Moderno lice Slavonije kakvo još niste upoznali

Nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno i nešto plavo! Nije ovo priča o još jednom vjenčanju. Tako bi moglo izgledati vaše ljetno putovanje po Slavoniji. Evo i zbog čega
Osijek, grad na Dravi
 Denis Despot

Što je zajedničko Vukovaru, Berlinu, New Yorku i Londonu? Nećemo vas držati u neizvjesnosti. Svi ovi gradovi središte su street arta. Ako niste znali Vukovar se posljednjih godina pretvorio u veliku galeriju na otvorenom. Tu su svoj pečat ostavili najpoznatiji svjetski umjetnici. Svake se godine okupljaju na VukovArt festivalu i mijenjaju lice grada. Murali, 3D anamorfne slike i grafiti po šetnicama, pročeljima i ulicama, u savršenom su suglasju s baroknom jezgrom.

image
Arsek & Erase - The Golden Snake

Poklonici ekstremnih sportova obožavaju Osijek. Ovaj grad ima najbolji skejt park u regiji, Osječani su sjajni skejteri, ljubitelji adrenalina, a taj zavidni status potvrđuju svake godine na poznatom Pannonian Challengeu, koji se uspio održati i u čudnoj 2020. Najbolji svjetski BMX Freestyle, INLINE, SKATE i SCOOTER vozači jedva čekaju njegovo 22. izdanje najavljeno za ljeto, od 11. do 15. kolovoza.

Volite li filmove o Jamesu Bondu ili luksuzne automobile, sigurno ste primijetili Daniela Craiga kao slavnog agenta 007 iza vjetobranskog stakla Aston Martina DB10! Pitate se kakve to veze ima sa Slavonijom? Staklo za ovaj sportski automobil proizvedeno je u Lipiku. I ne samo za ovaj automobil. U tvornici Lipik Glass proizvode se visokokvalitetna stakla i za Bentley, Lamborghini, McLaren, Lotus, Spyker, a u njoj su nastale i poznate dizajnerske staklene stepenice za Appleove trgovine.

image
Virovitica
Matija Turkalj

Šubert plava i šubert crvena pročelja na zgradama u Virovitici imena su dobila po omiljenoj nijansi avangardne umjetnice, rođene Virovitičanke Edite Schubert. Moderan su kontrapunkt obnovljenom dvorcu Pejačević u Gradskom parku. Do njega uz jedan stari vodi i pet novoizgrađenih mostova. Proći ćete svima – mostom ljubavi, gimnazijskim, svjetlucavim mostom zrcala, mostom portalom, na glazbenom ćete i zasvirati.

image
Ena Kokanovic Nagy

Ni urbani putnici ne mogu odoljeti tradicionalnim slavonskim specijalitetima poput jedinstvenih cerničkih ćupteta. Pripremaju ih samo u ovom mjestu pored Nove Gradiške. U ovaj dio Hrvatske vjerojatno su došli s Osamlijama, no vrijedne su ih Slavonke dovele do savršenstva. Uživat ćete u ovim pečenim ljutim kolačićima od tijesta s pikantnim nadjevom od kobasica. Nekad obično jelo danas vrhunska delicija, savršen snack uz slavonsko craft pivo.

Saznaj više na Slavonia.Travel

image
Logo

image
Logo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:44