Od japanske delicije do omiljenog Hrvatskog zdravog zalogaja. Upoznajte Ginger sushi!

promo

 Nikola Zoko/

Kad su prije gotovo deset godina otvorili vrata prvog Ginger sushi bara u centru Zagreba, brat i sestra Zvonimir i Adriana Dobrović dobro su znali da najizbirljivijim gastroljupcima u fokus stavljaju tada neobičnu deliciju odlične kvalitete. Ali i cijene koja je bila jedan od presudnih faktora da se, kao veliki ljubitelji sushija okušaju u vlastitom biznisu te ovu japansku deliciju učine pristupačnim svima. Od prvog ‘dobar dan - želite li probati naš sushi‘ pa sve do danas njihova je priča imala uzlaznu putanju te su od prve lokacije u Masarykovoj u centru Zagreba, pa do danas postali najveći domaći proizvođač sushija u Hrvatskoj! Kad je o sushi barovima riječ njih je tri u Zagrebu (Masarykova, Dedovići 11 - Dugave i Samoborska cesta 266) Ginger sushi kutijice tako se nalaze na zagrebačkom aerodromu, u supermarketima u Zagrebu, Karlovcu, Opatiji i Rijeci uz stalno povećanje broja prodajnih mjesta. Tijekom turističke sezone Ginger sushi će biti dostupan od Istre do Dalmacije te na otocima.

image

promo

Nikola Zoko/

Kako izgleda proizvodnja sushija, Dobrovići su pokazali u svom prekrasnom proizvodnom pogonu na zapadnom dijelu Zagreba u kojem se svaki dan ‘rolaju‘ na tisuće različitih sushi-a. Ono što ih izdvaja od drugih brendova na tržištu je to što Ginger sushi u svojim proizvodima ne koristi nikakve aditive i veliku pažnju poklanjaju proizvodnji pripremi svježih namirnica i riže po recepturi koja tom, zapravo, najvažnijem sastojku sushija daje okus. Da je riža najvažniji dio ove poslastice pokazali su na interaktivnoj radionici Josip Erak i Ana Strukar, sushi majstorica pažljivo prolazeći kroz svaki korak pripreme tri najpopularnija sushi-ja: hosomaki, uramaki i nigiri.

image

promo

Nikola Zoko/

“Ono što je najvažnije u pripremi svakog sushija je riža” - rekla je na početku radionice Ana Strukar otkrivajući kako se riječ sushi odnosi na okus riže. Ona je kuhana na poseban način ali i oplemenjena octom kojem je dodana sol i šećer. Budući da se od riže uvijek počinje u pripremi sushi ‘rolica‘ Ana je dodala i to kako u Japanu sushi majstori godinama svladavaju način pripreme riže i to puno prije nego li počnu s korištenjem ribe i povrća.

Riža koja se koristi za pripremu Ginger sushi-a je uvijek spremna za pripremu, posebno u novootvorenom proizvodnom pogonu koji se na tren pretvorio u sushi studio za radionicu. Svaka radna jedinica imala je potreban alat za rad - radnu plogu, oštar nož, makisu podlogu od bambusa za rolanje sushi tuba i krpa. Nakon što su Ana i Josip predstavili alat, svi su krenuli s izradom vlastitih kreativnih rješenja.

image

promo

Nikola Zoko/

“Velika sam ljubiteljica sushija, ali rijetko ga sama pripremam kod kuće jer volim tu raznolikost koju nudi Ginger sushi. Nalazi se u blizini HNK pa mi glumci često na ovoj adresi uživamo u laganim obrocima između proba i predstava” - rekla je glumica Mirta Zečević koja je vrlo brzo svladala tehniku ‘rolanja‘ hosomaki sushija. On je jedan od najjednostavnijih zalogaja - sastoji se od nori alge u koju je zamotana riža i po želji povrće, sirova riba, kozice.

Neven Ciganović, društveni kroničar je s lakoćom savladao uramaki sushi u kojeg je stavio svježe filetirani losos kojeg je majstorica Ana filetirala na svom radnom stolu. Za razliku od hosomaki sushija, uramaki je umotan rižom s vanjske strane, a unutrašnjost je ispunjena s algom i raznim namirnicama. Nakon što su svi svladali obje vrste sushija, Josip je pozvao okupljene da se okušaju u pripremi Nigiri sushija koji se sastoji od ovalnog brežuljka riže (brodića) s kriškom ribe ili plodova mora na vrhu.

image

promo

Nikola Zoko/

Radionica pripreme sushija završila je veselim kutijama s ručno rađenim sushi rolicama, a ona je bila simulacija jednog radnog dana u Ginger sushi pogonu u Zagrebu.

image

promo

Nikola Zoko/

“U svibnju će Ginger sushi proslaviti svoj 10 rođendan, kad pripremamo još neka iznenađenja” - zaključili su na kraju Zvonimir i Adriana dodajući kako brend koji je toliko narastao u svojoj ponudi ima i catering, organiziranje rođendana, a posebno su popularni i dječji rođendani, jer sve više djece i mladih uživa u Ginger sushiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:13