Ljetni must have – sinbiotici koji štite od stresa i infekcija

Staviti stres pod kontrolu i ne dopustiti mu da utječe na naše tijelo može se na prirodan način. Malo prirode, dobro društvo, sinbiotik čarobna su formula za žensko zdravlje!
promo 
 Foto: Nikola Zoko

Stres, toliko puta korištena riječ, ali i stanje koje nam daje važnost da vrijedimo, da smo lideri i nezamjenjivi, zapravo je glavni okidač brojnih bolesti i disbalansa organizma. Kad je stres pod našom kontrolom (a ne mi pod njegovom) tijelo je u ravnoteži, a duh i tijelo u harmoniji.

Upravo to su naučile brojne žene, birajući prvu ovogodišnju 'spajalicu' za jedinstveni program 'Womens days by modniALMAnah, koji je započeo na zdrav način- u prekrasnom Zaštićenom krajobrazu Baraćevih špilja, uz cvrkute ptica i hlad šume ličke bukve, kao odličnoj kulisi za upoznavanje s dobrim bakterijama, kao najvažnijim suputnicima koje žene trebaju ovog ljeta.

image
promo
Foto: Nikola Zoko

- Grčki liječnik, otac suvremene medicine Hipokrat prvi je rekao ''Sve bolesti započinju u crijevima''. To je bilo mnogo prije negoli je civilizacija imala bilo kakav dokaz ili teoriju kojom bi objasnila tu tvrdnju. Puno godina kasnije, točnije 1908. godine, Ilja Ilič Mečnikov dobio je Nobelove nagradu za biologiju i medicinu otkrivajući značaj mikrobioma u crijevima čovjeka na osnovu studije intestinalne flore. Ovaj ruski znanstvenik otkrio je teoriju da je starenje posljedica trovanja tijela produktima ovih mikroorganizama, potvrđujući da ''smrt započinje u crijevima'' - započela je svoje kratko predavanje mr.sc. Jasminka Premerl nastavljajući.

- Kako nam je svima cilj mladost, zdravlje i dugovječnost, ovaj prekrasan produženi vikend započinjemo s rješavanjem stresa na prirodan način i osvještavanjem činjenice da se stres ne rješava tabletom za glavobolju već sustavnim i dugotrajnim djelovanjem na naša crijeva. Kad su ona pod našom kontrolom, pod kontrolom je naše zdravlje, ali i mladost i ljepota - rekla je magistra znanosti.

Fokus na crijevima

Ljudsko tijelo nastanjuju mnogi mikroorganizmi koji brojčano 10 puta nadmašuju broj stanica tijela. Tih otprilike 100 bilijuna nevidljivih stvorenja (mikroba) pokriva nas iznutra i izvana i živi u našim ustima, nosu, ušima, crijevima, genitalijama i na svakom milimetru naše kože. Znanstvenici su do sada identificirali 10 tisuća mikroba, a budući da svaka ima svaki ima svoj vlastiti DNK, znači više od 8 milijuna gena. Drugim riječima svaki ljudski gen u čovjekovom tijelu ima najmanje 360 gena mikroba. Većina tih organizama živi u našem probavnom sustavu i iako su među njima najbrojnije gljivice i virusi, bakterijske vrste imaju glavnu ulogu u svim segmentima ljudskog zdravlja. Tu složenu ekologiju i njezin genski otisak zovemo mikrobiom.

image
promo
Foto: Nikola Zoko

Što rade naše bakterije?

Proizvode enzime probave, probavljaju hranu, pretvaraju šećere u masne kiseline i oslobađaju energiju, pomažu u apsorpciji nutrijenata (kalcij i željezo), sintetiziraju vitamine B kompleksa, vitamine topive u uljima (vitamin K, E), održavaju čvrstoću unutarnjeg pokrova crijeva, PH ravnotežu u tijelu, sintetiziraju hormone, metaboliziraju lijekove, izbacuju patogene, obučavaju imunosni ustav da razlikuju prijatelja od neprijatelja, moduliraju gene.

