Novi broj Masline

Od Stubljarovih reportaža do važnih savjeta pred berbu - čitajte u novom broju Masline

Od reportaža Mladena Stubljara preko gastro priča i recepata Veljka Barbijeria do najaktualnijih savjeta malim i velikim maslinarima
Kastela, 061112.
Ilustracija ploda i lista masline poslije kise u vrijeme berbe u Kastelima.Na fotografiji:plod masline.
 Tom Dubravec/Cropix

Od reportaža Mladena Stubljara preko gastro priča i recepata Veljka Barbijeria do najaktualnijih savjeta malim i velikim maslinarima vrijednih upravo u ovo doba pred berbu maslina, a iz pera najcjenjenijih maslinarskih stručnjaka Lijepe naše – sve to ćete pronaći zalistate li novi broj časopisa Maslina.

Suša već mjesecima mori Dalmaciju i dalmatinske masline pate veliku žeđ. Agrometeorolog Marko Vučetić, stalni kolumnist Masline, najavljuje: ljeto će još potrajati i prave kiše ćemo se na jugu još načekati. Kako pomoći maslinama, koje su nove spoznaje o navodnjavanju donosi časopis Maslina u novom broju. Posebno zanimljivo o svom iskustvu kako uspješno sačuvati vodu mladim maslinicama piše i savjetuje u svom Pismu sa škoja poznati šoltanski maslinar i vinar Vicko Kaštelanac.

Mladen Stubljar, stalni reporter Masline, je na tragu ove velike muke svjedočio pojenju maslina u Ivan Docu na Hvaru, a Nedjeljko Jusup vas vodi na zadarske strane kod složne braće, inače autora šampionskog maslinovog ulja, u istraživanje Pašmana, kojeg od milja nazivaju vlaški otok.

A struka savjetuje upravo ono što je najpotrebnije u ovo vrijeme pred berbu. Padne li kiša, napit će se masline, ali onda počinje i velika borba s maslinovom muhom, najvećim naprijateljem svih maslinara od kada je svijeta i vijeka. Sve o maslinovoj muhi i svim načinima borbe protiv nje pročitat ćete u sjajnom tekstu o njoj velikog znalca Edija Družetića. Otkrivamo i da postoji sredstvo koje „čarobno“ plodove muhi čini posve nevidljivim. A sredstvo je k tome i posve prirodno. Dr. Ivica Vlatković u svojoj kolumni Dnevnik maslinara otkriva kako se također prirodnim sredstvom boriti protiv muhe i skorovače, a ukazuje i da je u Hrvatskoj jeftini, a efikasni prirodni sumpor potpuno zanemaren i zaboravljen, dok ga Talijani i danas masovno koriste i to čak do 8 dana pred berbu.

Uz brojne druge savjete i priče naučit ćete u novoj Maslini i zašto nije dobro saditi rajčice blizu maslina i koliko je efikasan eko trap i kakav se to čudan nametnik pojavio na limunima, ali i gdje i kakav će biti Muzej maslina kakav na postoji nadaleko, i zašto je dobro da vam zečevi dolaze u masinik, i…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:33