Festival svjetske književnosti

Od Nobelovaca i disidenata do najnovijih lica hrvatske literature u više od 30 književnih događanja. Provjerite sami!

Ove nam je godine u središtu interesa slovenska književnost, obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu i bjeloruska književnost i njezini autori
Festival svjetske književnosti 2021.
 Fraktura PR

Nakon gotovo dvije godine prepune izazova sretni smo što ćemo u Zagrebu na više od trideset književnih događanja, dvjema kazališnim predstavama i izložbi hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani književnim djelima gostiju FSK ugostiti više od pedeset svjetskih i domaćih književnih zvijezda iz čak šesnaest zemalja s tri kontinenta.

Ove nam je godine u središtu interesa slovenska književnost, a u fokusu će također biti obilježavanje stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Tijekom Festivala posebno ćemo predstaviti bjelorusku književnost i njezine autore, od kojih su mnogi disidenti režima Aleksandra Lukašenka.

Festival otvaramo u suradnji s HRT-om u emisiji Sunčana strana Prisavlja 5. rujna u 20 sati.

Bez ikakve sumnje, najveća zvijezda ovogodišnjeg Festivala bjeloruska je dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič, a tribina Razotkrivanje i ove će godine ugostiti važne i zanimljive autore poput Manuela Vilasa, Zorana Predina, Dragana Velikića, Helene Janeczek, Drora Mišanija, Dubravka Ivaniša, Svetislava Basare i Javiera Cercasa.

image
Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič
Š Fabrizio Bensch/Reuters

Na okruglim stolovima o aktualnim temama razgovarat će Julia Cimafiejeva, Alhierd Bacharevič, Siarhej Šupa, Slavenka Drakulić, Karl-Markus Gauß, Hrvoje Klasić, Jan Volker Röhnert, Ivo Lučić, Judith Schalansky, Anne-Kathrin Godec, Dario Špelić, Dragan Velikić, Boris Rašeta i Goran Gavranović.

Tribina Dvostruki portret kao i uvijek spaja hrvatske i inozemne pisce u zanimljiv i plodonosan dijalog, pa ćemo tako moći pratiti razgovore Lidije Dimkovske i Rumene Bužarovske, Danila Lučića i Jasmina B. Freliha, Bronje Žakelj i Maše Kolanović, Judith SchaIansky i Ivana Lovrenovića, Ivane Bodrožić i Philippea Claudela, Veronike Simoniti i Nore Verde.

U programu Pisac i njegov čitatelj ugostit ćemo Borisa A. Novaka i njegova prevoditelja Božidara Brezinščaka Bagolu, Gregoryja Davida Robertsa i kritičarku Ilinu Cenov, Michaela Martensa i Miljenka Jergovića te Sinana Gudževića i Karl-Markusa Gaußa.

Kad je riječ o pandemiji, na Festivalu ćemo predstaviti i 2020. dnevnik, jedinstveni projekt koji je nastao spontano prije negoli je itko mogao i naslutiti što će prošla godina donijeti svijetu – šestero pisaca, Lana Bastašić, Luiza Bouharaoua, Rumena Bužarovska, Danilo Lučić, Dijana Matković i Nikola Nikolić, prvi put ponovno će se vidjeti upravo u Zagrebu na predstavljanju svojega zajedničkoga dnevnika.

image
S lijeva na desno: Zoran Ferić, Evelina Rudan, Marko Gregur
Cropix/Hanza media

Ovogodišnje Književne matineje moderiraju učenici XII., V. i X. zagrebačke gimnazije. U izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji susrest će se s Markom Gregurom, Zoranom Ferićem i Evelinom Rudan.

Ove godine trideset peta je godišnjica smrti Simone de Beauvoir i stota godišnjica djelovanja Francuskog instituta u Zagrebu. Monodramu temeljenu na njezinim autobiografskim tekstovima Simone, fragmenti režirala je Snježana Banović, dok slavnu feministkinju utjelovljuje Alma Prica, s kojom će u scenskom dijalogu nastupiti i jazz-pijanist Matija Dedić. Još jednu predstavu, U Kabinetu čud(ovišt)a, inspiriranu možda najvažnijom suvremenom francuskom feministicom Leïlom Slimani, osmislio je Saša Božić, a izvode ju Jelena Miholjević, Viktoria Bubalo i Andrej Kopčok.

Snimili smo emisiju Oni dolaze, koju ćemo premijerno prikazati ma HRT-u, u kojoj sudjeluje petero iznimno talentiranih mladih autora: Mima Juračak, Lora Tomaš, Tomislav Augustinčić, Espi Tomičić i Ante Zlatko Stolica.

image
S lijeva na desno: Tomislav Augustinčić, Lora Tomaš, Espi Tomičić
Cropix/Hanza media

Nekoliko dana prije početka Festivala otvorit ćemo u Galeriji Canvas izložbu na kojoj najistaknutiji hrvatski likovni umjetnici pod kustoskim vodstvom Tomislava Buntaka interpretiraju u svojim djelima romane, priče i poeziju gostiju Festivala.

Ulaznice za događaje na koje se naplaćuje ulaz možete kupiti ovdje, a program festivala preuzeti ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 10:58