UČINKOVITA PREVENCIJA RAKA VRATA MATERNICE

Obećavajući porast broja procijepljenih protiv HPV-a u Zagrebu rezultat je bolje edukacije građana

Bolest od koje svake godine u Hrvatskoj oboli 300 žena, a život izgubi njih 100, može se uspješno prevenirati! Riječ je o raku vrata maternice, zloćudnoj bolesti koju uzrokuje dugotrajna neliječena infekcija humanim papiloma virusom (HPV), a suprotno uvriježenom mišljenju, HPV-om se osim žena mogu zaraziti i muškarci. Stoga je od izuzetne važnosti da građani oba spola, a pogotovo oni mlađe dobi imaju pristup sveobuhvatnim i provjerenim stručnim informacijama o rizicima i prevenciji infekcija HPV-om, u svrhu prevencije raka vrata maternice, ali i svih malignih bolesti koje HPV može uzrokovati.
 cijepnjenje

Grad Zagreb kao predvodnik pozitivnih promjena

Hrvatska zato već 14 godina brine za reproduktivno zdravlje svojih građana provodeći cijepljenje protiv HPV-a, koje je dostupno, preporučeno i besplatno za učenike osmih razreda osnovnih škola. Grad Zagreb prepoznao je važnost cijepljenja protiv infekcija uzrokovanih HPV-om, kao i pravilne i potpune edukacije građana, roditelja, nastavnika, ali i šire javnosti o dobrobitima cjepiva. Shodno tome, Grad Zagreb od 2007. provodi program „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Zaštita i unaprjeđenje spolnoga zdravlja mladih primarni su cilj Programa koji je u tijeku i ove godine, a započeo je 10. studenog prigodnom panel raspravom „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“, na kojoj su upravo o toj temi raspravljali renomirani domaći stručnjaci iz područja zdravstva.

Stručnjaci su pritom posebno zagovarali kontinuiranu i kvalitetnu edukaciju svih koji su odgovorni za odgoj djece i mladih, a naglasili su i kako velika procijepljenost dječaka i djevojčica protiv HPV-a može trajno iskorijeniti ove oblike raka u Republici Hrvatskoj. Nastavno na to, istaknuta je jedna posebno važna činjenica, a to je da Republika Hrvatska nudi priliku za besplatno cijepljenje do kraja ove godine i svim ostalim građanima u dobi do 25 godina. „Edukacija roditelja i djece ključan je faktor za prevenciju bolesti uzrokovanih HPV-om. Kada smo pokrenuli ovaj program 2007. godine imali smo između 6 i 11 posto cijepljenih učenika i učenica, dok smo danas uspjeli taj postotak dići na 38 posto. I dalje nastavljamo s edukacijama, a cilj nam je postići još veću razinu procijepljenosti u gradu Zagrebu. Stoga želim istaknuti kako će Grad Zagreb i dalje sustavno ulagati u provedbu ovog programa, a sve kako bismo zaštitili reproduktivno zdravlje naših mladih sugrađana“, naglasila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Veća procijepljenost jamči pobjedu nad karcinomima uzrokovanima HPV-om

Cijepljenje se provodi kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a, a zahvaljujući sustavnoj edukaciji o važnosti cijepljenja i prevencije raka vrata maternice, Zagreb u školskoj godini 2020./2021. bilježi porast obuhvata procijepljenosti među učenicima osmih razreda u odnosu na prethodnu školsku godinu. „Iznimno smo zadovoljni rezultatima cijepljenja u prošloj školskoj godini. Unatoč epidemiji i otežanim uvjetima rada škola i zdravstvenog sustava te angažmanu školskih liječnika na aktivnostima suzbijanja širenja infekcije COVID-19, postignut je najbolji cijepni obuhvat te je cijepljeno 38,7 posto učenica i učenika osmih razreda osnovnih škola grada Zagreba. Od toga je cijepljeno 30,8 posto dječaka i 47 posto djevojčica“, istaknula je Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

image
cijepnjenje

Postotak procijepljenih protiv HPV-a u Gradu Zagrebu viši je, nego u ostatku države, međutim trenutne brojke još uvijek nisu zadovoljavajuće. Pritom se i u ostalim dijelovima zemlje pokazalo kako najznačajnije pomake bilježe županije koje ulažu vrijeme i sredstva u edukacije o prevenciji HPV-a cijepljenjem. „Letci o prevenciji raka vrata maternice, kao i cijepljenju protiv HPV-a nalaze se u online formatu na stranicama Grada Zagreba i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i u tiskanom obliku u domovima zdravlja i školskim ambulantama. Dakle, informacije su dostupne, a i dalje svaki drugi roditelj ne zna da HPV uzrokuje čak 6 vrsta raka“, istaknula je Neda Ferenčić Vrban, dr. med., spec. školske medicine, Hrvatska liga za borbu protiv raka i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Svi roditelji mogu se s povjerenjem obratiti liječnicima školske medicine koji su nadležni za školu ili fakultet koji pohađaju njihova djeca. U tim je ambulantama moguće primiti cjepivo, a osobe do 25. godine koje nisu u redovnom sustavu školovanja, mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama Zavoda za javno zdravstvo.

Više informacija o humanom papiloma virusu, kao i popis nadležnih školskih/studentskih ambulanta Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:36