Ljetovanje za pamćenje u srcu Slavonije na obali Save

Ne treba im more kad imaju Savu, tu žive vrsni ribari, u samo dva dana na Ribarskim večerima u Davoru pojede se čak pet tona ribe, a i ljubitelji baštine i outdoor aktivnosti doći će na svoje - Brodsko-posavska županija poziva na ljetni predah

Garcin Ranč Ramarin

 Filip Beusan_Izvor HTZ

Čitavom duljinom leži uz rijeku Savu, odlično je povezana autocestom pa se do svih njezinih destinacija dolazi lagano i brzo. Sa samo dva grada Brodsko-posavska županija ruralna je oaza, sjajan izbor za ljetni izlet u srce Slavonije, evo i zbog čega.

Kad je riba u pitanju tu padaju svi rekordi

Poznati su po gostoljubivosti, vrhunski su kuhari, njihovi specijaliteti poput kulina, kako u Brodsko-posavskoj županiji nazivaju ovu delikatesu, kulinove seke, slanine, šunke, čvaraka, krepkih juha, jela iz kotlića, slasnih pečenki, finih kolača… mame istinske gurmane, a zahvaljujući životu uz rijeku stanovnici Brodsko-posavske županije vrsni su ribari i pravi majstori u pripremi ribljih jela.

image

promo

Nina Đurđević_Izvor HTZ

O kakvim je stručnjacima riječ možete provjeriti već 4. i 5. kolovoza na Ribarskim večerima u Davoru, pravom ribarskom mjestu na Savi u kojem se u samo dvije večeri pripremi i pojede čak pet tona ribe. Od prženog šarana ili onog na rašljama do popularnog fiša, uživat ćete u davoračkim okusima.

Ništa vas neće tako osvježiti kao plivanje u Savi

Najpopularnije je kupalište na Savi, mjesto na kojem su brojni Slavonci naučili plivati, savršen izbor za bijeg od ljetnih vrućina i dobru zabavu ako u ovaj dio Slavonije dolazite s društvom. Poloj je omiljeno izletište u Slavonskom Brodu, pješčana plaža u zelenom okruženju do koje možete biciklom, automobilom ili šetnjom popularnim „kejom“.

image

Poloj

Nina Đurđević_Izvor HTZ
image

Kupalište Poloj

Arhiva_TZ BPŽ

Sunčanja i kupanja nikada dosta, živite li aktivno tu su i tereni za mali nogomet i odbojku na pijesku, a roštiljanje dok se piće hladi u plićaku sjajan je način da provedete dan na Savi. Ništa vas neće tako osvježiti kao plivanje u rijeci!

Idealna za ljubitelje outdoora

U Brodsko-posavskoj županiji možete šetati, voziti bicikl, planinariti, jahati, voziti quadove… Uživat ćete u netaknutoj prirodi i čistom zraku, a odnedavno ovaj ruralni raj ima i Adrenalinsku šumu. Smještena je na području općine Bebrina uz zaštićeno Jelas polje i s 243 metra dugim ziplineom, stijenom za penjanje te poligonom s visećim mostovima, penjalicama, mrežama, ljuljačkama, pravi je izazov za velike i male.

image

Adrenalinska šuma u Bebrini

Čuvari baštine

U Brodsko-posavskoj županiji otkrit ćete najljepše tradicijske priče, bogatu graničarsku povijest o kojoj danas svjedoči iznimno očuvana Tvrđava u Slavonskom Brodu s Muzejom tambure i Galerijom Ružić. U ovom gradu ne propustite posjet Interpretacijskom centru Ivane Brlić Mažuranić smještenom nekoliko metara od Save na popularnom brodskom Korzu u obnovljenoj katnici u koju se ova poznata autorica bajki doselila nakon udaje.

image

Kuća Ivane Brlić Mažuranić

Arhiva Grad Slavonski Brod
image

Slavonski Brod

Igor Seler_Izvor HTZ

Ako niste znali u ovoj se županiji rodio i Ivan Meštrović, a posjet Spomen galeriji kipara svjetskog glasa u njegovom rodnom Vrpolju za svaku je preporuku. Dvorac Kulmer Marković i Franjevački samostan oduševit će vas u Cerniku, a želite li osjetiti tradicijski duh starih posavskih sela i uživati u ljetnom ladanju odaberite jedan od petnaestak salaša, rančeva i obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava.

image

Dvorac u Cerniku

Igor Seler_Izvor HTZ
image

Stara Kapela

Saša Pjanić_Izvor HTZ

Ne zovu ih bez razloga čuvarima baštine!

image

TZ BPŽ

image

HTZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:26