Lendava – mali grad velikih priča!

Nekad središte moći, danas je Lendava s tri tisuće stanovnika ugodan i prijateljski grad koji nudi autentičan odmor u srcu vinograda raspršenog Hotela Vinarium ili glasovitih Terma Lendava. Ovaj nerazvikani biser bogate kulturne baštine i zanimljive povijesti udaljen je tek sat i pol vožnje od Zagreba, samo nekoliko minuta od hrvatsko-slovenske granice iznad Čakovca te idealan je za vikend-izlete u Sloveniji, a nećete požaliti ni ako tamo odlučite i prespavati. A ovih dana Vinarium festival posebno poziva u grad!

Zavod za turizem in razvoj Lendava

 Mediaspeed.net/

Osvjedočite mnogobrojnim pričama koje se očituju kroz jedinstvene građevine bajkovite stare mjesne jezgre – prepoznatljivom lendavskom gradu i vidikovcu s kojeg pogled seže na tri susjedne države, antropozofskoj arhitekturi gradskog kazališta, jedinstvenoj sinagogi ili mumiji izvjesnog Mihaela Hadika, koju čuva kapela Svetog Trojstva koja s brda dominira Lendavom i okolinom.

image

Zavod za turizem in razvoj Lendava

Mediaspeed.net/

Jedna od najljepših neobaroknih zgrada u gradu dom je Muzeja buržoazije, tiskarstva i kišobranarstva, koji je nedavno bio domaćin povijesnog događaja; nakon 1450-ih godina u Lendavu se prvi put vraćaju izvorna knjižna djela, prve tiskane mađarske knjige iz razdoblja reformacije u tadašnjoj Lendavi.

Vino – simbol grada

Lendava s okolnim vinogradima i izvrsnim geografskim položajem mjesto je susreta i različitih kulinarskih užitaka u kojem vino igra vrlo važnu ulogu. Vinarium se nalazi u srcu vinograda i simbolizira forum vinarium iz vremena Rimskog Carstva, po čemu je vidikovac i dobio ime. Ovaj lendavski toranj koji još nazivaju i pomurskim Eiffelovim tornjem, turistička je atrakcija ne samo Lendave, već i šire okolice koji svojom visinom od 53,5 metara poziva na prekrasan pogled na brežuljke i susjedne države Slovenije: Mađarsku, Hrvatsku i Austriju. Nakon uživanja u prekrasnom pogledu, u kućicama uz Vinarium, posjetitelje očekuju mirisni užici: gibanica, langaši, kurtoskalacsi, domaći suhomesnati proizvodi i plemenita kapljica. Za one željne adrenalina, između vidikovca Vinarium i vrha Lendavskog gorja, nalazi se zipline Vinarium – jedan od dva takva u Sloveniji s dvije paralelne čelične sajle.

image

Zavod za turizem in razvoj Lendava

Mediaspeed.net/
image

Zavod za turizem in razvoj Lendava

Jure Banfi/

Festival Vinarium

Neodoljivo bablje ljeto u Lendavskim goricama uz povjetarac najavljuje skoru berbu i Festival Vinarium. Ova svjetska prijestolnica bograča prošle je subote među 100 natjecateljskih ekipa na velikoj manifestaciji Bogračfest objavila majstore bograča, a puls multikulturalnosti i gastronomije možete doživjeti i kroz svakodnevne etnovečere, kao i tijekom vinske večeri i tradicionalne etnološko-kulinarske manifestacije Lendavska berba. Njegov središnji adut je procesija s prikazom bogate kulturne baštine, narodnog stvaralaštva i svega onoga što krasi ovdašnje stanovništvo. Raznolik program za djecu, bogata kulinarska ponuda te cjelodnevni glazbeni program pozivaju vas da provedete ugodan dan s nama. Puno je dobrih razloga da osjetite festivalsku Lendavu, a bogati program možete pogledati ovdje.

image

Zavod za turizem in razvoj Lendava

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:47