Promo

Krijesnica svijetli 20 godina

Udruga Krijesnica
 Krijesnica

Prije točno dvadeset godina, u studenom 2000. godine, osnovana je Krijesnica, udruga čiji je je rad ostavio neizbrisiv trag u životima djece i mladih suočenih s oboljenjem od maligne bolesti te u životima njihovih obitelji.

Kao i prava krijesnica, koja u malom svjetlu krije veliku snagu, utjecaj udruge Krijesnica na djecu, roditelje i svijest cjelokupnog društva teško se može izmjeriti. Od malog kruga roditelja, liječnika, medicinskih sestara, psihijatara i psihologa, koji su prije dvadeset godina na dječjem hemato-onkološkom odjelu KDB Zagreb odlučili unaprijediti kvalitetu života djece oboljele od malignih bolesti i njihovih obitelji, nastao je veliki val podrške onima koji ju najviše trebaju.

Nakon završenog liječenja moga sina poželio sam i imao želju da se nekako zahvalim svima koji su meni pomogli, a najviše da pomognem roditeljima - budućim generacijama koje su stalno pristizale. Veliki dio roditelja treba konkretnu praktičnu pomoć, ali gotovo svi trebaju nekoga tko će ih strpljivo saslušati, pružiti im podršku, osnažiti ih i vratiti im snagu dok oni ne povrate vlastito samopouzdanje“., rekao je Zoran Mitrović, jedan od suosnivača Krijesnice te voditelj i koordinator poslova i projekata s roditeljima djece oboljele od malignih bolesti.

Smještaj roditelja tijekom hospitalizacije djeteta, pomoć pri ostvarenju prava iz brojnih sustava, prijevodi medicinske dokumentacije, psihološka i peer podrška, izrada perika, pomoć pri dolasku na liječenje u Zagreb samo su neke od potreba s kojima su se roditelji i djeca trebali tijekom i nakon liječenja. „Osnivanjem udruge i provedbom raznovrsnih aktivnosti došlo je do značajnog pomaka i poboljšanja – roditelji i djeca su dobili mjesto na kojem se uvijek imaju kome obratiti, potražiti pomoć, razmijeniti iskustva i dobiti idividualiziranu konkretnu podršku.“, rekla je Mirela Stanić Popović, izvršna direktorica udruge.

image
Mirela Stanić Popović
Krijesnica

Krijesnicu, uz stručni tim udruge, čine roditelji djece koja se liječe, roditelji čija su djeca završila liječenje i oni koji su izgubili dijete zbog maligne bolesti, mladi ljudi koji su tijekom djetinjstva prošli iskustvo liječenja maligne bolesti, volonteri, liječnici, medicinsko osoblje i građani. „Bez motiviranih, predanih i agilnih zaposlenika te naših funkcionalnih timova, provedba programa Krijesnice jednostavno ne bi bila moguća. Svatko od nas svojim znanjem, idejama, kontaktima i visokom profesionalnošću u izvršavanju svakodnevnih obaveza, doprinosi razvoju Krijesnice na najbolji mogući način. Pred zaposlenicima Krijesnice izazovi i ciljevi visoko su postavljeni, no istovremeno oni uvijek imaju priliku za promišljanja i pronalaženja inovativnih rješenja. I to onda na najljepši način osjete korisnici naših programa.“, dodala je Mirela Stanić Popović.

Različitim oblicima pomoći Krijesnica je u posljednjih 20 godina obuhvatila više od 1500 izravnih korisnika te višestruko veći broj neizravnih korisnika. Krijesnica i njeni predstavnici su članovi svih relevantnih međunarodnih mreža koje se bave problematikom tumora pedijatrijske dobi, a također aktivno sudjeluje u svim aktivnostima koje provode srodne udruge u regiji. Prisutna je na svim pedijatrijskim hemato-onkološkim bolničkim odjelima u Hrvatskoj, a od samog početka djelovanja održava uspješnu suradnju s Ministarstvom zdravstva, MDOMSP, Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, kao i s drugim javnim i privatnim institucijama, a posebno se ističe kontinuirana podrška građana koji su svojim donacijama omogućili provedbu brojnih projekata dok je njihova moralna podrška nemjerljiva. Udruga također posjeduje rješenje MDOMSP o pružanju socijalnih usluga savjetovanja, pomaganja i psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama u razvoju.

