promo

Najveća uvozna stavka u SAD-u više nisu ni računala ni automobili, već…

Obujam vanjske trgovine SAD-a u svibnju ove godine manji je za 30% nego u istom mjesecu prošle godine, a najvrjednija uvozna stavka postalo je zlato koje je na tom mjestu zamijenilo računala, prenosi Forbes.
Vanjska trgovina

Izvješće koje je prošli tjedan izdao američki Census Bureau šokiralo je mnoge jer pokazuje da američko gospodarstvo ipak ne bilježi oporavak kao što su to nagovijestile nove brojke o nezaposlenosti. Naime, pad trgovine u svibnju za 50% je veći od pada u travnju što ukazuje na to da oporavak neće stići toliko brzo.

Iz BankeZlata.com, jednog od distributera investicijskog zlata u Hrvatskoj, kažu da je povećana potražnja za zlatom rezultat stanja u svjetskom gospodarstvu koje se nalazi na početku velike recesije. Da SAD nije iznimka, pokazuju podaci iz BankeZlata.com prema kojima je potražnja za zlatom i u Hrvatskoj u prvih par mjeseci 2020. godine nadmašila potražnju u cijeloj 2019. godini.

Zlato - najvrjednija uvozna stavka

Najviše je pozornosti u navedenom izvješću dobila činjenica da je investicijsko zlato postalo broj jedan uvoz u SAD-u. Ta je pozicija do sada bila rezervirana za računala, računalnu opremu i automobile, ali zbog trenutne ekonomske situacije u svijetu došlo je do velike promjene.

Usporedno sa svibnjem prošle godine, vrijednost zlata koje je uvezeno u SAD porasla je za nevjerojatnih 1700%, na vrtoglavih 8.77 milijardi dolara u samo jednom mjesecu. Usporedbe radi, samo tri puta se u proteklom desetljeću dogodilo da se u jednom mjesecu uvezlo više od 2 milijarde dolara vrijednosti zlata.

image
Vrijednost uvezenog zlata u SAD-u po mjesecima, izvor: US Trade Numbers

Na grafikonu je vidljivo kako je porast američkog uvoza zlata zabilježen u travnju i svibnju bez presedana. Iako je ovo iznenadilo mnoge, nekoliko je razloga koji se kriju iza ovog zanimljivog razvoja situacije, a svi su direktno povezani s dolaskom nove recesije koja već pogađa cijeli svijet.

Pad međunarodne trgovine

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa stvorila je mnoge negativne ekonomske posljedice u američkom i svjetskom gospodarstvu. Pandemija je najveći trag ostavila na svjetskoj trgovini koja je zbog zatvaranja granica bila osobito pogođena.

To je vidljivo i na platnoj bilanci SAD-a koja je zabilježila veliki pad trgovinske aktivnosti u prvoj polovici ove godine. Uvoz potrošačkih dobara kao što su automobili i računala stoga je osjetno pao, što je jedan od razloga dolaska zlata na prvo mjesto uvoznih stavaka.

Sve veća potražnja za zlatom

image
Vanjska trgovina

Neisplativost drugih oblika ulaganja u krizi poput dionica i obveznica te masivni programi kvantitativnog popuštanja koji za posljedicu imaju sve veću količinu novca u optjecaju tjeraju investitore da svoj kapital ulažu u sigurnije oblike imovine. Budući da se kroz povijest zlato pokazalo kao najsigurniji oblik ulaganja za vrijeme ekonomskih nestabilnosti, investitori mahom svoj novac ulažu upravo u njega.

Potražnja za zlatom trenutno se nalazi na povijesnim vrhuncima, a budući da brojni analitičari predviđaju daljnji rast cijene ovog plemenitog metala, za očekivati je da potražnja u narednom periodu neće padati. To direktno utječe na uvoz zlata u SAD koji predstavlja jedno od najvećeg tržišta zlata na svijetu.

Rast cijene zlata

Ovaj trend povećane potražnje za zlatom kao investicijskim sredstvom posljedica je odlične sposobnosti zlata da zadrži svoju vrijednost kad svi drugi oblici imovine vrijednost gube. Pogledamo li prošlu krizu, vidimo da je zlato u samo nekoliko godina utrostručilo svoju vrijednost. Sličnom se scenariju investitori u ovaj plemeniti metal nadaju i ovaj put.

image
Zlatne poluge

Sudeći po dosadašnjem kretanju cijene zlata ove godine, investitori u zlato imaju razloga za zadovoljstvo. Cijena zlata je od početka ove godine do kraja lipnja skočila za više od 15%, a analitičari brojnih investicijskih kuća poput Bank of America i Goldman Sachsa najavljuju nastavak rastućeg trenda. To bi značilo da će cijena zlata već ove godine doživjeti svoj povijesni vrhunac.

Upravo iz navedenih razloga potražnja za zlatom rast će i u narednom periodu, što bi značilo da je i dalje odlično vrijeme za ulaganje u zlato koje se nebrojeno puta pokazalo kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 08:23