Nagrađene etikete Vinologa, estetika i dizajn te jazz, blues and soul teme su srpanjskog izdanja društvenog događanja INSPIRACIJE

Zacijelo ta srijeda 14. srpnja 2021. mnogima neće ostati bezimeni, bezlični dan života – jer su u ugodnom i intimnom ozračju Old School Cafea susreli drage ljude, naučili ponešto o vinima, dizajnu i glazbi, kušali vrhunske kapljice, zabavili se, nasmijali i otišli kući puna srca i punih ruku zahvaljujući vjernim partnerima i sponzorima događanja.
 INSPIRACIJE

Srećom pa se to društveno-kulturno događanje održava „samo“ jednom na mjesec, inače bi nam i sreće bilo previše. Sve treba znati dozirati, zna to i organizatorica Anita Vukušić Crevar, a upravo tu pravu mjeru izvrsnosti utjelovili su predstavljeni gosti: Jelena i Franko Balog iz Vinologa, Boran Petljak iz studija za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft, te Marija Gašparić i Dinko Stipaničev, glazbenici velike duše.

image
INSPIRACIJE
image
INSPIRACIJE

Ovih dana na adresu Vinologa, tvrtke koja se bavi proizvodnjom i prodajom vina, došla je sjajna vijest iz Londona: na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanter dobili su pet medalja: zlato, dva srebra i dvije bronce. Bio je to, premda nepotreban, dobar povod da se predstavi rad Vinologa koji vode sestra i brat, Jelena i Franko Balog. Skromni i samozatajni, strastveno predani poslu, oni su u 11 godina poslovanja napravili pravo malo čudo – od anonimnih početnika postali su zvijezde vinarske industrije u nas. Tih pet medalja nije puki slučaj, nego znak upornosti i kontinuiranog rada, za sada na dvije linije vrhunskih vina – Éclat, odležana i Lectus, svježa. Éclatov plavac mali dobio je zlatnu medalju; srebrne su dobili Lectus malvazija i cabernet sauvignon (malvazija je 2018. nagrađena broncom, a cabernet berbe 2017. srebrom); Lectus cuvée nositelj je bronce drugi put (prvi put 2019.).

image
INSPIRACIJE

Usto, imaju vinoteku Vinolog na zagrebačkoj Trešnjevci kojim zaokružuju poslovanje i želju za promoviranjem kvalitetnih vina i drugih malih. Četvrtkom u njihovom ugodnom prostoru možete dovesti prijatelje, družiti se i kušati šest sljedova vina uz stručno vođenu degustaciju. Na pitanje iz publike koliko griješimo pri izboru vina uz određenu hranu, Franko Balog je dao zanimljiv primjer koji su mnogi sigurno upamtili: previše je stereotipa što ide uz što, pa tako npr. uz janjetinu sjajno ide pošip. Jelena je dodala da su u nas restorani često odveć isključivi u vinskoj karti jer nude samo vina iz vlastite regije, namjesto da u ponudi imaju sve.

image
INSPIRACIJE

Stairwell&Loft je bio sljedeći gost na „mekoj“ fotelji uz moderatoricu Janu Fabijanić, koja uza sve svoje poslove, od pjevanja preko marketinga do snimanja reklama, ima diplomu s fakulteta dizajna, pa Boranu Petljaku nije bilo lako roštiljati se na njezinim pitanjima. Boran Petljak osnovao je Stairwell&Loft 2013. i munjevito krenuo prema uspjehu. Premda je studio specijaliziran za unutarnje uređenje, osobito prostora za pružanje usluga – kao što su restorani i hoteli, nude i kompletnu arhitektonsku uslugu. Petljak kaže da su osobito ponosni na uređenje restorana koji se diče Michelinovim zvjezdicama, ali i lancem mediteranskih restorana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Primili su mnoga priznanja i nagrade, a najveće zadovoljstvo im je zadovoljan investitor. No, reče Boran Petljak, važno je investitora educirati, objasniti elemente i pristup unutarnjem uređenju. Ne treba se potrošiti veliko bogatstvo da bi se neki prostor učinio ugodnim – najvažnije je da izazove pozitivnu emociju, da ostane upamćen po ozračju. Dizajn interijera sličan je modi: trendovi dolaze i prolaze, ali uvijek postoje klasični, bezvremenski komadi – pa tako i u pokućstvu i detaljima. Zanimljivo, u posljednje vrijeme studio Stairwell&Loft uveo je u svoju ponudu novu stavku, dosad u nas slabo poznatu: urediti interijer za prodaju. To ste sigurno vidjeli na TV-u: stan ili kuća nikako se ne mogu prodati, a onda dođe dizajner i uz minimalna ulaganja napravi čudo i eto dobrog rezultata na tržištu.

image
INSPIRACIJE
image
INSPIRACIJE

Večer su zaključili životni i glazbeni duo Marija Gašparić i Dinko Stipaničev, oboje multitalentirani i onkraj svih kalupa. Oboje potječu iz glazbenih obitelji, oboje su glazbeno školovani, a Dinko svira 4 instrumenta, premda za „samo“ dva ima diplomu: za klarinet zagrebačku, a kontrabas je diplomirao u Skopju. Jana ih je duhovito pitala je li im brak opstao zato što imaju isti glazbeni ukus – doista, rock, blues, soul, gospel, funk – ono što im je prvi izbor, uz dakako klasiku.

image
INSPIRACIJE

Marijina ljubav za blues dovela ju je i na veliku svjetsku pozornicu – bila je na The International Blues Challenge, najvećem natjecanju tog žanra u Memphisu. Postigla je velik uspjeh i objavila album Ashes, koji se plasirao na vrh svjetskih blues ljestvica. Marija kaže da je blues žanr koji priča priče, nije glazbeno kompliciran, ali moraš imati dušu da ga umiješ otpjevati. Glazba je i inače odraz nutrine – ako se povežeš sa svojim stvarnim bićem, onda sve ide nekim prirodnim smjerom. Dati glas pred publikom, znači dati sebe, otkriti se, iznijeti svoju intimu. S instrumentom se mora učiti kako prenijeti emociju, a s glasom kako je kontrolirati.

Dinko Gašparić zaposlen je kao kontrabasist u Simfonijskom orkestru HRT-a i kaže da je za njega glazba i poziv i profesija: ako glazba nije poziv, nego samo profesija, ona je to proizvodnja zvuka, a ne glazbe. Bit glazbe je duša, a većina današnje glazbe je bezdušna.

Tako su nam za kraj s dušom izveli nekoliko blues klasika s dušom.

image
INSPIRACIJE

Kako to biva na Inspiracijama, na kraju se izvlačila tombola, pa su neki „omastili brk“ poklon bonom Poliklinike Milojević, inače stalnog sponzora događanja, i moći će si priuštiti neki od primamljivih tretmana protiv starenja ili protiv mrskog nam sala. Drugi su se hladili Franck hladnim čajem ili tješili uz koktele gina Hendricks, ali i ponijeli nove okuse Francovog kapučina za doma ili se pak razveselili kozmetici Shiseido i Henkelovim sredstvima za čišćenje.

Rekosmo već: svi su otišli kući puna srca i punih ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:29