Nakon spektakularnog otvaranja 25. Festival sv. Marka nastavlja sa sjajnim koncertima i proslavljenim umjetnicima

25. Jubilarno izdanje Festivala sv. Marka ove godine donosi nam pregršt sjajnih koncerata, nastupe najistaknutijih hrvatskih i stranih umjetnika u najljepšim zagrebačkim koncertnim prostorima.

Svečano otvaranje 25. Festivala sv. Marka

 Hrabar_photography

Festival je započeo svečanim, spektakularnim otvaranjem 23.travnja u Preporodnoj dvorani na zagrebačkom Gornjem gradu. Na koncertu je nastupio renomirani Akademski zbor „Collegium musicum“ iz Beograda pod umjetničkim vodstvom dirigentice Dragane Jovanović. Nakon točno 40 godina zagrebačka publika ponovno je mogla uživati u nastupu ovog sjajnog, svjetski poznatog zborskog ansambla.

Bio je to koncert za pamćenje koji je oduševljena publika u prepunoj Preporodnoj dvorani ispratila sa ovacijama.

Festivalski program nastavlja se koncertom naših dviju proslavljenih umjetnica: violončelistice Monike Leskovar i pijanistice Martine Filjak u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski 2.svibnja s početkom u 20 sati.

image

Martina Filjak,

Romano Grozić
image

Monika Leskovar,

Romano Grozić

Na programu su djela A. Pärta, L. v. Beethovena i S. Rahmanjinova, a ove dvije izvrsne umjetnice jamče vrhunski glazbeni doživljaj.

6.svibnja s početkom u 19.30 sati očekuje nas koncert odličnog Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka, stalnih glazbenih gostiju i prijatelja Festivala u dvorani Hrvatskog državnog arhiva. Bit će izvedeno jedno posebno djelo – „Magnificat“ Johna Ruttera, a uz popularne „Cantorese“, nastupit će i mlada sopranistica Barbara Pijetlović uz pratnju Festivalskog komornog orkestra i pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača.

Zajedno sa jednim od najeminentnijih hrvatskih ansambala, slavnim „Zagrebačkim kvartetom“ nastupit će miljenik hrvatske ali i svjetske publike, proslavljeni bas-bariton Krešimir Stražanac u divnom prostoru Grkokatoličke konkatedrale Ćirila i Metoda na Gornjem gradu 16.svibnja s početkom u 20 sati.

Na programu su djela V. Ruzdjaka, A. Dvořaka i G. Butterwortha, a zagrebačka publika će imati priliku uživati u zajedničkom muziciranju ovih renomiranih umjetnika.

Kruna 25. obljetničkog izdanja Festivala svakako je koncert pod nazivom IN MEMORIAM – posvećen maestru Vladimiru Kranjčeviću, nekadašnjem umjetničkom ravnatelju Festivala. Koncert će se održati 18.svibnja s početkom u 19.30 sati u suradnji s ansamblima Hrvatske radiotelevizije i Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski. Kultni „Requiem“ W. A. Mozarta, jedno od najljepših djela ikada napisanih izvest će Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz „zvjezdanu“ solističku postavu: sopranisticu Mariju Kuhar Šoša, mezzosopranisticu Ivanu Srbljan, tenora Filipa Filipovića i bas-baritona Krešimira Stražanca. Koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski ravnati će maestro Tomislav Fačini.

image

Vladimir Kranjčević

Damil Kalogjera

Umjetnički ravnatelj Festivala maestro Zdravko Šljivac poziva publiku da dođu uživati u odabranim festivalskim programima a sve informacije o koncertima i ulaznicama možete doznati na službenoj Facebook stranici Festivala https://www.facebook.com/FestivalSvMarka te na internetskom portalu www.ulaznice.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:13