Mozak, srce, pluća – detaljna dijagnostika

Poliklinika Medikol

Neurologija je grana medicine koja se bavi poremećajima živčanog sustava.

Živčani sustav se po anatomiji dijeli na centralni i periferni, a prema funkciji na voljni i autonomni.

Funkcioniranje živčanog sustava je izuzetno kompleksno, mnoge funkcionalnosti su i danas nepoznate. Poznavanje funkcioniranja živčanog sustava predstavlja veliki izazov za neuroznanstvenike, neurologe, ali i sve ostale interdisciplinarne struke. Za kvalitetno liječenje neuroloških bolesnika, osim pregleda, ključna je dobra dijagnostička obrada. Bez dobre anamneze i adekvatne dijagnostičke obrade nema ni točne dijagnoze. Pristup neurološkom bolesniku mora biti individualan i interdisciplinaran, a upravo takav pristup omogućava nam neurološka ambulanta Polikinike Medikol.

Neurološka ambulanta Poliklinike Medikol djeluje u Zagrebu, Osijeku i Čakovcu. Uz kompletan neurološki pregled možete obaviti EMNG i EEG dijagnostiku, neurovaskularnu dijagnostiku (Collor Doppler, UZV, kao i MR) te sve potrebne laboratorijske pretrage.

Neuroimiging dijagnostika predstavlja krunu dijagnostičkih mogućnosti i skraćuje put do točne dijagnoze, što doprinosi bržem liječenju, smanjenju loših ishoda liječenja.

Moždani udar još uvijek predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Od moždanog udara umire više žena, nego muškaraca. Međutim, u žena je još uvijek to podcijenjen javnozdravstveni problem te je potrebna edukacija i podizanje svijesti na razini struke i šire javnosti. Osobito jer moždani udar ubije dvostruko više žena nego rak dojke.

U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti, a ako se reagira na vrijeme, liječenje je na obostrano zadovoljstvo najčešće uspješno. Razvojem medicinske znanosti i tehnologije, omogućena je pravovremena neuroradiološka obrada, koja jamči sigurnost u liječenju naših pacijenata.

Dokazano je da se 80 posto moždanih udara može spriječiti. Prevencija je najbezbolnija i najjeftinija metoda liječenja. Izuzetno veliku ulogu imaju zdrava prehrana, vježbanje, kretanje, dovoljno kvalitetnog sna te očuvanje vlastitog psihičkog integriteta. U prevenciju ubrajamo i stručno liječenje arterijske hipertenzije, šećerne bolesti, dislipidemije i najčešćeg uzroka kardioembolijskog moždanog udara – fibrilacije atrija.

Razvoj medicinske tehnologije, a tu se prvenstveno misli na dijagnostiku magnetskom rezonancijom, MR mozga s posebnim mogućnostima procjene oštećenja moždanog tkiva, omogućava pravovremeno i točno liječenje neuroloških bolesnika. Rekanalizacijske metode liječenja predstavljaju veliki iskorak u zbrinjavanju bolesnika s akutni moždanim udarom. U dijagnostičkim metodama ne zaostajemo za vodećim centrima i klinikama u svijetu.

Algoritmi liječenja godišnje se usklađuju s Centrima izvrsnosti europskih i svjetskih organizacija te institucija, što predstavlja veliku sigurnost u zbrinjavanju naših bolesnika.

Kardiovaskularne bolesti

Već se desetljećima istražuje utjecaj ravnoteže autonomnog živčanog sustava na zdravlje. Najveća poveznica utvrđena je s kardiovaskularnim bolestima.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su bolesti srca i krvnih žila. Danas su vodeći uzrok obolijevanja, invaliditeta i smrti u svijetu. Glavna strategija u smanjenju obolijevanja od KVB-i je prevencija. Preventivna kardiologija je jedinstvena i neprocjenjivo važna medicinska usluga koja obuhvaća dijagnostiku i terapijske mjere s ciljem smanjenja nepovratnih promjena na kardiovaskularnom sustavu.

Najčešće kardiovaskularne bolesti su:

  • koronarna bolest (najteži oblik srčani udar)
  • povišeni krvni tlak
  • bolesti srčanih zalistaka
  • aritmija
  • kardiomiopatija
  • zatajenje srca

Osobe koje boluju od bilo koje od navedenih KVB-i trebaju kontinuirano praćenje kliničkog stanja i kontinuirano uzimanje adekvatne terapije. Time se značajno utječe na kvalitetu i produljenje života.

Većina glavnih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti se može kontrolirati, uz usvajanje zdravih životnih navika: redovitu fizičku aktivnost, prestanak pušenja, pravilnu prehranu te održavanje optimalne tjelesne težine.

Kompletnu kardiološku obradu s ciljem prevencije, pravovremene dijagnostike i adekvatnog liječenja kardiovaskularnih bolesti možete obaviti u Poliklinici Medikol u Zagrebu, Osijeku i Čakovcu.

Ističemo se cjelovitošću usluge, kako preventivne, tako i kurativne, uz kontinuirano praćenje kliničkog stanja pacijenta. Usluge dostupne u Poliklinici MEDIKOL su između ostalog UZV srca, ergometrija, holteri EKG-a i RR-a, uz napomenu da osim 24-satnog holtera EKG-a, nudimo i 48-satni, 72-satni te 96-satni, kao i MSCT koronarografiju, što doprinosi boljem uvidu u cjelokupnu zdravstvenu sliku pacijenta.

Otežano disanje

Autonomni živčani sustav regulira i frekvenciju disanja. Mirno i duboko disanje omogućuje čvrst san što rezultira hormonskom ravnotežom. Otežano disanje je simptom kojemu treba pronaći uzrok koji može biti simptom u poremećaju radu drugih organa.

Pravovremeno uočavanje poteškoća s disanjem može spriječiti ili bolje kontrolirati i liječiti mnoge plućne bolesti. U sklopu pulmološke ambulante u Zagrebu možete obaviti kompletnu pulmološku obradu i testove.

Post Covid-19

Otežano disanje se javlja često i kao Post Covid-19 sindrom. Uz otežano disanje, javljaju se i nedostatak zraka, stezanje i pritisak u prsima.

U sklopu Poliklinike Medikol možete obaviti za vas pripremljene Post Covid pakete, a o istima doznajte više na https://medikol.hr/post-covid-paketi/#1447264349929-b08599e2-7a51.

Detaljnija dijagnostika

Ako liječnik indicira daljnje dijagnostičke pretrage tada se u sklopu Poliklinike Medikol može obaviti i:

Za sva daljnja pitanja i informacije javite se pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:33