‘NFT-i nisu dobro ulaganje, treba ih koristiti kao sredstvo potvrde identiteta‘‘

Nader Dabit jedan je od najistaknutijih svjetskih stručnjaka u području blockchain tehnologije, a dio svojeg bogatog iskustva podijelit će na web3 pozornici Infobip Shift konferencije

Infobip Shift

Tijekom protekle dvije godine medije su preplavile vijesti o poznatim osobama koje su za velike novčane iznose kupili crteže majmuna. Sportske zvijezde, glumci, pjevači i poduzetnici time su postali vlasnici NFT-a, vrste digitalne imovine koja je izgrađena na blockchain tehnologiji. Time se jamči da je svaki NFT jedinstven i nezamjenjiv, što znači da je svaki taj crtež zapravo ulaganje čija bi vrijednost s vremenom trebala rasti.

NFT može biti bilo kakav materijalni ili nematerijalni sadržaj, a blockchain tehnologija omogućuje da ih se ne može uništiti ili izbrisati, već samo promijeniti vlasnika. Tako je stvoreno globalno tržište NFT-a čija se vrijednost za 2021. procjenjuje na više od 15 milijardi dolara, uz predviđanja za rast do čak 122 milijarde do 2028. godine. Unatoč tome, brojne prijevare i napuhnuta vrijednost pojedinih NFT-a izazivaju sumnje u njihovu isplativost za ulagače.

image
/Shutterstock

Nader Dabit, jedan od najpoznatijih međunarodnih developera blockchain tehnologije i govornik na nadolazećoj konferenciji Infobip Shift, također ne vjeruje u NFT-e kao sredstvo ulaganja.

‘‘Neki NFT-i će sigurno zadržati svoju vrijednost, ali ne mislim da se NFT-i najbolje mogu iskoristiti kao ulaganje. Naprotiv, mislim da će u budućnosti svim korisnicima najbolje poslužiti za potvrdu i očuvanje identita na internetu, a ustanovama i organizacijama za autentifikaciju dokumenata, autorizaciju, prikupljanje sredstava, izdavanje kazni i slične postupke koji se temelje na svojstvu blockchaina da ga se ne može hakirati ili u tajnosti mijenjati, ‘‘ objašnjava Nader.

image

Nader Dabit

Vlasnici NFT-a su na meti prevaranata koji različitim taktikama prebacuju vlasništvo tuđeg digitalnog sadržaja na sebe. Ovakve prevare, nažalost, česte su i dospijevaju u javnost zbog čega se može stvoriti iskrivljena slika kako je riječ o prevarantskoj tehnologiji koja služi samo za krađu ili pronevjeru novca, komentira Nader.

‘‘NFT-i se spremaju u aplikacijama koje se zovu novčanici i vjerujem kako je njihovo korištenje najveći izazov i rizik za većinu korisnika. Iako je dobro da ljudi svojom imovinom mogu raspolagati sami, na taj se način otvaraju vrata za potencijalne prijevare koje novčanici još nisu na najbolji način suzbili. Trenutno više timova radi na unapređenju novčanika upravo kako bi se poboljšala sigurnost i umanjili rizici. To znači da ćemo u budućnosti vidjeti sve bolje aplikacije koji će prevarantima ostavljati sve manje prostora za krađu‘‘, optimističan je Nader.

Nader će dio svojeg bogatog iskustva o blockchainu podijeliti na Infobip Shift konferenciji koja će se 19. i 20. rujna održati u Zadru. Na najvećem developerskom događanju u ovom dijelu Europe svoju dvoranu Višnjika i zasebnu pozornicu imat će web3 tehnologija koja obuhvaća blockchain, NFT-e i kriptovalute.

Vizija interneta budućnosti

Web3 je ideja nove verzije interneta izgrađenog na blockchainu, decentralizaciji i ekonomiji utemeljenoj na tokenima. Web3 developeri i zagovaratelji vjeruju kako je riječ o tehnologiji budućnosti koja će internet učiniti sigurnijim i privatnijim za korisnike. Program na web3 pozornici Infobip Shifta fokusirat će se na primjenu blockchain tehnologije u raznim industrijama danas, te što nam inovacije u ovoj tehnologiji donose sutra.

‘‘Uz Nadera, na pozornici će svoje predavanje održati više od 15 govornika koji razvijaju web3 tehnologiju i oblikuju njezinu budućnost. Web3 je već uspješno pokrenuo cijelu industriju oko sebe, koristi ga se u kapitalnim tržištima, digitalnim valutama za centralne banke, kibernetičkoj sigurnosti, javnom sektoru, zdravstvu, tržištu nekretnina, trgovini, opskrbnim lancima i logistici,‘‘ objašnjava Marin Tvrdić, Infobipov startup analitičar i voditelj web3 pozornice na nadolazećem Infobip Shiftu

Više o programu web3 pozornice te kako se pridružiti konferenciji možete pronaći na službenoj web stranici Infobip Shifta.

‘‘Naš program na konferenciji spojit će dva svijeta: web2 i web3 developere. Time će se otvoriti prilike za suradnju, razmjenu iskustava i pokretanje hibridnih tehnologija i proizvoda, te tako otvoriti vrata inovacijama’’, zaključuje Marin.

image

Marin Tvrdić

Web3 pozornica jedna je od šest na kojima će održati program ovogodišnjeg Infobip Shifta. Četiri pozornice posvećene su developerima, a još jedna rezervirana je za startupe u Infobipovom Startup Tribe programu. U EXPO dvorani svoj izložbeni prostor imat će više od 30 kompanija iz cijelog svijeta, a dvije manje dvorane namijenjene su radionicama s vodećim svjetskim IT stručnjacima kojima može pristupiti samo ograničen broj sudionika. Bogati program i spektakularna produkcija Infobip Shift konferencije i ove će godine na dva dana pretvoriti Hrvatsku i Zadar u središte tech svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:59