Novi Sad EPK

Migracije kao umjetnička inspiracija - Novi Sad predstavlja nove programe Europske prijestolnice kulture

Pozitivan utjecaj migracija, kretanja stanovništva koja prirodno stvaraju kulturnu sliku i baštinu jednog kraja, bogatstvo raznolikosti i utjecaj na umjetnost koja iz toga crpi inspiraciju, teme su nove programske celine „Migracije“, koja slijedi nakon veoma uspešnog svečanog otvaranja godine titule održanog 13. siječnja u Novom Sadu. Migracije će biti samo jedna od tema kulturnih događanja koja se očekuju tijekom ove godine, kada drugi po veličini grad u Srbiji nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

promo 

Programski luk "Migracije" započet će 1. veljače, na Dan grada Novog Sada, kojim se obilježava datum kada je taj grad 1748. godine proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Povijest Novog Sada i njegovu kulturu upravo su oblikovala kretanja stanovništva, pozicionirajući interkulturalnost kao jedan od glavnih epiteta grada, koji će se upravo sada slaviti u okviru ovog programskog luka.

Do 20. ožujka, do kada traju "Migracije", predstavit će se više od 130 umjetnika, od kojih oko 90 iz cijele Europe, na više od 15 izložbi najznačajnijih kulturnih institucija Novog Sada, ali i organizacija, gotovo 10 predstava, 30-ak koncerata različitih glazbenih žanrova i velikih imena, koji su ujedno i predstavnici različitih nacionalnih zajednica zastupljenih u Vojvodini, 40 radionica i brojnih drugih događanja.

Program "Migracije" otvorit će dvije velike izložbe koje po prvi put pričaju priču o povijesti Novog Sada na jedinstven način - jedna u izvedbi Muzeja grada Novog Sada, a druga u Muzeju Vojvodine uz brojne kustose. Programski luk otvoriće i praizvedba opere “Vladimir i Kosara”, suvremenog skladatelja Stevana Divjakovića.

image

promo

Vladimir Veličkovič_Muzej Vojvodine

Kao poseban segment, "Migracije" će uključivati ​​multimedijalni paviljon književnosti, jedinstven u ovom dijelu Europe pod nazivom "Seobe duša", koji će biti postavljen na Novosadskom sajmu i kroz književnost, scensku i vizualnu umjetnost prikazati različite učinke migracije na kulturu. Zatim "Karavan", segment koji će simbolično predstaviti kulturna kretanja kroz različite okuse gastronomije, začinjene autentičnom umjetnošću, u prostorima širom grada - novosadskim kulturnim stanicama, što će biti jedinstveno putovanje u regije istočne, zapadne, sjeverne i južne Europe.

Programski luk "Migracije" jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Europske prijestolnice kulture i kronološki će se realizirati tijekom 2022. godine. Nakon "Seobe" počet će programski luk "Budućnost Europe", zatim "Heroine", "Tvrđava mira", "Dunavsko more", "Kaleidoskop kulture" i na kraju "Druga? Europa ".

image

promo

J. Ivanović_Trg slobode

Tijekom 2022. godine Novi Sad će se predstavljati kao Europska prijestolnica kulture kroz više od 1.500 kulturnih događanja, uz sudjelovanje oko 4.000 domaćih, domaćih i stranih umjetnika, a detaljan program možete pronaći na službenoj stranici Novi Sad – Europska prijestolnica kulture novisad2022.rs.

Svečano otvorenje Europske prijestolnice kulture s više od 400 umjetnika

Slaveći velika imena srpske i svijetske znanosti, kroz umjetnost i kulturu, Novi Sad je 13. siječnja i službeno postao Europska prijestolnica kulture. Više od 400 umjetnika iz Srbije i Europe predstavilo se kroz Doček - jedinstvenu umjetničku proslavu u Europi. Vrhunac svečanog otvaranja svakako je bila nesvakidašnja proslava "Zeniteum :: 2022" u režiji Dragana Živadinova sa još 60 umjetnika koji su bili dio multimedijalnog spektakla, kojem je prethodila ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prijestolnicom Europe u najstarijem kazalištu u Srbiji, Srpskom narodnom pozorištu. U holu Studija M svečano je otvorena velika neobična izložba "Vrijeme i svemir", autora dr. Dušana Jovovića i profesora dr. Aleksandra Petrovića, koja će trajati cijelu 2022. godinu, a koncerti su održani na raznim, neobičnim lokacijama, uz strogo poštovanje epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2022 12:18