- Postoje tri aspekta suvremenog života koji su izuzetno štetni za naš mikrobiom- nepravilna prehrana, stres i dugotrajno konzumiranje lijekova, posebno antibiotika. Upravo to smanjuje broj i raznovrsnost crijevnih bakterija uslijed čega se mnogi metabolički procesi ne odvijaju na pravilan način. To oštećuje naš obrambeni sustav (imunitet) i njegov mehanizam koji se većinom nalazi u crijevima. Neravnoteža naših bakterija u simbiozi i disbioza odražava se na probleme s kosom, kožom, pretilosti i svim psihičkim problemima - rekla je magistra Premerl i pozvala okupljene žene da se posluže osvježavajućom zdravom slasticom s jagodama i u nju umiješaju dnevnu dozu OMNi-BiOTiC® STRESS sinbiotika.

- Ovaj sinbiotik djeluje na crijevnu homeostazu, ublažava upalne procese izazvane stresom, pa ga se često naziva 'hranom za živce' jer kao dopunu sadrži i vitamine B skupine. Doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava, normalnim psihološkim funkcijama i štiti stanice od oksidativnog stresa. Jer kad ste pod stresom, ne zaboravite da počinju upalni procesi u tijelu koji se nazivaju tihe upale i često se pretvaraju u kronične bolesti - kaže Premerl.

image
promo
Foto: Nikola Zoko

Spomenuli ste da je ovo sinbiotik, a ne probiotik? Što to zapravo znači? - čulo se pitanje iz publike.

-To znači da je to kombinacija probiotika i prebiotika, odnosno to su sojevi bakterija i hrana za iste- objašnjava magistra Premerl i nastavlja – OMNi-BiOTiC® koji dolazi iz austrijskog instituta AllergoSan predstavlja sinbiotike koji sadrže optimalne mješavine bakterijskih sojeva koji su potvrđeni znanstvenim istraživanjima i kliničkom primjenom. Zbog toga svaki OMNi-BiOTiC® sinbiotik ima svoje specifično i jedinstveno djelovanje, a osim ovog kojeg upravo jedete zajedno s proljetnim mousseom i koji stavlja pod kontrolu stres, AllergoSan na tržište donosi čitav niz proizvoda koji ciljano djeluju na različite probleme ljudskog tijela. Sinbiotik ne može nanijeti štetu ljudskom organizmu, pomaže svim funkcionalnim sustavima ljudskog tijela, ne opterećujući organe- pojasnila je magistra.

image
promo
Foto: Nikola Zoko

Budući da ulazimo u sezonu kupanja i sunčanja, mokri kupaći kostimi i podloge na kojima žene sjede mogu vrlo lako biti idealan medij za razvoj različitih upalnih procesa. Kad je tijelo imunološki jako, manje su šanse za nastanak različitih problema, posebno u zoni ženskih reproduktivnih organa.

- U zdravom mikrobiomu rodnice dominiraju bakterije roda Lactobacillus koje imaju značajnu ulogu u regulaciji imunosnog odgovora i zaštiti od vaginalnih infekcija. Kod spolno zrelih žena spolni hormon estrogen modulira vaginalnu kolonizaciju Lactobacillusa koji metaboliziraju glikogen i proizvode mliječnu kiselinu. Ovaj proces je izuzetno važan za održavanje kisele PH vrijednosti rodnice čime se sprječava rast patogenih mikroorganizama. Takvo kiselo okruženje omogućuje stvaranje dušikovog monoksida (NO) koji ima baktericidno i virucidno djelovanje budući da uništava stanične membrane patogenih bakterija kao i proteinske ovojnice virusa- rekla je magistra pokazujući odličan sinbiotik OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ učinkovitu kombinaciju 4 bakterijska soja koja su se pokazala u različitim istraživačkim projektima superiornima u odnosu na sve do sada poznate preparate na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:26