Nastavlja se sportsko – zdravstveni projekt koji spašava živote

Pokaži srce u Imotskom i Karlovcu

Pokaži srce

 Promo

Nakon više nego uspješne prošle godine, u kojoj je u više hrvatskih gradova preventivno pregledan velik broj sportaša, sportsko – zdravstveni projekt Pokaži srce nastavlja se i u ovoj godini.

Imotski je prvi grad u kojem je ove godine, na jednom od najzanimljivijih stadiona u Europi, onom NK Imotski na Gospinom dolcu, održan ovaj projekt kako bi na sportskim terenima sportaši, kao i sportski djelatnici bili što bolje obučeni za pravilno i pravodobno pružanje prve pomoći. Preventivnim sportskim pregledima podvrgnuti su svi uzrasti klubova NK Imotski i NK Croatia Zmijavci. Za trenere i stručno osoblje nogometnih klubova održana je edukacija iz primjene tehnika prve pomoći s pokaznom vježbom iz primjene kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe uređaja za automatsku vanjsku defibrilaciju.

image

Pokaži srce

Promo

U Karlovcu je pak dio prihoda od prodaje ulaznica za koncert grupe Dalmatino išao za projekt, točnije Teniskom klubu Karlovac poklonjen je defibrilator koji će stajati u njihovim prostorijama.

„Projekt Pokaži srce započeo je prije dvije godine u sklopu kojeg smo obišli više županija i tom prilikom pregledavali sportaše. Donirali smo defibrilatore pojedinim županijama. Kako nam se bliži Europsko prvenstvo u nogometu, očekujemo sve veću aktivaciju kroz projekt diljem Hrvatske!“ - izjavio je Tomislav Madžar iz Poliklinike Vaš pregled, partnera projekta.

image

Pokaži srce

Promo

Put prema cilju se nastavlja, a to je osvijestiti sportaše i roditelje te sportske djelatnike i cjelokupnu sportsku zajednicu o važnosti kontinuiranog praćenja zdravlja, osobito natjecatelja u sportovima visokog intenziteta. Detaljni klinički pregledi, a ponajprije elektrokardiografija, spirometrija i analiza tjelesnog sastava primjenom analitičke vage potvrdili su zdravstvene benefita sporta, ali i prepoznali sportaše sa zdravstvenim rizicima kod kojih je osobito važno praćenje zdravlja i prilagodba trenažnog procesa.

Projekt Pokaži srce, pokrenuo je početkom 2022. godine PSK uz pomoć Hrvatskog nogometnog saveza, koji tijekom protekle dvije godine snažno podržava i podupire sve aktivnosti. Nositelj projekta je Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja.

image

Pokaži srce

Promo

Širu podršku aktivnostima projekta dali su mnogi sportaši i institucije, pri čemu uz Hrvatski nogometni savez treba posebno istaknuti podršku Ministarstva turizma i sporta RH, Hrvatskog olimpijskog odbora, istaknutih veleučilišta i sveučilišta, zdravstvenih ustanova kao što su: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Sjever, Zdravstveno veleučilište, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Therabody, Move to cure, Incrediwear, Viator.

Kroz vlastito prikupljeni fond donacija od strane PSK, uz besplatne liječničke preglede i edukacije s ciljem spašavanja života, osigurana je i značajna podrška održanim seminarima i zdravstvenim simpozijima poput Međunarodnog simpozija sportske medicine Pokaži srce.

Projekt od prvog dana do danas podržava i veliki broj istaknutih sportaša, predvođenih ambasadorima i članovima stručnog stožera Hrvatskog nogometnog saveza: Ivice Olića, Marija Mandžukića i Vedrana Ćorluke, kojima se pridružuju i mnogi drugi sportaši iz različitih sportova, jer svi sportaši prepoznaju važnost brige o zdravlju mladih sportaša.

Nastavimo zajedno igrati za dobro!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:33