Promo

Komisija i države članice osigurat će 11,9 milijardi eura za cjepivo protiv koronavirusa

Strategija EU-a za cjepiva pridonijet će zaštiti ljudi u cijelom svijetu te ubrzati razvoj i dostupnost cjepiva u roku od 12 do 18 mjeseci
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije
 Matthieu Rondel

Razvoj i distribucija učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv koronavirusa najbolji je način za postizanje trajnog rješenja za pandemiju bolesti COVID-19. Komisija je stoga, kao predvodnik solidarnosti na svjetskoj razini, pod pokroviteljstvom predsjednice Ursule von der Leyen inicirala donatorski maraton Globalni odgovor na koronavirus i kampanju „Globalni cilj: zajedno za budućnost”. Rezultat su obveze donatora od 15,9 milijardi eura za razvoj i osiguravanje pravednog pristupa cjepivima protiv koronavirusa, testovima i liječenju, kao i podršci za gospodarski oporavak najosjetljivijih regija i zajednica na svijetu. Od 15,9 milijardi eura, Komisija, Europska investicijska banka i države članice obvezali su se osigurati 11,9 milijardi eura.

Sporazumi o prethodnoj kupnji

Istovremeno, Komisija je predstavila Strategiju EU-a za cjepiva kako bi poduprla razvoj sigurnih i učinkovitih cjepiva u roku od 12 do 18 mjeseci i njihovu pravodobnu dostupnost građanima Unije, ali i ljudima diljem svijeta.

Strategija se zasniva na proizvodnji cjepiva u Uniji i to sporazumima o prethodnoj kupnji s proizvođačima cjepiva u okviru Instrumenta za hitnu potporu, uz mogućnost dodatnih financijskih sredstava. Takav sporazum znači da će Komisija financirati dio početnih troškova proizvođača cjepiva kao svojevrsni predujam u zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku. Pri donošenju odluke koja će se cjepiva financirati pratit će se, među ostalima, pouzdanost primijenjenog znanstvenog pristupa i tehnologije, brzina isporuke u odgovarajućim količinama i trošak.

S obzirom na rizik moguće neuspješnosti kliničkih ispitivanja za koje je primljena potpora, strategija sliči polici osiguranja jer se neki rizici prenose na javna tijela u zamjenu za osiguravanje pristupa država članica cjenovno pristupačnom cjepivu.

Komisija je zato spremna početi pregovore s proizvođačima cjepiva koji su započeli klinička ispitivanja, imaju proizvodni kapacitet u Uniji i mogu isporučivati dovoljnu količinu cjepiva u 2020. i 2021. godini.

Globalna solidarnost

Ovo je trenutak za znanost i solidarnost. Ništa nije sigurno, ali vjerujem da možemo mobilizirati resurse kako bismo pronašli cjepivo i jednom zauvijek pobijedili taj virus. To će cjepivo biti najvažnije postignuće u borbi protiv koronavirusa i svjedočanstvo što partneri mogu postići kad udruže znanje, istraživanja i resurse. Europska unija učinit će sve što je u njezinoj moći kako bi osigurala da svi narodi svijeta dobiju pristup cjepivu – naglašava Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Unija pridonosi globalnim naporima za univerzalno testiranje, liječenje i cijepljenje mobiliziranjem značajnih resursa, ali i udruživanjem snaga sa zemljama i globalnim zdravstvenim organizacijama kako bi se ubrzao pristup alatima za suzbijanje bolesti COVID-19.

image
Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva EK

Zaštita građana Unije i svijeta

Europska komisija predana je načelu univerzalnog i pravednog pristupa cjenovno pristupačnim cjepivima. U nastojanjima da zaštitimo građane EU-a i svijeta, Komisija ništa neće prepustiti slučaju jer nitko neće biti siguran dok svatko ne bude siguran – poručuje Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

image
LOGOTIP Europska komisija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:45