NE PROPUSTITE

NOVI BROJ OTVORENOG MORA NA SVIM KIOSCIMA

S gumenim amortizerima brodice lakše dišu
 Otvoreno More

U ovo doba godine većina je brodica na suhom ili privezana u marinama gdje čekaju neka toplija vremena. Izloženost valovima, vjetrovima, plimi i oseki najviše opterećuje privezne konope koji moraju sve te sile kompenzirati i sačuvati trup od oštećenja. Za ne tako rijetke ekstremne situacije najučinkovitije rješenje su gumeni ili opružni amortizeri s kojima se rasterećuju konopi i bitve podložne lomljenju usljed trzajnih sila. Kako odabrati pravi model za svoj brod i kakva je ponuda na domaćem tržištu možete pročitati u novom broju Otvorenog mora.

Za malobrojne udičare u akciji i u ovim zimskim vremenima korisno je pročitati kako se ljudsko tijelo ponaša u slučaju pada u hladno more i kako se pripremiti za takve događaje. Podvodnim ribolovcima to nije problem jer oni sve rješavaju debljim neoprenskim odijelom. No, svakako će im dobro doći savjeti Mislava Čale i Ivana Drviša o fizičkim pripremama za podizanje ronilačkog refleksa.

Damir Višić u razgovoru sa Sinišom Baradom otkriva sve tajne hidrauličkih kopči, kako ih održavati i koliko im trolling ventili skraćuju radni vijek. Meštar za propelere Darko Štefanić pak nudi pomoć u otklanjanju problema s vibracijama, potrošnjom i postizanju optimalnog broja okretaja.

Na spomen tih problema jedriličari s osmijehom odmahuju rukom jer oni bez motora i propele postižu sve nevjerojatnije brzine od preko 50 čvorova. Kako je tekla evolucija jedrenja kroz America's Cup opisuje Krešimir Đakulović u zanimljivoj tehničkoj analizi.

Sergije Dvornik je pak isprobao prvu jedrilicu s dva električna motora i to iz solinskoga maloga škvera. Salona 46 vraća staru slavu putem inovacija što se čini jedini način za biti konkurentan na svjetskom tržištu. Uz to donosimo i test jednog od najpoželjnijih obiteljskih glisera na tržištu Flippera 900 ST, finskog ljepotana s krmenom kabinom.

Uz ribolovne savjete Šime Duvančića u novome broju još pročitajte kolumne Tonke Alujević, dr. Alena Solde, Ede Šegvića, Vanje Valtrovića, Marijana Žuvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:00