Krijesnica je jedina je udruga koja je okupila mlade koji su se se u djetinjstvu liječili od maligne bolesti s ciljem kreiranja mentorskih programa za djecu i mlade koji su sada u procesu liječenja. Tako su 2013. godine u grupu podrške okupljeni „Mladi Krijesnice“ koji djecu i mlade suočene s malignom bolešću osnažuju putem strukturiranih aktivnosti, pomažu im na temelju vlastitog iskustva te im olakšavaju razdoblje liječenja, ali i ono iza njega. Okupljanjem mladih na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini Krijesnica želi doprinijeti edukaciji okoline o malignim bolestima te senzibiliziranju šire javnosti za maligne bolesti.

image
Tim udruge Krijesnica
Krijesnica

Udruga posebno ističe važnost projekta „Malo svjetlo nade“, koji se provodi od 2014. godine i nastao je upravo na temelju iskustava „Mladih Krijesnice“. Cilj ovog projekta je kroz posjete školama i razredima koje pohađa dijete oboljelo od maligne bolesti dati podršku ostalim učenicima u procesu njihovog suočavanja sa spoznajom da im je školski kolega teško bolestan, srušiti predrasude koje se javljaju i ohrabriti ih za održavanje kontakta s bolesnim školskim kolegom. Radionice su namijenjene učenicima, nastavnicima, stručnim službama škola ili vrtića te roditeljima. Kao edukator na projektu, uz mladu osobu koja je završila liječenje od maligne bolesti, sudjeluje i jedan od stručnjaka iz udruge. Do sada je provedeno više od 80 edukacija u brojnim obrazovnim ustanovama - dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i fakultetima za više od 1500 učenika te preko 300 odgajatelja/ica, učitelja/ica, nastavnika/ca, profesora/ica i stručnih suradnika/ca te oko 30 roditelja. Projektom „Malo svjetlo nade“ želi se naglasiti važnost zajedničkog djelovanja svih uključenih u svakodnevicu djeteta nakon povratka s liječenja, senzibilizirati i djecu i nastavnike o njihovim ulogama u njegovom oporavku te pomoći djetetu da mu period nakon liječenja bude što lakši i prirodniji.

U narednim mjesecima, Krijesnica će obilježiti velikih 20 godina postojanja. Sa željom da se prenese poruka nade i optimizma, ali i naglase snaga i hrabrost sve djece koja su se borila protiv maligne bolesti, udruga će snimiti pjesmu koja je prvenstveno pjesma „Mladih Krijesnice“ te film koji će kroz iskustva djece, mladih i njihovih obitelji predstaviti programe koje udruga provodi te obuhvatiti sve one koji su svojim angažmanom pomogli u radu udruge.

Iako je u posljednjih 20 godina provela mnoštvo hvalevrijednih projekata poput organizirane psihosocijalne podrške obiteljima suočenima s malignom bolešću, rehabilitacijskih kampova, osiguravanja smještajnih kapaciteta i prijevoza za obitelji djece koja se liječe od malignih bolesti te brojnih humanitarnih akcija, pred udrugom Krijesnica uvijek su novi izazovi. Planovi za skoriju budućnost uključuju snažniji iskorak u zagovaračke projekte, intenzivnije suradnje s drugim udrugama, umrežavanje na nacionalnoj regionalnoj i međunarodnoj razini i prijavljivanje na nove javne pozive dok su nova dječja bolnica primjerena vremenu i novim spoznajama u medicini te roditeljska kuća za smještaj obitelji tijekom liječenja njihove velike želje.

Više informacija saznajte na: http://krijesnica.hr/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:31