson & Johnson je nakon uspješne suradnje na intraokularnim lećama, Klinici Svjetlost odlučio povjeriti prvi novi laser za lentikularnu kirurgiju nazvan Elita, kao trećem korisniku ovog lasera na cijelom svijetu.

image

Dr. Maria Clara Alberaez i dr. Juan Alberaez s doc. dr. sc. Majom Bohač, rodom iz Kolumbije dr. Maria Clara među prvim oftalmolozima izvela je LASIK zahvat.

Danas se oftalmologija nalazi na prijelazu generacija, a lasersko skidanje dioptrije najlakše je podijeliti u tri jasne generacije. Prva generacija su površinske procedure s najpoznatijim predstavnikom PRK, upravo je tu metodu prof. Gabrić 1998. donio u Hrvatsku, zatim LASIK kao predstavnik druge generacije i SMILE/LEX kao predstavnik treće generacije.

Jedinstveni u svijetu

Svjetlost je trenutno jedina ustanova na svijetu gdje se istovremeno nalaze Johnson & Johnson Elita i Schwind ATOS, dva od četiri lasera koji će obilježiti sljedećih 10 godina refraktivne kirurgije. Danas slobodno možemo reći da se u Svjetlosti stvara oftalmologija budućnosti i da je Hrvatska postala nezaobilazna destinacija za razvoj visoke tehnologije u oftalmologiji.

image

Svjetlost je referentni i razvojni centar za SCHWIND eye-tech-solutions

Igor Veres/

- Naši pacijenti imaju priliku dobiti medicinu sutrašnjice jer su u Hrvatskoj neke usluge dostupne tri godine prije nego u Njemačkoj, a zahvati na laseru Johnson & Johnson se kod nas izvode prije nego u Americi. Svakodnevnom komunikacijom kako s proizvođačima tako i s drugim vodećim liječnicima u svijetu, ovdje sa svojim partnerima oblikujemo budućnost. To je nevjerojatna čast, ali i odgovornost jer ako nešto nije idealno na nama je da to primijetimo i tražimo promjenu - zaključuje dr. Ivan Gabrić.

image

Prof. dr. sc. Lucio Buratto, pionir refraktivne kirurgije, jedan od prvih na svijetu koji je izveo lasersko skidanje dioptrije na 14. CSCRS kongresu u Zagrebu u društvu dr. Krešimira Gabrića, prof. dr. sc. Nikice Gabrić i dr. Ivana Gabrića

Igor Veres/
image

Dr. Sheraz Daya jedan od vodećih kirurga u Ujedinjenom Kraljevstvu te predsjednik Američko Europskog udruženja očnih kirurga (AECOS) bio je gost predavač na 14. CSCRS kongresu “Novi trendovi u oftalmologiji”

Igor Veres/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:34